Pimafucort
Informatii prospect Pimafucort
Compozitie
Pimafucort |
|||
crema |
unguent |
lotiune |
|
Hidrocortizon |
10 mg |
10 mg |
5 mg |
Natamicina |
10 mg |
10 mg |
10 mg |
Neomicina |
3,5 mg |
3,5 mg |
1,75 mg |
Actiune terapeutica
Pimafucort contine ca principiu activ hidrocortizonul care prin proprietatile sale antiflogistice si antipruriginoase este indicat in tratamentul celor mai multe din afectiunile acute si cronice ale pielii, in special eczemele si dermatitele caracterizate prin eflorescente primare sau secundare. In plus, Pimafucort contine neomicina, un antibiotic cu spectru larg activ impotriva unor germeni grampozitivi (stafilococi, streptococii -hemolitici si Enterococi) si ai unora gramnegativi (klebsiella, Proteus, E. coli). In afara de hidrocortizon si neomicina, Pimafucort contine si un antibiotic fungicid cu spectru larg- natamicina. Aceasta este activa atat asupra candidei, Rhodotorulei si Torulopsis, cat si asupra speciilor de ciuperci de tipul Trichophyton, Epydermophyton, Microsporum, Aspergillus si Scopulariopsis.
Doze si mod de administrare
Pimafucort este un produs de uz exclusiv extern. Doze: 2-4 aplicatii pe zi, in cantitate redusa pe zonele afectate. Terapia locala cu Pimafucort nu trebuie sa depaseasca 14 zile. Forme de aplicare: diferitele forme de prezentare ale Pimafucort sunt adaptate special la natura conditiilor tegumentare. Pentru tratamentul afectiunilor tegumentare acute si subacute, tratamentul afectiunilor pielii paroase, afectiunilor localizate la nivelul plicilor tegumentare se va utiliza preferabil Pimafucort solutie si Pimafucort crema. Afectiunile cronice ale pielii cu leziuni uscate, descuamare si fisuri tegumentare, ca si in cazul prezentei seboreei, necesita aplicarea in special a Pimafucortului unguent.
Indicatii
Ca urmare a combinarii unui antibiotic cu un antifungic si cu hidrocortizon, Pimafucort poate fi utilizat in urmatoarele cazuri: afectiuni dermatologice provocate in special de speciile candida; afectiuni acute ale pielii produse de fungi sensibili la natamicina, cum ar fi: tipul Trichophyton, Epydermophyton, Microsporum, Aspergillus si Scopulariopsis; afectiuni acute si cronice ale pielii, in special eczemele si dermatitele sensibile la corticosteroizi infectate secundar cu microorganisme sensibile la natamicina si neomicina; dermatozele infectate cu fungi sau impetigo, inclusiv otomicoza data de candida albicans, Aspergillus fumigatus si Aspergillus niger.
Contraindicatii
Datorita continutului sau de hidrocortizon corticosteroid slab se aplica urmatoarele contraindicatii: afectiuni tegumentare cauzate de: infectii bacteriene primare; infectii virale; infectii fungice primare; infectii parazitare; ulceratii tegumentare, rani, ulceratii varicoase, arsuri; efecte secundare cauzate de corticosteroizi (dermatita periorala, striuri atrofice); ihtioza, dermatoza plantara juvenila, acnee vulgara, acnee rozacee, fragilitate capilara tegumentara, atrofie tegumentara. De asemenea, Pimafucort nu se va utiliza in cazul existentei unei hipersensibilitati alergice la componentele vehiculului la neomicina si (in cazuri exceptionale) la natamicina sau corticosteroizi.
Masuri de precautie
Pimafucort este indicat numai in leziunile pielii si trebuie evitata aplicarea la nivelul pleoapelor si al ochilor deoarece exista riscul de contaminare a conjunctivelor, ceea ce poate cauza glaucom simplex sau cataracta subcapsulara. Daca este necesara aplicarea pe zone extinse sau sub forma de pansamente ocluzive, se va tine seama de o posibila inhibitie adrenocorticala. Poate aparea si hipersensibilitatea incrucisata intre neomicina si alte antibiotice inrudite cum ar fi: kanamicina, paromomicina, gentamicina, precum si intre neomicina si antibioticele aminoglicozidice. Se va evita aplicarea de durata pe rani sau tegumente lezate datorita riscului teoretic de oto- si nefrotoxicitate prin absorbtia neomicinei. In cazul aparitiei suprainfectiilor sau supracontaminarii fungice, tratamentul se va intrerupe si se vor lua masurile necesare.
Interactiuni medicamentoase: nu se cunosc.
Sarcina si alaptare: exista un risc teoretic de ototoxicitate fetala, in cazul utilizarii in cursul sarcinii, de preparate continand neomicina. La femeile gravide, Pimafucort nu se va aplica pe suprafete extinse pe durate indelungate sau sub pansamente ocluzive.
Supradozare: nu se cunosc efectele supradozarii. In practica este improbabil sa se obtina doze toxice de neomicina, exceptie facand cazurile in care este utilizata la nivelul canalului auditiv cu timpan perforat, in contact direct cu urechea medie. Ingestia ocazionala a intregului continut a unui flacon sau tub de Pimafucort este probabil tolerata fara efecte toxice.
Incompatibilitati: nu sunt mentionate.
Reactii adverse
Reactii adverse severe nu exista. Dupa aplicarea initiala, poate surveni o usoara exacerbare a leziunii initiale. Aceasta nu face necesara stoparea tratamentului. In tratamentul de lunga durata, pot sa apara striuri locale. Pot de asemenea, sa apara urmatoarele efecte secundare ale corticosteroizilor, dar riscul de producere al acestora este mai mic cu hidrocortizon decat in cazul utilizarii unor corticosteroizi mai puternici: atrofie cutanata cu subtiere tegumentara, teleangiectazie, purpura si striuri; dermatita periorala de tip rozaceu cu sau fara atrofie tegumentara; efect de rebound ce poate conduce la dependenta de steroizi; intarzierea procesului de vindecare; efecte oculare: cresterea presiunii intraoculare, cresterea riscului de cataracta; depigmentare, hipertricoza; foarte rar alergie de contact. Riscul de efecte adverse locale creste cu durata tratamentului. Un risc sporit apare in cazul utilizarii pansamentelor ocluzive. Fata, pielea paroasa si tegumentul genital sunt in mod special sensibile la efectele locale. Utilizarea incorecta poate cauza mascarea sau inrautatirea infectiilor bacteriene, parazitare, fungice si virale. Apartia de efecte adverse sistemice (inhibitia functiei adrenergice), cauzate de aplicatii locale cu corticosteroizi, nu sunt probabile cu Pimafucort. Riscul de efecte adverse sistemice creste in cazul aplicarilor sub pansamente ocluzive, pe suprafete extinse, pe durate lungi sau la copii.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Mezoteliomul cat de rar este si cum il tratam
Mezoteliomul reprezinta cancerul care are originea in celulele mezoteliale, care alcatuiesc seroasele organismului (pleura, peritoneu, pericard, tunica vaginala testiculului). Acestea tapeteaza diverse organe astfel: pleura pentru plaman, peritoneul pentru organele...citeste mai mult
-
Sarbatori fericite si sanatoase: Cum sa mentii echilibrul intre distractie si sanatate in perioada festiva
Sarbatorile de iarna sunt un moment al anului plin de bucurie, reuniuni cu familia si prietenii, dar si de multe tentatii culinare si activitati care pot afecta sanatatea daca nu sunt gestionate corect. In timp ce ne bucuram de traditiile si obiceiurile specifice acestei...citeste mai mult
-
Terapii inovatoare in tratamentul leucemiei si al limfoamelor
Sistemul imun reprezina principala forma a organismului de lupta atat impotriva infectiilor, cat si a cancerului. In corpul uman zilnic cateva zeci de celule sufera mutatii si care ar putea sa fie canceroase, dar sistemul imun le indeparteaza in diverse moduri.citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
PIMAFUCORT
Buna ziua, Mi-a aparut o pata inchisa la culoare in zona inghinala ( spre anus) usor reliefata care imi produce manacarimi foarte mari. De ceva vme zona ma mananca, insa nu se vedea nimic la nivelul pielii pana acum. Pimafucort este o solutie in cazul meu ? Multumesc
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter