Preveon, comprimate
Informatii prospect Preveon, comprimate
Actiune terapeutica
antiviral. Adefovir inhiba ADN polimeraza VHB. Varful nivelului plasmatic: 18,4 ng/mL dupa o medie de 1,75 h. Poate fi luat fara legatura cu alimentatia. T ½, terminal: aprox. 7,5 h. Excretat in urina.
Indicatii
Hepatita B cronica la adulti cu dovada replicarii virale active si doavda unei cresteri persistente a ALT sau AST.
Doze si mod de administrare
Comprimate: hepatita B cronica:
Adulti: 10 mg o data/zi fara legatura cu alimentatia. Ajustati doza tinand cont de functia renala a pacientului dupa cum urmeaza: Ccr 20-49 mL/min: 10 mg la fiecare 48 h; Ccr 10-19 mL/min: 10mg la fiecare 72 h; pacientii sub hemodializa: 10 mg la fiecare 7 zile dupa hemodializa.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la oricare dintre componentele produsului. lactatia.
Masuri de precautie
A se folosi cu precautie la pacientii in varsta. Poate apare rezistenta hiv in hepatita b cronica tratata cu adefovir unde infectia hiv nu a fost recunoscuta sau nu a fost tratata.
Depozitati in flaconul original la temperaturi de 15-30°C.
Observatii pentru pacient – familie: luati medicamentul conform indicatiilor, o data/zi. Revedeti prospectul medicamentului la inceputul terapiei si de fiecare data cand cumparati medicamentul. Mergeti la vizitele programate pentru efectuarea controalelor si recoltarea analizelor. Pot apare slabiciune, cefalee, discomfort gastrointestinal; anuntati orice semne si simptome neobisnuite/adverse. Medicamentul nu vindeca boala dar o controleaza; trebuie continuat comportametul protectiv. Nu intrerupeti brusc tratamentul.
Evaluarea si controlul terapiei: observati debutul, caracteristicile S&S si contactele. Evaluati riscul de infectie HIV. Asigurati-va ca nici unul din medicamentele de pe lista celor prescrise nu interactioneaza nefavorabil cu adefovirul. Efectuati incarcatura virala initiala, analizati testele functionale hepatice, glicemia, CK, amilaza, sumarul de urina si monitorizati; reduceti doza in cazul disfunctiei renale. teste de laborator: creste ALT, AST, CK, amilaza, creatinina serica. Hematurie, glucozurie.
Supradozarea: simptome : efecte adverse gastrointestinal. Tratament: monitorizare pentru evidentierea toxicitatii. Asigurarea tratamentului standard de sustinere dupa necesitate. Hemodializa va elimina o parte din doza.
interactiuni medicamentoase: medicamentele care reduc functia renala sau intra in competitie pentru secretia tubulara activa cresc nivelul seric de adefovir sau al medicamentelor coadministrate. Ibuprofen. Creste Cmax a ariei de sub curba si reabsorbtia renala a adefovirului.
Reactii adverse
Hepatice: o severa si acuta exacerbare a hepatitei la pacientii care au intrerupt terapia anti-VHB. Hepatomegalie severa cu seatoza, insuficienta hepatica sau functie hepatica anormala. gastrointestinale: greata si varsaturi, flatulente, diaree, dispepsie. Genito-urinara: nefrotoxicitate, disfunctie renala, insuficienta renala. respiratorii tuse accentuata, faringita, sinuzita. Dermatologice: prurit, rash. Altele: acidoza lactica, astenie, cefalee, febra.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Sindromul Piriformis
Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult
-
Metronidazolul si sarcina
Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult
-
Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere
Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult
-
Stenoza spinala cervicala
Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter