Primidon, comprimate
Informatii prospect Primidon, comprimate
Compozitie
Comprimate continand 250 mg primidona.
Actiune terapeutica
Anticonvulsivant si antiepileptic inrudit cu barbituricele. Primidona este un analog al fenobarbitalului lipsita de oxigenul carbonilic de la C2 (apartine grupei dezoxi-barbituricelor), efectul anticonvulsivant fiind datorat atat primidonei cat si unor metaboliti activi. Primidona are actiune asemanatoare fenitoinei. fenobarbitalul, care rezulta prin metabolizarea primidonei, este de asemenea raspunzator de eficacitate, intervenind in actiunea anticonvulsivanta caracteristica.
Indicatii
Epilepsie majora (cazuri rezistente la fenobarbital si fenitoin), epilepsie psihomotorie.
Doze si mod de administrare
Adulti si copii peste 9 ani: oral initial 1/2 comprimat dimineata si seara, crescandu-se treptat pana la 1 comprimat de 3 ori pe zi. Copii sub 9 ani: oral 5-30 mg/kg corp/zi.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la primidona si barbiturice, porfirie. Atentie: Prudenta in insuficienta hepatica, insuficienta renala si in caz de deprimare respiratorie. Prudenta in timpul sarcinii (doze cat mai mici intre zilele 20 si 40) si lactatiei, la batrani si copii (doze mici). Prudenta la soferi si la cei ce manuiesc diferite masini. Atentie la asocierea cu alte deprimante centrale (potentare reciproca).
Reactii adverse
Oboseala, somnolenta, ataxie, vertij, iritabilitate, cefalee, tulburari vizuale, anorexie, greata, voma, uneori eruptii cutanate (de obicei minore, pot disparea la continuarea tratamentului sau reducerea dozei), tulburari de coagulare la nou-nascuti cand mama a fost tratata cu anticonvulsivante in timpul sarcinii (profilaxie cu fitomenadiona); rareori tulburari afective, agitatie (la copii cu sindrom hiperkinetic), fenomene psihotice, diplopie, nistagmus, edeme, sete, poliurie, impotenta sexuala, limfadenopatie, leucopenie, foarte rar osteomalacie (se administreaza vitamina D), anemie megaloblastica (reversibila la administrarea de acid folic).
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Sindromul Piriformis
Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult
-
Metronidazolul si sarcina
Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult
-
Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere
Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult
-
Stenoza spinala cervicala
Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Oare mai vine ciclu??
Trebuie sa iau 5 zile de orgametril, 2 pastile pe zi pentru a-mi veni cilu menstrual, dar intre timp am ajuns la spital cu o intindere musculara si mi s-a dat 8 injecti cu antibiotic, nu imi afecteaza antibioticul acum venirea ciclului?
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter