Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Pneumo 23, susp. inj.

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Pneumo 23, susp. inj.

Indicatii:
Prevenirea infectiilor pneumococice, in special respiratorii, pentru adulti si copii mai mari de 2 ani. Vaccinul se recomanda in special urmatoarelor categorii: varstnicilor (in special peste 60 de ani); pacientilor cu boli cronice (boli cardiovasculare, pulmonare, diabet, ciroza); pacientilor splenectomizati, cu siclemie, sau inaintea splenectomiei; pacientilor imunocompromisi (limfom, mielom multiplu, sindrom nefrotic, transplant de organe); pacientilor cu infectie HIV simptomatica sau asimptomatica; persoanelor institutionalizate (camine, spitale, aziluri, inchisori).

Contraindicatii:
Reactie post-vaccinala puternica dupa o vaccinare precedenta. O vaccinare precedenta datand de mai putin de 5 ani.

Precautii:
Datorita reactiilor severe (tip Arthus) care pot interveni, la revaccinare trebuie sa se tina seama de: respectarea stricta a contraindicatiilor; evaluarea exacta a beneficiilor scontate, avand in vedere faptul ca eficienta imunizarii pneumococice a fost stabilita numai pentru grupele cu risc crescut la imbolnaviri. Daca exista incertitudini, nu ezitati sa cereti sfatul medicului. Sarcina si alaptare: Efectele vaccinului asupra dezvoltarii fatului nu sunt cunoscute. Este de preferat chiar la o persoana expusa riscului de imbolnavire sa se evite vaccinarea in timpul sarcinii.

Reactii adverse:
Posibilitate de reactie de hipersensibilizare; uneori, oboseala, durere usoara si induratie la locul injectiei, asociate, in unele cazuri, cu febra moderata, cu durata medie de 24 ore; rare cazuri de reactii generale minore (astenie, febra, frison, cefalee) care nu depasesc 24 ore; o revaccinare precoce poate provoca reactii locale mai importante.

Compozitie:
Fiecare doza de vaccin contine: Ingrediente active: Polizaharide capsulare inalt purificate de streptococcus pneumoniae 25 g, din urmatoarele 23 serotipuri: 1, 2, 3, 4, 5, 6B, 7F, 8, 9N, 9V, 10A, 11A, 12F, 14, 15B, 17F, 18C, 19A, 19F, 20, 22F, 23F, 33F. Excipienti: fenol (conservant) maximum 1,25 mg; solutie tamponata izotona q.s 0,5 ml. Compozitia solutiei tamponate izotone: clorura de sodiu 4,150 mg, hidrogenfosfat de sodiu dihidrat 0,065 mg, dihidrogenfosfat de sodiu dihidrat 0,023 mg, apa pentru injectie q.s. 0,5 ml.

Actiune:
vaccin pneumococic polivalent.

Administrare:
Calea de administrare recomandata este intramuscular dar si subcutanat. imunizare primara: o singura injectie este suficienta pentru a proteja organismul impotriva serotipurilor pneumococice continute in vaccin. Revaccinarea: nu se administreaza mai devreme de 5 ani, de la prima vaccinare, exceptie facand persoanele foarte expuse riscului de imbolnavire sau subiectii care urmeaza un tratament cu imunosupresoare.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Perforatia esofagiana

    Generalitati Perforatia esofagiana reprezinta aparitia unei discontinuitati in peretele esofagului, segmentul tubului digestiv ce face legatura intre cavitatea bucala si stomac si care are rol in pasajul bolului alimentar. Cauze Perforatia esofagiana este cea...citeste mai mult

  • Vaccinarea antigripala

    Ce trebuie sa stim despre vaccinarea antigripala Vaccinarea sau imunizarea activa este o metoda de profilaxie impotriva bolilor infectioase. Vaccinul este un preparat care are in compozitie antigene virale sau microbiene (inactivate sau vii atenuate), care odata...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • PNEUMO23

    buna ziua va rog sa i-mi spuneti ce vaccin sa-i fac fetitei mele de 8 ani o operez de SPLINA. PNEUMO 23 sau PRENEVAR 13 ?

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter