Ramigamma 10 mg
Informatii prospect Ramigamma 10 mg
Compozitie
Un comprimat contine ramipril 10 mg si excipienti: hidrogenocarbonat de sodiu, lactoza monohidrat, croscarmeloza sodica, amidon pregelatinizat, stearilfumarat de sodiu, colorant Pigment Blend 24877 roz.
Indicatii
Ramigamma comprimate este un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei, adica un medicament cu proprietati de reducere a tensiunii arteriale.
Contraindicatii
Nu luati Ramigamma daca sunteti in una dintre urmatoarele situatii:
- aveti hipersensibilitate fata de substanta activa ramipril, fata de alt inhibitor ACE sau orice alt component al Ramigamma comprimate
- daca ati avut in trecut fenomene de umflare a tesuturilor (edem angioneurotic, chiar ca urmare a unei terapii anterioare cu un inhibitor ACE)
- ingustarea arterelor renale (bilateral sau unilateral in caz de rinichi unic)
- in convalescenta dupa transplant de rinichi
- la ingustarea semnificativa a clapetelor inimii in camera stanga a inimii (stenoza de aorta sau stenoza mitrala cu relevanta hemodinamica) sau alt obstacol de circulatie in camera stanga a inimii (cardiopatie obstructiva hipertrofica)
- in caz de productie excesiva de aldosteron (hiperaldosteronism primar)
- in al doilea si al treilea trimestru de sarcina
- alaptare
- la anumite proceduri de purificare a sangelui, care duc la contactul sangelui cu anumite suprafete incarcate negativ [Dializa sau filtrare cu anumite suprafete incarcate negativ-Membrane high-flux Poli-acrilonitril, co-natrium-2-metil-alil-sulfonat)-de exemplu “AN 69”]
- afereza LDL (low-density-lipoprotein) cu Dextransulfat - o terapie speciala folosita la pacientii cu niveluri foarte mari de colesterol,.
- tratament pentru desensibilizare contra veninului de insecte sau dupa intepaturi de insecte (de exemplu albine sau viespi).
Recomandari
Inainte de utilizarea Ramigamma trebuie controlata functia renala. Se recomanda sa se urmareasca in special in primele saptamani de tratament functia rinichilor. Aceasta este valabil in special la pacienti cu:
- insuficienta cardiaca
- ingustare unilaterala a arterelor renale
- functie renala limitata
La unii pacienti poate apare la inceputul tratamentului cu ramipril o scadere excesiva a tensiunii arteriale. De aceea, trebuie luata in consideratie o posibila lipsa de sare sau lichid inainte de initierea tratamentului cu ramipril. Diureticele trebuie reduse, respectiv sistate, cu minim 2-3 zile inainte. Dupa doza initiala si dupa cresterile ulterioare de dozaj cu ramipril sau diuretice trebuie sa fiti supravegheat medical minim 8 ore, pentru a evita o scadere excesiva a tensiunii arteriale.
La pacienti cu forme grave de hipertensiune arteriala sau insuficienta cardiaca, mai ales dupa infarct acut, reglarea tratamentului cu ramipril trebuie facuta in spital.
Avertisment:
Daca apare o umflare a tesuturilor (edem) in timpul tratamentului, trebuie sa intrerupeti imediat tratamentul cu Ramigamma si sa va adresati unui medic. Edemul poate afecta laringele, faringele si/sau limba.
Administrare
Luati Ramigamma intotdeauna in conformitate cu instructiunile medicului. Intrebati medicul sau farmacistul daca aveti nelamuriri.
Daca medicul nu a recomandat altfel, doza uzuala recomandata este:
Pacienti cu functie renala normala:
Doza initiala recomandata este corespunzatoare la 2,5 mg ramipril, o data pe zi dimineata. Daca reducerea tensiunii arteriale nu este suficienta, doza poate fi crescuta de catre medic la 1/2 comprimat Ramigamma 10 mg (corespunzator la 5 mg ramipril) pe zi.
Doza de întretinere recomandata este de obicei de 1/4-1/2 comprimat Ramigamma 10 mg (corespunzator la 2,5-5 mg ramipril) si doza maxima recomandata este de un comprimat Ramigamma 10 mg (corespunzator la 10 mg ramipril) pe zi.
Intervalul intre cresterile dozelor este de minim 3 saptamani.
La o reducere insuficienta a tensiunii arteriale cu 1/2 de comprimat Ramigamma 10 mg (corespunzator la 5 mg ramipril) pe zi se recomanda ca medicul sa va prescrie un medicament hipotensiv suplimentar. Astfel efectul hipotensiv al ramipril poate fi intensificat.
Copii
Deoarece nu exista suficiente informatii, Ramigamma nu se va folosi pentru copii.
Utilizarea Ramigamma cu alimente si bauturi:
Sarea de bucatarie (clorura de sodiu) reduce efectul hipotensiv al Ramigamma. in timpul administrarii de Ramigamma trebuie pe cat posibil sa nu beti deloc alcool etilic, deoarece efectul hipotensiv si cel al alcoolului sunt intensificate.
Sarcina
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. In primul trimestru de sarcina nu trebuie sa luati Ramigamma Daca este planificata sau stabilita o sarcina, contactati medicul. Acesta va prescrie cat mai curand o terapie alternativa. Nu trebuie sa luati Ramigamma in ultimele 6 luni de sarcina, deoarece se stie ca folosirea de Ramigamma in acest interval poate duce la moartea fatului.
Alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Ramipril, substanta activa din Ramigamma , trece la animale in laptele matern. Deoarece nu se stie daca si la om trece in laptele matern si pentru a evita efectele adverse la copilul alaptat, nu trebuie sa luati Ramigamma in timpul alaptarii. Daca medicul considera ca este necesar sa urmati aceasta terapie, trebuie sa sistati alaptarea.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Ramipril are efecte reduse pana la medii asupra capacitatii de a conduce vehicule si a folosi utilaje. Tratamentul cu Ramigamma necesita control medical regulat. Prin reactii individuale diferite, capacitatea de reactie poate fi afectata astfel incat capacitatea de participare activa la trafic, de lucru cu masini sau lucru fara punct de sprijin sigur poate fi afectata. Aceasta este valabil in masura mai mare la inceputul tratamentului, la cresterea dozei si in relatie cu alcoolul.
Reactii adverse
Ca toate medicamentele, Ramigamma poate avea reactii adverse, dar nu este obligatoriu ca toti pacientii sa le faca.
- ameteala;
- greata;
- migrene; - dereglari ale sistemului sanguin si limfatic;
- dereglari ale sistemului imunitar;
- depresie;
- confuzie;
- nervozitate.
Prezentare
Ramigamma sunt comprimate in forma de capsula, plate, cu linie mediana pe una dintre fete si pe partile laterale, marcate "R 3", de culoare roz, cu dimensiuni de 8,8 x 4,4 mm.
Ramigamma , comprimate este disponibil in cutii 20, 50 si 100 comprimate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Worwag Pharma GmbH & Co.KG,
Calwer Str. 7, 71034 Boblingen, Germania
Producatori
Actavis Hf.,
Reykjavikurvegur 78, 220 Hafnarfiordur, Islanda
Actavis Ltd.,
B 16, Bulebel Industrial Estate, Zejtun ZTN 08, Malta
AWD Pharma GmbH & Co.KG,
Leibzingerstr. 7-13, 01097 Dresda, Germania
Artesan Pharma GmbH & Co.KG,
Wendlandstrasse 1, 29439 Luckow, Germania
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Placerea, durerea si creierul: Ingrediente naturale pentru sanatatea mintala
Sanatatea mintala este un subiect vast si captivant, care depinde de numeroase variabile si experiente de viata. Dintre toate aceste elemente, placerea si durerea ocupa un loc special, chiar daca nu ne dam mereu seama de influenta lor profunda. citeste mai mult
-
Virusul HMPV: un virus respirator periculos care se raspandeste rapid in Europa
Virusul HMPV (Metapneumovirusul uman) este un virus respirator descoperit in anul 2001, apartinand familiei Paramyxoviridae. Acesta este un agent patogen comun care poate provoca infectii ale cailor respiratorii superioare si inferioare, afectand persoane de toate...citeste mai mult
-
Gripa: Ghid complet pentru preventie, diagnostic si tratament
Gripa este o boala infectioasa acuta cauzata de virusurile gripale apartinand familiei Orthomyxoviridae. Exista trei tipuri principale de virusuri gripale care infecteaza oameniiciteste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter