Propantelina, drajeuri
Informatii prospect Propantelina, drajeuri
Compozitie
Un drajeu contine 15 mg bromura de propantelina.
Actiune terapeutica
Anticolinergic cu actiune selectiva asupra tractului gastrointestinal (si urogenital in mai mica masura); inhiba motilitatea digestiva incetinind tranzitul, diminueaza secretia gastrica acida si relaxeaza spasmul biliar.
Indicatii
Afectiuni spastice gastrointestinale, ulcer gastric si duodenal (se asociaza cu antiacide), hiperclorhidrie, gastrite, colita ulceroasa, diaree functionala, hiperhidroza, diskinezii spastice biliare, colita renala si ureterala, enurezis.
Doze si mod de administrare
In general, se administreaza pana la 8 drajeuri/zi, in mai multe prize, cu cel putin o ora inainte de mesele principale. in ulcer, doza recomandata pentru initierea tratamentului este de 1 drajeu de trei ori pe zi si 2 drajeuri inainte de culcare. Ulterior, dozarea poate fi ajustata functie de raspunsul individual al pacientului si de toleranta la produs.
Contraindicatii
Glaucom cu unghi ingust, adenom de prostata cu retentie de urina, afectiuni obstructive ale tractului digestiv sau urinar, stenoza pilorica, atonie intestinala, colita ulcerativa grava, megacolon toxic, hernie hiatala asociata cu reflux esofagian, bolnavi cu ileostomie sau colostomie, instabilitatea mecanismului de reglare vasculara in timpul hemoragiilor acute, miastenie grava, hipersensibilitate la bromura de propantelina, copii sub 12 ani. Sarcina si alaptare: se va evita administrarea de propantelina in perioada de sarcina si alaptare (produce efecte atropinice la fat si sugar, diminueaza sau suprima lactatia).
Masuri de precautie
Propantelina va fi administrata cu mare prudenta pacientilor cu afectiuni cardiace severe, tahiaritmiile supraventriculare, hipertensiune, cardiopatie ischemica, boli pulmonare cronice, afectiuni renale sau hepatice, tulburari de reglare vegetativa, hipertiroidism, persoanelor in varsta. La pacientii cu hipertrofie prostatica mictiunea poate fi ingreunata, fapt ce poate fi minimalizat daca pacientii sunt avertizati sa urineze inainte de administrarea medicamentului. Pacientii cu colita ulcerativa trebuie tratati cu deosebita precautie deoarece propantelina supreseaza motilitatea intestinala pana in situatia producerii ileusului paralitic, precipitand sau agravand megacolonul toxic. Efecte asupra capacitatii de conducere auto sau de exploatare a altor masini: Prudenta in tratamentul ambulator, deoarece propantelina diminueaza performantele psihomotorii ale bolnavului.
Reactii adverse
Ocazional, mai ales la doze mari: uscaciunea gurii cu deglutitie dificila, sete, ingrosarea secretiilor bronsice, tulburari de vedere prin midriaza si cicloplegie, cresterea presiunii intraoculare, diminuarea secretiei lacrimale, congestia fetei, uscaciunea pielii, scaderea secretiei sudoripare, socuri calorice, bradicardie urmata de tahicardie, palpitatii si aritmii, disurie cu retentie de urina, constipatie. Rareori, nervozitate si confuzie mintala (indeosebi la varstnici).
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Consecintele unei supradoze de aspirina
Ce este aspirina Aspirina este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) utilizat pentru a ameliora durerile usoare pana la moderate, edemul si febra. Utilizarea ei dateaza inca din cele mai vechi timpuri, mai exact inca din vremea medicului grec...citeste mai mult
-
Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani
Generalitati Problemele intime sunt mai dificil de abordat- pacientele sunt adesea prea jenate pentru a apela la medic si pentru a cere ajutor de specialitate, indiferent cat de delicata, dar si deranjanta este problema cu care se confrunta. Patologia...citeste mai mult
-
Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor
Ordin nr. 653 din 25 septembrie 2001 privind asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 777 din 5 decembrie 2001 Ministrul sanatatii si familiei, vazand Referatul comun de aprobare al Directiei generale...citeste mai mult
-
Boli diverticulare: diverticuloza si diverticulita
Generalitati Un procent ridicat din populatie prezinta de-a lungul cadrului colic mici proeminente saciforme. Acestea sunt de fapt diverticuli colonici, formati prin hernierea mucoasei intestinului gros in afara lumenului. Prezenta acestor diverticuli in numar mare...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter