Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Orencia

Publicat la data de: 18 Martie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Orencia

Compozitie
Orencia este o pulbere din care se prepara o solutie pentru perfuzie (picurare in vena). Contine substanta activa abatacept.

Indicatii
Orencia se utilizeaza in asociere cu metotrexat (un medicament care actioneaza asupra sistemului imunitar) in tratamentul urmatoarelor boli:
- artrita reumatoida activa moderata sau severa (o boala a sistemului imunitar care provoaca afectarea si inflamatia articulatiilor) la adultii care nu au raspuns suficient la alte medicamente, inclusiv la cel putin un „inhibitor al factorului de necroza tumorala (TNF)” sau cei care nu tolereaza astfel de medicamente;
- artrita idiopata juvenila poliarticulara activa moderata sau severa (o boala rara de copii care provoaca inflamatia mai multor articulatii) la pacienti cu varsta de cel putin sase ani care nu au raspuns suficient la alte medicamente, intre care un inhibitor FNT. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Tratamentul cu Orencia trebuie initiat si supravegheat de un medic specialist cu experienta in diagnosticarea si tratarea poliartritei reumatoide. Orencia se administreaza in perfuzie timp de 30 de minute. Doza utilizata depinde de greutatea pacientului. Primele trei doze se administreaza la interval de doua saptamani, apoi o data la patru saptamani. Daca in sase luni nu apare un raspuns, medicul trebuie sa aprecieze daca este necesara sau nu continuarea tratamentului.

Actiune terapeutica

Substanta activa din Orencia, abataceptul, este o proteina conceputa pentru a inhiba activitatea celulelor T, celule ale sistemului imunitar care cauzeaza inflamatia in artrita reumatoida si poliarticulara idiopata juvenila. Celulele T trebuie „activate” ca sa poata actiona. Acest lucru se intampla cand de receptorii de pe suprafata celulelor T se leaga anumite molecule semnal. Abataceptul a fost conceput astfel incat sa se poata lega de doua astfel de molecule numite CD80 si CD86. Acest lucru le impiedica sa activeze celulele T, ceea ce duce la reducerea inflamatiei si a altor simptome ale bolii. Abataceptul este produs printr-o metoda cunoscuta sub numele de „tehnologia ADN-ului recombinant”: este produs de o celula care a primit o gena (ADN) care o face capabila sa produca abatacept.

Contraindicatii
Orencia nu se utilizeaza la pacienti care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la abatacept sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Nu se utilizeaza la pacienti cu infectii grave si necontrolate, de exemplu septicemie (cand in sange circula bacterii si toxine care incep sa afecteze organele) sau infectii „oportuniste” (infectii care apar la pacienti cu sistem imunitar slabit). Pacientii carora li se administreaza Orencia primesc un card special de atentionare care explica aceasta restrictie si le recomanda sa contacteze imediat medicul daca apare o infectie in cursul tratamentului cu Orencia.

Reactii adverse
Cel mai frecvent efect secundar asociat cu Orencia (observat la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt durerile de cap. La pacientii mai tineri, efectele secundare sunt asemanatoare cu cele ale adultilor, la 1 pacient din 10 observandu-se in plus greata. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Orencia, a se vedea prospectul.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Artrita reumatoida

    Generalitati Artrita reumatoida este cea mai frecventa boala reumatica de tip inflamator, ce afecteaza in principalarticulatiile, dar nu numai, ea fiind o boala sistemica. In aceasta afectiune se inflameaza membrana sinoviala ce delimiteaza articulatiile...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter