Oxalin
Informatii prospect Oxalin
Prezentare
Cutie cu 2 blistere din Al/PVC a cate 6 capsule.
Cutie cu 50 blistere din Al/PVC a cate 6 capsule.
Compozitie
O capsula contine oxacilina 500 mg sub forma de sare de sodiu monohidrat si excipenti: celuloza microcristalina, talc, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal.
Grupa farmacoterapeutica
Antibiotice beta-lactamice, peniciline rezistente la beta-lactamaze.
Indicatii terapeutice
Infectii provocate de stafilococi si streptococi sensibili la oxacilina: infectii ale aparatului respirator; infectii otorinolaringologice; infectii cutanate; infectii osoase. Septicemii si endocardite, in continuarea tratamentului parenteral.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la oxacilina, la alte peniciline sau la oricare dintre componentii produsului.
Precautii
Aparitia oricarei manifestari alergice impune intreruperea tratamentului. Cu toate ca reactiile alergice grave la oxacilina sunt foarte rare, inaintea inceperii tratamentului este necesara efectuarea unei anamneze atente. Trebuie luat in considerare riscul alergiei incrucisate cu cefalosporinele.
Interactiuni
Exista relatii de antagonism ale oxacilinei cu rifampicina si chinina. Oxacilina poate micsora eficacitatea contraceptivelor orale (prin influentarea florei intestinale). Probenecidul si mezlocilina inhiba eliminarea renala a oxacilinei. acidul acetilsalicilic si sulfonamidele deplaseaza oxacilina de pe proteinele plasmatice.
Atentionari speciale
Copii: La nou-nascuti oxacilina se administreaza cu prudenta, datorita riscului de hiperbilirubinemie (prin deplasarea bilirubinei de pe proteine), chiar icter nuclear.
Sarcina si alaptare
Cu toate ca studiile efectuate la animale nu au evidentiat potential teratogen sau fetotoxic, oxacilina trebuie utilizata cu prudenta la femeile insarcinate. Deoarece oxacilina se excreta in laptele matern, in timpul administrarii produsului trebuie luata in considerare eventualitatea intreruperii alaptarii.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu are efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reactii adverse
Relativ frecvent reactii alergice, manifestate prin febra, urticarie, eozinofilie, edem Quincke. Ocazional tulburari digestive, cum sunt greata, varsaturi, diaree. Rareori enterocolita pseudomembranoasa, nefropatie interstitiala acuta imunoalergica, anemie, leucopenie si trombocitopenie reversibile, cresteri moderate ale valorilor serice ale transaminazelor. Foarte rar soc anafilactic.
Supradozaj
Oxacilina ca si alte peniciline este practic lipsita de toxicitate in conditii clinice. Dozele foarte mari pot provoca convulsii si hemoragii. Fenomenele toxice sunt favorizate de insuficienta renala.
Conditii de pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Alergiile si aerul uscat din interior: Cum sa gestionezi disconfortul respirator
Sezonul rece vine cu o serie de provocari pentru sanatatea respiratorie, mai ales pentru persoanele sensibile la alergeni precum acarienii sau mucegaiul. O problema frecventa in aceasta perioada este aerul uscat din locuinte, cauzat de sursele de incalzire artificiala,...citeste mai mult
-
Nodulii tiroidieni: cauze, diagnostic si tratament detaliat
Nodulii tiroidieni sunt formatiuni anormale care apar in glanda tiroida, o structura mica situata la baza gatului, responsabila de producerea hormonilor tiroidieni. Acesti hormoni regleaza metabolismul, temperatura corporala, ritmul cardiac si multe alte functii esentiale...citeste mai mult
-
Premiera nationala: echipa Spitalului MedLife Polisano Sibiu a efectuat cu succes prima mastectomie bilaterala robotica cu sistemul daVinci
Grupul MedLife anunta o premiera medicala nationala, prin realizarea primei interventii din Romania de mastectomie bilaterala asistata robotic, efectuata cu succes la Spitalul MedLife Polisano Sibiu. Procedura inovatoare deschide noi perspective in chirurgia mamara din...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter