Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Piafen, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Piafen, comprimate

Forma de prezentare

Flacoane cu 20 de comprimate. Cutii cu 5 fiole a 5 ml. Cutii cu 100 fiole a 5 ml.

Compozitie

Metamizol sodic- 500 mg
Clorhidrat de pitofenona- 5 mg
Bromometilat de fenpipramida- 0,1 mg
Excipienti- pana la 690 mg

Indicatii

Forma injectabila este indicata, in special, in sindroamele algice severe (colica nefretica, colica biliara, pancreatita cronica, algii neoplazice), de asemenea, in interventiile chirurgicale pe abdomen si micul bazin (determina analgezie fara tulburari de tranzit) si in unele manevre de explorare instrumentala. Comprimatele sunt destinate pentru tratamentul unor algii mai putin acute (cefalee,migrene, odontologii, diskinezii hepatobiliare, colite, cistalgii, dismenoree, dureri postoperatorii si posttraumatice).

Doze si mod de administrare

Injectii i.m. profund sau i.v. lent (1-1,5 ml/min.), 1-3 fiole pe zi; oral, cate 2 comprimate de 1-3 ori pe zi.
Fiole: 1-4 fiole pe zi, intravenos lent (cel putin un minut) sau intramuscular profund. Pentru prelungirea efectului terapeutic sau pentru realizarea mai rapida a analgeziei se recomanda sa se injecteze, simultan, 1 fiola i.v. si 1 fiola i.m. Preparatul se poate administra si in perfuzie venoasa (indeosebi in obstetrica, in cazul nasterilor distocice). Comprimate si supozitoare: 2 comprimate sau 1 supozitor de 1-3 ori pe zi. Atentie! Formele farmaceutice, enumerate mai sus, sunt improprii pentru uz pediatric.

Actiune terapeutica

Metamizolul sodic, derivat pirazolonic, are actiune analgezica puternica, efecte antispastice directe asupra fibrei musculare netede, efecte antipiretice. Clorhidratul de pitofenona este un antispastic musculotrop, iar bromometilatul de fenpipramida are actiune anticolinergica marcata si ganglioplegica discreta. Asocierea celor trei substante confera un efect analgezic si antispastic marcat. Datorita actiunii analgezice intense, poate inlocui, adesea analgezicele de tip morfinic, fiind totodata lipsit de reactiile adverse ale acestora (dependenta, deprimarea respiratiei, somnolenta). Noraminofenazona, derivat pirazolonic, are o actiune analgezica energica, efecte antispastice prin mecanism direct asupra fibrei musculare netede, de asemenea, efecte antipiretice. Clorhidratul de pitofenona este un antispastic (de tip papaverinic), iar bromometilatul de fenpipramida are actiune anticolinergica marcata si ganglioplegica discreta. Prin asocierea celor trei substante se realizeaza un efect analgezic si antispastic marcat, fara efecte de tip atropinic evidente, cu toxicitate redusa si o buna toleranta clinica. Gratie actiunii sale analgezice intense, poate inlocui, adesea, analgezicele de tip morfinic, fiind, totodata, lipsit de inconvenientele acestora (obisnuinta, deprimarea respiratiei, somnolenta).

Contraindicatii

Alergie la metamizol si alti pirazoli, antecedente de agranulocitoza toxica, deficit de G-6PD, porfiriehepatica acuta, glaucom cu unghi inchis, adenom de prostata cu tendinta la retentie urinara, colaps, insuficienta cardiaca grava, angina pectorala, infarct miocardic acut, tahicardie, obstructie mecanica a tubului digestiv, megacolon. Prudenta la asocierea cu amantadina, chinidina, antidepresive triciclice (cresc efectele atropinice).

Reactii adverse

reactii alergice la Metamizol, eruptii cutanate, foarte rar reactii grave (soc anafilactic, anemie, agranulocitoza). Dozele mari pot provoca fenomene atropinice: uscaciunea gurii, tulburari de vedere, tahicardie, mictiune dificila. injectarea intravenoasa rapida poate fi cauza de hipotensiune arteriala si soc.

Conditii de pastrare

La adapost de lumina, caldura si umiditate.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter