Propranolol bio, comprimate
Informatii prospect Propranolol bio, comprimate
Forma de prezentare:
Cpr. 10 mg, 40 mg; cutie x 2 blist. x 25 cpr, respectiv ct. x 5 blist. x 10 cpr.
Indicatii:
Angina pectorala, indeosebi angina cronica stabila (ca tratament de fond) si pentru profilaxia pe termen lung dupa perioada acuta a infarctului miocardic; aritmii cardiace supraventriculare, tahiaritmii digitalice; cardiomiopatie obstructiva; hipertensiune arteriala esentiala, mai ales forme cu circulatie hiperkinetica si debit cardiac crescut, forme cu hiperreninemie sau asociat diureticelor; profilaxia migrenelor; tireotoxicoza; inaintea si in timpul interventiilor chirurgicale pentru feocromocitom (se asociaza obligatoriu un alfa-blocant); stari anxioase (cu tulburari cardiace), tremor esential; profilaxia hemoragiilor digestive la cirotici (cu exceptia IH severe, cu icter, ascita mare, encefalopatie).
Doze si recomandari:
Se incepe cu doze mici, care se cresc progresiv pana la obtinerea raspunsului terapeutic dorit. in general, 10-40 mg de 3-4 ori/zi. Copii: hipertensiune arteriala: 1 mg/kg/zi in mai multe doze, pana la 2-4 mg/kg/zi. Aritmii, feocromocitom, tireotoxicoza: 250-500 µg/kg de 3-4 ori/zi. Adulti: Afectiuni cardiace: angina pectorala (de efort, instabila, angor intricat): 40 mg de 2-3 ori/zi, crescandu-se la intervale saptamanale pana la 120-140 mg/zi, maxim 320 mg/zi; prevenirea secundara a IMA: in zilele 5-21 post-infarct 40 mg de 4 ori/zi, 2-3 zile apoi 80 mg de 2 ori/zi, max. 180-240 mg/zi, in mai multe prize; aritmii cardiace: fibrilatie si flutter atrial (in asociere cu digitalice), tahiaritmii cu extrasistole atriale/ventriculare, sincopa, 30-160 mg/zi, maximum 320 mg/zi in mai multe prize; hipertensiune arteriala: de electie la tineri, cu niveluri crescute de renina, in asociere cu diuretice; hipertensiune indusa de sarcina, anevrism aortic disecant: initial 40-80 mg de 2 ori/zi, apoi se creste pana la 160-320 mg/zi, maximum 640 mg/zi; hipertiroidism: eficace pentru palpitatii, tremor, anxietate; util in tratamentul preoperator, in tireotoxicoza neonatala, 10-40 mg de 3-4 ori/zi; feocromocitom: preoperator 60 mg/zi, 3 zile, in asociere cu alfa-blocant, iar daca tumora este inoperabila, se poate face trat. prelungit cu 30 mg/zi; stenoza subaortica hipertrofica: medicament de prima alegere: 10-40 mg de 3-4 ori/zi; hipertensiune portala: tratamentul profilactic al sangerarilor eso-gastro-intestinale, prevenirea recidivelor hemoragice: 40 mg de 2 ori/zi maximum 160 mg de 2 ori/zi; migrena: tratamentul profilactic, in doze crescande pana la obtinerea remisiunii: 40 mg de 2-3 ori/zi, se poate creste pana la 160-240 mg/zi; tremor: eficace in special la pacienti de peste 60 de ani (tremor esential), 40 mg de 2-3 ori/zi, se poate creste saptamanal pana la 160-320 mg/zi; anxietate: in reactii acute de stres, in special cu manifestari de anxietate somatica; in tulburari de sevraj la benzodiazepine, opioide sau alcool: 40 mg/zi pana la 40 mg de 2-3 ori/zi.
Contraindicatii:
Astm bronsic, bronsita astmatiforma, insuficienta respiratorie cu bronhospasm; insuficienta congestiva (neasociat cu digitalice); bradicardie sinusala; bloc AV, hipertensiune arteriala pulmonara severa; hipoglicemie (la diabetici trebuie reduse dozele); acidoza metabolica; IR; in IH se administreaza dupa ajustarea dozelor; tulburari ale metabolismului lipidic.
Atentionari:
Monitorizarea pulsului si ECG.
Reactii adverse:
Majore: insuficienta cardiaca, bloc AV, bronhospasm. Altele: bradicardie, hipertensiune arteriala, fenomene raynaud, claudicatie intermitenta, neuropatii periferice, tulburari gastrointestinale, oboseala, tulburari ale somnului, depresie, hiperlipidemie. Dupa administrarea prelungita, tratamentul nu se va intrerupe brusc, datorita efectului de rebound putand aparea exacerbari ale anginei, cu infarct miocardic acut, pana la moarte subita.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Avantajele unui stil de viata sanatos: alimente bio, suplimente nutritive bio si produse bio fara gluten
Generalitati Preocuparea din ultimele decenii in ceea ce priveste adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos si a unei alimentatii cat mai naturale s-a facut tot mai simtita si in Romania actuala. Romanii isi schimba, incet dar sigur, obiceiurile alimentare si...citeste mai mult
-
Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio
Generalitati Alimentele organice au devenit tot mai populare in multe parti ale globului, cererea pentru astfel de produse devenind mai mare decat productia. De ce sunt aceste alimente atat de solicitate? Este hrana bio cu adevarat sanatoasa? Este mai...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Medicamete
ce efect are propranololul in ce priveste tremorul in boala parkinson ?
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter