Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Profasi 500 ui, 2000 ui, 5000 ui flac.inj.

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Profasi 500 ui, 2000 ui, 5000 ui flac.inj.

gonadotrophinum chorionicum

Indicatii:

La femei: infertilitate anovulatorie. Profasi este folosit in tratamentul infertilitatii anovulatorii, unde administrarea sa face parte din schema de tratament care implica stimularea initiala a maturatiei foliculare si a proliferarii endometriale, de exemplu cu Metrodin (urofolitropina) sau de Pergonal (menotropin). Superovulatie pentru tehnica de conceptie asistata: hCG poate fi de asemenea utilizata ca parte integranta a schemei de stimulare ovariana in cadrul tehnicilor de conceptie asistata. In insuficienta de corpus luteum. Avort habitual. Amenintare de avort. La barbati: hipogonadism hipogonadotrofic. Criptorhidism. Oligo-astenospermie si azoospermie.

Contraindicatii:

Tumori hipofizare sau ovariene, carcinom de prostata sau neoplasm androgen – dependent. Tulburari endocrine, precum hipotiroidismul, deficitul adreno–cortical sau hiperprolactinemia vor trebui corectate inainte de inceperea terapiei cu Profasi. Disgenezie ovariana, absenta uterului, menopauza precoce, ocluzie tubara cu exceptia cazului in care pacienta se afla in terapie de superovulatie pentru fertilizare in vitro. Tromboflebita activa. Alergie initiala la Profasi. La barbati, Profasi nu va fi eficace in cazurile in care nivelul de FSH este crescut. Acesta reprezinta indicele insuficientei testiculare primare. Profasi nu are actiune si este contraindicat in reducerea surplusului ponderal.

Precautii:

Femei: Sindromul de hiperstimulare ovariana: la pacientele aflate in tratament pentru inductie ovulatorie, un raspuns ovarian excesiv la agentii de stimulare foliculara poate conduce la aparitia sindromului in hiperstimulare ovariana, atunci cand hCG este administrata pentru inducerea ovulatiei sau pentru sustinerea corpului luteal. Este de maxima importanta ca terapia cu hCG sa fie intrerupta in asemenea cicluri terapeutice. Sindromul de hiperstimulare ovariana are urmatoarea clasificare generala: Bland sau moderat: Simptome: distensie abdominala, greata, varsaturi, diaree ocazionala, marirea ovarelor pana la 5-12 cm, la 3-6 zile de la administrarea de hCG. Tratament: repaus, observare clinica atenta. Examenul ginecologic al ovarelor hipertrofiate trebuie efectuat cu bandelete pentru a evita ruperea chisturilor ovariene. Simptomele se remit spontan in interval de 2-3 saptamani. Sever: Simptome: marcata distensie abdominala, ascita cu sau fara exsudat pleural, ovare marite de volum (peste 12 cm), hipovolemie, ocazional soc cardiovascular. Tratament: spitalizare, tratament conservator urmarind combaterea hipovolemiei si prevenirea socului. Va fi evitata utilizarea diureticelor in prima faza a sindromului, deoarece la unele paciente acestea pot fi administrate, totusi, in timpul fazei de rezolutie a sindromului de hiperstimulare ovariana, la femei in cursul superovulatiei din cadrul tehnicilor de conceptie asistata va fi diminuat daca toti foliculii sunt aspirati inainte de ovulatie. Sarcini multiple: Incidenta sarcinilor si a nasterilor multiple este crescuta prin stimularea foliculara si inducerea ovulatiei la pacientele care incearca o conceptie in vivo. Totusi, majoritatea sarcinilor multiple sunt gemelare. Sarcinile multiple pot cauza nasteri premature. Riscul sarcinilor multiple consecutive tehnicilor de conceptie asistata este legat de numarul de ovule/embrioni inlocuiti. Testele de sarcina: Se pot obtine rezulatate eronate daca testele se efectueaza la o pacienta careia i s-a administrat recent (in ultima saptamana) sau este inca in tratament cu hCG. Barbati: Androgenii pot cauza retentie lichidiana la barbati daca sunt administrate doze ridicate de hCG; in asemenea cazuri dozele vor trebui reduse considerabil, mai ales la pacientii cu afectiuni cardiace sau renale, epilepsie, migrena sau astm bronsic. Precocitate sexuala: hCG poate cauza precocitate sexuala atunci cand este administrata la copii pentru tratarea criptorhidismului. Daca sunt observate aceste semne, tratamentul va fi oprit. Daca se considera necesara continuarea terapiei, va fi instituit un dozaj corespunzator.
Sarcina si alaptare: Cercetarile efectuate nu au evidentiat nici un risc pentru fat in timpul primului trimestru de sarcina. Profasi nu se va administra la femeile care alapteaza.
Interactiuni medicamentoase: Nu au fost raportate interactiuni medicamentoase semnificative in timpul terapiei cu Profasi.
Incompatibilitati medicamentoase: Nu au fost raportate incompatibilitati pentru Profasi. Daca nu se administreaza intramuscular, Profasi poate fi combinat cu Metropin in aceeasi seringa in cursul tratamentului sterilitatii masculine.
Supradozare: Nu au fost raportate efecte toxice produse ca rezultat al supradozarii.
Conditii de pastrare: Fiolele de Profasi se vor pastra la temperaturi sub 25C si la intuneric. Nu vor fi utilizate dupa termenul de expirare inscris pe ambalaj. Solutiile de Profasi reconstituite cu ser fiziologic trebuie utilizate imediat dupa preparare.

Reactii adverse:

Reactie locala / durere la locul de injectie. Cefalee, astenie, depresie, iritabilitate, agitatie. Reactii alergice au fost extrem de rar semnalate. Sindrom de hiperstimulare ovariana la femei, ce poate fi prevenit printr-o monitorizare adecvata a tratamentului (vezi "Avertizari"). La barbati se pot semnala urmatoarele efecte adverse: retentie lichidiana, edeme. Senzatie de tensiune la nivelul mameloanelor, ginecomastie, precocitate sexuala.
Pentru toate concentratiile, fiecare fiola de Profasi este insotita de o fiola de solvent ce contine 1 ml de solutie salina fiziologica. A nu se lasa la indemana copiilor !

Compozitie:

Fiolele de Profasi contin gonadotropina chorionica (hCG) sub forma de pulbere alba, sterila, liofilizata si apirogena. Sunt disponibile cinci concentratii: 500, 1 000, 2 000, 5 000 si 10 000 UI. Fiecare fiola de Profasi este insotita de o fiola cu solvent ce contine 1 ml de solutie izotona, sterila si apirogena de clorura de sodiu.

Mod de administrare:

Profasi se administreaza injectabil pe cale intramusculara. La barbati, acesta poate fi administrat si sub forma de injectii subcutanate, in cazul in care terapia dureaza mai multe luni. Solutia injectabila va fi reconstituita cu ajutorul solventului pus la dispozitie, imediat inaintea utilizarii. Femei: infertilitate anovulatorie: Profasi se administreaza in doze de pana la 10 000 UI, prin injectii intramusculare, la mijlocul ciclului, consecutiv tratamentului cu Pergonal (sau Metrodin), conform schemei prestabilite. Detalii in legatura cu dozajul gonadotropinei si monitorizarea tratamentului sunt disponibile la cerere. Superovulatie pentru tehnica de conceptie asistata de Profasi se administreaza in doze de pana la 10 000 UI, injectabil intramuscular, in priza unica, consecutiv inductiei dezvoltarii foliculare multiple dupa stimulare, conform unei scheme de tratament prestabilite. Resorbtia oului se realizeaza dupa 34-36 ore de le administrarea de hCG. Insuficienta de corpus luteum: se administreaza 5 000 UI Profasi in a 5-a zi de ovulatie. Injectia este repetata in a 9-a zi. Avort habitual: tratamentul trebuie initiat de indata ce diagnosticul de sarcina trebuie confirmat (nu mai tarziu de 8 saptamani de gestatie) si va fi continuat pana in saptamana a 14-a inclusiv. In asemenea cazuri, se vor administra 10 000 UI hCG injectabil intramuscular, ca doza initiala (o singura injectie), apoi cate 5 000 UI de doua ori pe saptamana. Amenintare de avort: in mod similar, pacientele care prezinta amenintare de avort vor primi 10 000 UI Profasi injectabil intramuscular, ca doza initiala (intr-o singura administrare), apoi cate 5 000 UI de doua ori pe saptamana, pana in a 14-a saptamana de sarcina. Tratamentul poate fi aplicat doar daca simptomatologia a debutat inainte de a 8-a saptamana de sarcina (exclusiv). Barbati: hipogonadism hipogonadotrofic: se recomanda 2 000 UI Profasi injectabil intramuscular sau subcutanat, de doua ori pe saptamana, cu administrarea concomitenta de Pergonal (75 UI de trei ori pe saptamana) daca este necesar, pentru o perioada minima de 4 luni. Criptorhidism: se administreaza 500 UI sau 1 000 UI Profasi injectabil intramuscular sau subcutanat la interval de 5 zile si 75-150 UI Pergonal de 3 ori pe saptamana timp de trei luni. Daca tratamentul nu a dat rezultate, se va recurge la o doza de 2 000 UI Profasi inj. i.m. sau s.c. de 2-3 ori pe saptamana si 150 UI Pergonal de 3 ori pe saptamana timp de 3 luni sau mai mult.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter