Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Prialt, solutie perfuzabila

Publicat la data de: 22 Martie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Prialt, solutie perfuzabila

Compozitie
Prialt este o solutie perfuzabila care contine substanta activa ziconotida.

Indicatii
Prialt se utilizeaza in tratamentul durerii severe de lunga durata la adultii care au nevoie de administrarea intrarahidiana a analgezicelor (injectare in spatiul care inconjoara maduva spinarii si creierul). Deoarece numarul de pacienti cu durere de lunga durata, la care este nevoie de administrarea analgezicului direct in maduva spinarii, este scazut, boala este considerata „rara”, iar Prialt a fost desemnat „medicament orfan”(un medicament folosit in boli rar intalnite) la 9 iulie 2001. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Tratamentul cu Prialt trebuie efectuat doar de medici care au experienta in administrarea intrarahidiana a medicamentelor. Prialt trebuie administrat in perfuzie foarte lenta continua prin intermediul unui cateter intrarahidian (un tub montat in canalul vertebral), folosind o pompa de perfuzie care elibereaza cantitatea corespunzatoare de medicament. Poate fi necesara diluarea Prialt inainte de utilizare, in special daca este nevoie de doze mai mici la inceputul tratamentului. Doza initiala de Prialt este de 2,4 micrograme pe zi. Aceasta doza trebuie crescuta treptat, preferabil la un interval de doua sau mai multe zile, pentru a se obtine cel mai bun echilibru intre efectul analgezic si efectele secundare posibile. Este interzisa cresterea dozei mai mult de o data intr-un interval de 24 de ore. La cei mai multi pacienti este nevoie de o doza mai mica de 9,6 micrograme pe zi. Doza maxima este de 21,6 micrograme pe zi.

Actiune terapeutica
Substanta activa din Prialt, ziconotida, este copia unei substante naturale numite omega-conopeptida, care se gaseste in veninul unui melc marin. Ziconotida actioneaza prin blocarea unor pori speciali, numiti canale de calciu, de la suprafata celulelor nervoase care transmit impulsul dureros. Prin blocarea afluxului de calciu in celulele nervoase, ziconotida impiedica transmiterea impulsurilor dureroase in interiorul maduvei. Aceasta contribuie la calmarea durerii.

Contraindicatii
Prialt nu se administreaza pacientilor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la ziconotida sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Se interzice utilizarea la pacienti in acelasi timp cu chimioterapia intrarahidiana (medicamente pentru tratarea cancerului care sunt injectate in canalul vertebral).

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Prialt (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti ) sunt starea de confuzie, ameteala, nistagmusul (miscari ale globului ocular), alterarea memoriei (uitare), durerea de cap, somnolenta, vederea incetosata, greata, varsaturile, tulburarile de mers (mers dificil) si astenia (slabiciune). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Prialt, a se consulta prospectul.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Peritonita bacteriana spontana

    Ce sunt peritonitele Peritonitele sunt inflamatii difuze ale peritoneului (seroasa care acopera viscerele si peretele abdominal). Etiopatogenia lor este foarte diversa, aceasta fiind si un important criteriu de clasificare. Peritonitele bacteriene spontane sunt...citeste mai mult

  • Peelingul chimic

    Generalitati Peelingul este o metoda dermato-cosmetica folosita cu scopul de a indeparta celulele moarte de la suprafata pielii in vederea stimularii functiei celor din straturile profunde. Cele mai multe tehnici nu modifica in mod dramatic arhitectura dermului,...citeste mai mult

  • Primul ajutor in cazul febrei la copii

    Ce este febra Febra reprezinta cel mai frecvent motiv de prezentare a copilului la camera de garda, insa parintii trebuie sa inteleaga faptul ca febra in sine nu este o boala, ci este un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii. Acest raspuns de aparare...citeste mai mult

  • Tratamentul febrei la copii

    Ce este febra la copii Febra reprezinta cel mai frecvent motiv de prezentare a copilului la camera de garda, insa parintii trebuie sa inteleaga faptul ca febra in sine nu este o boala, ci este un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii. Acest raspuns de...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter