Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Pentoxifilin, fiole

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Pentoxifilin, fiole

Indicatii
Tulburari circulatorii periferice arteriale si venoase de natura aterosclerotica si/sau diabetica; arteriopatie cronica obliteranta (stadiul II dupa Fontaine); tulburari trofice in sindromul post-trombotic, ulcer de gamba, gangrena, degeraturi. Tulburari ale circulatiei cerebrale: sindrom ischemic, vertij, cefalee, tulburari de memorie si atentie, diminuarea capacitatii intelectuale. tulburari circulatorii la nivel ocular si al urechii interne.

Doze si mod de administrare
Tratamentul va fi individualizat in functie de starea clinica si reactivitatea bolnavului, Pentoxifilin putand fi administrat pe cale orala sau combinat (oral si parenteral).
Per oral: se administreaza in timpul sau dupa mesele principale, cu mult lichid, astfel: drajeuri - doza initiala: 3x2 drajeuri/zi; doza de intretinere: 3x1 drajeuri/zi.
Parenteral: este recomandat ca la inceputul tratamentului sa se testeze reactia individuala a pacientului, prin administrarea a 2,5 ml sol. inj. diluata cu 7,5 ml ser fiziologic. In perfuzie intravenoasa se administreaza initial o fiola in 250-500 ml solutie perfuzabila (NaCl 9 , levuloza 5%, glucoza sau inlocuitori ai masei sanguine), in timp de 90-180 min. In zilele urmatoare, dozele pot fi crescute cu cate 50 mg (2,5 ml sol. inj.), pana la max. 300 mg (15 ml)/zi. In caz de tulburari grave de circulatie se pot face perfuzii de doua ori/zi.

Compozitie
Solutie injectabila - 1 ml solutie apoasa contine 20 mg pentoxifilina. Drajeuri continand cate 100 mg pentoxifilina

Actiune terapeutica
Pentoxifilina este un derivat xantinic cu proprietati vasodilatatoare antiischemice prin actiune musculotropa. Actioneaza asupra arteriolelor si capilarelor, ameliorand proprietatile reologice ale sangelui. Se utilizeaza indeosebi in tratamentul tulburarilor circulatorii ale membrelor, dar si ale circulatiei cerebrale. Pentoxifilina nu are actiune stimulanta asupra SNC, spre deosebire de alti derivati metilxantinici.

Contraindicatii
Hipersensibilitate cunoscuta la derivati xantinici (pentoxifilina, cofeina, teobromina, teofilina). infarct miocardic recent, hemoragii masive, scleroza cerebrala si coronariana cu hipertensiune.

Masuri de precautie
La bolnavii hipertensivi cu labilitate vasculara se vor administra doze progresive de Pentoxifilin; in insuficienta cardiaca, administrarea se va face in volume mici, mentinandu-se tratamentul cardiac suportiv; la pacientii cu clearance creatininic mai mic de 10 ml/min. Este necesara ajustarea dozei zilnice pentru a evita acumularea pentoxifilinei. In insuficienta renala, doza zilnica nu va depasi 800 mg/zi; in cazul aparitiei unei hemoragii oculare, tratamentul va fi intrerupt imediat; administrarea unei doze crescute de Pentoxifilin la bolnavii de diabet poate spori secretia de insulina, potentandu-se astfel efectul antidiabeticelor. Sarcina si alaptare: nu se administreaza in perioada de sarcina sau alaptare. Efecte asupra capacitatii de conducere auto sau de exploatare a altor masini: se evita administrarea Pentoxifilin la conducatorii auto si la persoanele cu profesii ce impun performante psihomotorii riguroase.

Reactii adverse
Cele mai frecvente sunt tulburarile gastro-intestinale (greata, voma, arsuri si/sau dureri epigastrice, diaree) si eruptiile pruriginoase (reactii cutanate alergice). Toate aceste simptome dispar la intreruperea tratamentului. in cazuri rare, la doze mari de Pentoxifilin pot sa apara: tahicardie, scaderea tensiunii arteriale, angina pectorala, senzatie de caldura. In astfel de cazuri se reduce doza zilnica sau chiar se intrerupe tratamentul. In cazuri izolate apar modificari ale tabloului sangvin, diminuarea numarului plachetelor sanguine, hemoragii ale pielii, mucoaselor si ale tractului digestiv.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Crioprezervarea – Fertilizarea in vitro

    Definitie Crioprezervarea embrionilor (procesul de inghetare, stocare si dezghetare al embrionilor) poate creste rata nasterii, permitand embrionilor in exces ce nu sunt folositi pentru transferul embrionar actual, sa fie stocati pentru a fi utilizati in viitor....citeste mai mult

  • Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007

    Ordin nr. 1069 din 19/06/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,...citeste mai mult

  • Betablocante adrenergice

    Descriere De la introducerea beta-blocantelorin practica terapeutica curenta, utilizarea lor s-a extins cuprinzandnoi indicatii terapeutice, alaturi de utilizarea lor ca: - antiaritmice, - antianginoase, - antihipertensive, - cardiomiopatia hipertensiva,...citeste mai mult

  • Afectiuni cutanate in diabetul zaharat

    Generalitati Diabetul zaharat este in prezent o cauza majora de morbiditate si mortalitate. Frecvent este insotit de diverse manifestari cutanate. Aproximativ o treime dintre pacientii diabetici pot sa prezinte manifestari dermatologice. Perturbarea metabolismului...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Ce putem face?

    D-nul doctor Cacovean,nu stiu cum putem face ca mama e cu piciorul amputat de 3 saptamani si o doare ingrozitor..nu stiu cu ce putem s-o transportam,de-abia se ridica in fund...noi am preconizam ca o vom duce la chirurgie vasculara peste o luna cand se amelioreaza piciorul..credeti ca e prea...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter