Proculin, solutie oftalmica
Informatii prospect Proculin, solutie oftalmica
Indicatii
Proculin - picaturi de ochi este indicat in conjunctivitele acute si cronice nebacteriene, in mod deoseit de natura cataractica si alergica, conjunctivite vechi, precum si inflamatii ale marginilor pleoapelor.
Doze si mod de dministrare
Daca nu exista alte indicatii, de 2-3 ori pe zi o picatura in sacul conjunctiva. Utilizarea se incheie dupa 10 zile, sau se intrerupe pentru 5 zile. inainte de prima utilizare, se roteste spre dreapta capacul cu filet, pentru a deschide sticluta. Capacul se de surubeaza spre stanga. Se aduce sticluta in pozitia de turnare a picaturilor si prin presare usoara pe corpul sticlutei se toarna picaturi in pleoapa inferioara trasa spre inafara.Dupa utilizare se insurubeaza din nou capacul.
Compozitie
1 ml contine: Naphazolinhydrochlorid 0,3 mg; Benzalkoniumchlorid 0,1 mg cu rol de conservant; Alte componente: acetat de sodiu, edetal de sodiu, acid boric, apa.
Contraindicatii
A nu se utiliza de catre persoane cu hipersensibilitate la substantele din compozitia picaturilor de ochi.
Proculin picaturi oftalmice, solutie nu trebuie utilizat in caz de: - hipersensibilitate la clorhidrat de nafazolina sau la oricare dintre excipientii (componentele) medicamentului; - glaucom cu unghi inchis (boala care determina cresterea presiunii intraoculare datorita ingustarii unghiului iridocorneal); - hipertrofie benigna de prostata; - copii cu varsta sub 12 ani.
Atentionari speciale
Cand poate fi utilizat Proculin picaturi oftalmice, solutie numai dupa consult medical? In urmatoarele cazuri puteti utiliza Proculin picaturi oftalmice, solutie numai la recomandarea medicului dumneavoastra si cu deosebita prudenta. Va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra in caz de: - boli cardiovasculare severe, de exemplu boala coronariana (ingustarea vaselor de sange ale inimii); - hipertensiune atreriala sau feocromocitom (tumora benigna a glandelor suprarenale care secreta substante ce pot determina hipertensiune arteriala temporara); - tulburari metabolice, de exemplu hiperfunctia glandei tiroide (hipertiroidie) sau diabet zaharat; - pacienti aflati sub tratament cu medicamente care cresc tensiunea arteriala (de exemplu inhibitori de monoaminooxidaza - IMAO). 2 Ce trebuie sa aveti in vedere in timpul sarcinii si alaptarii? In lipsa datelor preclinice si clinice privind siguranta administrarii Proculin in timpul sarcinii, utilizarea Proculin la femeile gravide trebuie evitata. Toxicitatea asupra fatului se poate manifesta prin tahicardie si hiperactivitate fetala. Nu exista date privind eliminarea nafazolinei in laptele matern. Daca administrarea Proculin este absolut necesara, se recomanda intreruperea alaptarii datorita posibilelor efecte cardiovasculare asupra sugarului. in general, cereti sfatul medicului dumneavoastra inainte de a utiliza orice medicament.
Masuri de precautie
Ce masuri de precautie trebuie avute in vedere? Daca in timpul tratamentului cu Proculin picaturi oftalmice, solutie apar urmatoarele simptome, va rugam sa intrerupeti tratamentul si sa va adresati medicului dumneavoastra: - inrosirea accentuata a ochilor; - dureri oculare; - tulburari de vedere (observati o deteriorare a vederii sau percepeti “puncte zburatoare” in fata ochilor); - agravarea sau persistenta simptomelor peste 24 ore. Trebuie evitate utilizarea indelungata si supradozajul cu Proculin picaturi oftalmice, solutie, deoarece pot accentua inrosirea ochilor. Daca utilizati mai mult de un medicament cu administrare topica oftalmica, celelalte medicamente trebuie administrate separate, la un interval de 15 minute. Medicamentul contine clorura de benzalconiu, care poate determina iritatie oculara. in timpul tratamentului cu Proculin picaturi oftalmice, solutie trebuie evitata purtarea lentilelor de contact moi datorita riscului de colorare a lentilelor. Pacientii nu trebuie sa poarte nici lentile de contact tari, daca acest lucru este posibil. Daca acest lucru nu este posibil, se recomanda scoaterea lentilelor inaintea administrarii picaturilor si reaplicarea lor dupa cel putin 15 minute de la administrare. Sportivii trebuie atentionati ca Proculin picaturi oftalmice, solutie poate determina o reactie pozitiva la testele antidoping.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Ce este important sa stiti daca va aflati in trafic, conduceti vehicule si/sau manipulati utilaje sau efectuati operatii de precizie? Proculin picaturi oftalmice, solutie poate determina midriaza (dilatarea pupilelor) sau incetosarea tranzitorie a vederii care pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Interactiuni
Ce medicamente influenteaza actiunea Proculin picaturi oftalmice, solutie si cum influenteaza acesta actiunea altor medicamente? Asigurati-va ca ati spus medicului dumneavoastra despre toate medicamentele pe care le utilizati, indiferent daca acestea sunt recomandate de medic sau sunt eliberate fara prescriptie medicala.
Reactii adverse
Respectand dozarea corecta, nu apar efecte secundare notabile in utilizare.
Ce efecte secundare (reactii adverse) pot sa apara in timpul tratamentului cu Proculin picaturi oftalmice, solutie? Tratamentul cu Proculin picaturi oftalmice, solutie poate determina vedere tulbure, iritarea conjunctivei (senzatie de intepaturi, inrosirea ochilor cu secretie lacrimala si sensibilitate la lumina) sau in cazuri rare, dilatarea pupilelor.
Utilizarea excesiva poate determina eventualele efecte sistemice simpatomimetice cum sunt palpitatii (batai puternice ale inimii), tahicardie (batai rapide ale inimii), cresteri ale tensiunii arteriale, aritmii (batai anormale ale inimii), crize de angina pectorala, tremuraturi, cefalee (dureri de cap), oboseala, insomnie. Daca apar oricare alte reactii adverse, care nu sunt mentionate in prospect, contactati imediat medicul dumneavoastra sau farmacistul.
Supradozaj
Ce trebuie sa faceti daca ati utilizat prea mult Proculin picaturi oftalmice, solutie (supradozaj voluntar sau accidental)? Urmatoarele simptome se pot manifesta in cazul supradozajului accidental sau al administrarii orale accidentale: greata, cefalee, dilatarea pupilelor, ameteli, cianoza (pielea devine albastruie datorita scaderii procentului de oxigen din sange), febra, dureri abdominale cu caracter de crampe, tahicardie (batai rapide ale inimii), aritmii (batai anormale ale inimii), stop cardiac, hipertensiune arteriala, edem pulmonar (cantitate mare de lichid in tesutul pulmonar), tulburari respiratorii, tulburari psihice. Uneori, in anumite conditii poate avea loc inhibarea functiilor sistemului nervos central cu aparitia somnolentei, hipotermiei (scaderea temperaturii corporale), bradicardiei (batai slabe ale inimii), hipotensiunii arteriale, apneei si comei (pierderea starii de constienta).
Daca ati utilizat mai multe doze Proculin picaturi oftalmice, solutie decat trebuia, contactati imediat medicul dumneavoastra sau adresati-va celui mai apropiat spital.
Ce trebuie sa faceti daca ati uitat sa utilizati Proculin picaturi oftalmice, solutie? Administrati doza uitata cat mai curand posibil, apoi reveniti la schema de tratament obisnuita. Nu utilizati o doza dubla pentru a recupera doza uitata.
Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25`C, in ambalajul original. Dupa prima deschidere trebuie utilizat in decurs de 6 saptamani. A nu se lasa la indemana copiilor.
Ambalaj
Cutie cu un flacon din PEID a 10 ml picaturi oftalmice, solutie.
Producator Chauvin Ankerpharm GmbH, Germania Detinatorul Autorizatiei de punere de piata Chauvin Ankerpharm GmbH Brunsbetteler Damm 165 – 173, 13581 Berlin, Germania
Data ultimei verificari a prospectului Noiembrie 2005
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor
Ordin nr. 653 din 25 septembrie 2001 privind asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 777 din 5 decembrie 2001 Ministrul sanatatii si familiei, vazand Referatul comun de aprobare al Directiei generale...citeste mai mult
-
Cum sa ne protejam ochii in sezonul alergiilor
Generalitati Pentru o mare parte dintre noi, sezonul alergiilor pare interminabil: primavara ne confruntam cu polenul, vara cu iarba si fanul uscat, toamna cu praful in exces. Oricare ar fi cauza alergiei, rezultatul ramane acelasi: avem ochii rosii, ne ustura,...citeste mai mult
-
Ambliopia
Generalitati Vederea normala se dezvolta odata cu utilizarea obisnuita, in egala masura pentru ambii ochi. Ambliopia, numita si "ochiul lenes", debuteaza de obicei cand un ochi nu este folosit suficient pentru ca sistemul vizual din creier sa se dezvolte...citeste mai mult
-
Orjeletul si Salazionul
Generalitati Orjeletul (urciorul sau ulciorul, in termeni populari) si salazionul (chalazionul) sunt afectiuni care pot interveni la nivelul unei mici glande sebacee de la nivelul pleoapei superioare sau inferioare. Urciorul (sau orjeletul extern) este infectia...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Oftalmologie
Acum cca un an mi-am facut un control oftalmologic de rutina unde mi-a fost administrata atropina. Dupa controlul respectiv mi-am pierdut acuitatea vizuala. La o luna dupa respectivul control am mers din nou la un alt oftalmolog care mi-a recomandat ochelari +1. Memtionez ca am 47 de ani, sunt...
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter