Pritorplus, comprimate
Informatii prospect Pritorplus, comprimate
Compozitie
PritorPlus este un medicament care contine doua substante active, telmisartan si hidroclorotiazida. Este disponibil sub forma de comprimate ovale (rosu cu alb: 40 mg sau 80 mg de telmisartan si 12,5 mg de hidroclorotiazida; galben cu alb: 80 mg de telmisartan si 25 mg de hidroclorotiazida).
Indicatii
PritorPlus se utilizeaza la pacientii cu hipertensiune arteriala esentiala (tensiune arteriala ridicata), care nu este controlata adecvat numai cu telmisartan. Prin „esentiala” se intelege ca tensiunea arteriala ridicata nu are o cauza evidenta. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.
Administrare
PritorPlus se administreaza pe cale orala, o data pe zi, cu lichide, cu sau fara alimente. Doza de PritorPlus care se administreaza depinde de doza de telmisartan care i-a fost administrata anterior pacientului: pacientilor care primeau 40 mg de telmisartan trebuie sa li se administreze comprimate de 40/12,5 mg, iar pacientilor care primeau 80 mg de telmisartan trebuie sa li se administreze comprimate de 80/12,5 mg. Comprimatele de 80/25 mg se administreaza pacientilor a caror tensiune arteriala nu este controlata cu comprimate de 80/12,5 mg sau care au fost stabilizati prin administrarea separata a celor doua substante active inainte de a se incepe tratamentul cu PritorPlus.
Actiune terapeutica
PritorPlus contine doua substante active, telmisartan si hidroclorotiazida. Telmisartan este un „antagonist al receptorilor angiotensinei II”, ceea ce inseamna ca blocheaza actiunea unui hormon din organism, numit angiotensina II. Angiotensina II este un vasoconstrictor puternic (o substanta care ingusteaza vasele sanguine). Prin blocarea receptorilor de care se leaga in mod normal angiotensina II, telmisartanul opreste efectul hormonului, permitand largirea vaselor sanguine. Hidroclorotiazida este un diuretic, acesta reprezentand un alt tip de tratament pentru hipertensiune. Ea actioneaza prin cresterea volumului de urina, reducand cantitatea de lichid din sange si reducand tensiunea arteriala. Combinatia celor doua substante active are un efect cumulativ, reducand tensiunea arteriala mai mult decat fiecare medicament administrat in monoterapie. Prin scaderea tensiunii arteriale, se reduc riscurile asociate tensiunii arteriale ridicate, cum ar fi cel de a suferi un atac cerebral.
Contraindicatii
PritorPlus nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la telmisartan, hidroclorotiazida, sulfonamide sau la oricare dintre celelalte ingrediente ale medicamentului (inclusiv sorbitol). Este interzisa administrarea acestuia la femeile insarcinate dupa a treia luna de sarcina. Nu se recomanda utilizarea medicamentului in primele trei luni de sarcina. De asemenea, este interzisa administrarea PritorPlus la persoanele cu afectiuni hepatice, renale sau biliare severe, cu concentratii prea scazute de potasiu in sange sau concentratii prea ridicate de calciu in sange. Trebuie acordata o atentie speciala in cazul administrarii PritorPlus in paralel cu alte medicamente care afecteaza concentratiile de potasiu din sange. Lista completa a acestor medicamente este disponibila in prospect.
Reactii adverse
Cel mai frecvent efect secundar asociat cu PritorPlus (observat la 1 pana la 10 pacienti din 100) este ameteala. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu PritorPlus, a se consulta prospectul.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Sindromul Piriformis
Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult
-
Metronidazolul si sarcina
Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult
-
Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere
Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult
-
Stenoza spinala cervicala
Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter