Optimark, solutie injectabila
Informatii prospect Optimark, solutie injectabila
Prezentare
Seringile cu Optimark contin o solutie limpede, incolora pana la usor galbuie.
Optimark este furnizat in seringi preumplute din polipropilena. Capacul fara filet al seringii si pistonul sunt din cauciuc bromobutilic.
Compozitie
Ce contine Optimark
- Substanta activa este gadoversetamida.
1 ml contine gadoversetamida 330,9 mg, corespunzator la 500 micromoli.
Fiecare seringa a 10 ml contine gadoversetamida 3309 mg.
Fiecare seringa a 15 ml contine gadoversetamida 4963,5 mg.
Fiecare seringa a 20 ml contine gadoversetamida 6618 mg.
Fiecare seringa a 30 ml contine gadoversetamida 9927 mg.
- Celelalte componente sunt: versetamida, hidroxid de calciu, clorura de calciu dihidrat, hidroxid de sodiu si/sau acid clorhidric, apa pentru preparate injectabile.
Indicatii
Optimark contine substanta activa gadoversetamida. Gadoversetamida este utilizata ca „substanta de contrast” in imagistica prin rezonanta magnetica.
Optimark este utilizat numai in scop diagnostic. Acesta este utilizat la pacienti adulti, adolescenti si copii cu varsta de 2 ani si peste, carora li se efectueaza imagistica prin rezonanta magnetica (IRM), un tip de scanare in care se obtin imagini ale organelor interne. Optimark este utilizat pentru a se obtine o scanare mai clara la pacienti care au sau despre care se crede ca au anomalii la nivelul creierului, maduvei spinarii sau ficatului.
Doze si mod de administrare
Procedurile diagnostice care implica utilizarea substantelor de contrast trebuie efectuate sub supravegherea unui medic cu pregatirea necesara si cunostinte temeinice privind procedura care urmeaza a fi efectuata.
Doza uzuala de 0,2 ml/kg este aceeasi la adulti, adolescenti si copii cu varsta de 2 ani si peste. Aceasta reprezinta administrarea unei doze de 14 ml la o persoana cu greutatea de 70 kg si acest volum trebuie injectat timp de 7-14 secunde intr-o vena, de obicei o vena de la nivelul bratului. Injectarea este urmata de administrarea de solutie salina fiziologica, cu rol de spalare, pentru a se asigura faptul ca nu a ramas nicio cantitate de medicament in ac sau in tubul utilizat pentru injectare. La adulti este posibil sa se administreze a doua doza in interval de 30 minute de la prima injectie. La adulti, cand se investigheaza anumite anomalii de la nivelul creierului, poate fi necesar sa se administreze Optimark in doze de trei ori mai mari decat doza uzuala, intr-o singura injectare. Medicul va decide care este doza de Optimark necesara pentru examinarea dumneavoastra. Trebuie sa spuneti imediat medicului, asistentei sau tehnicianului daca simtiti durere in jurul zonei in care este pozitionat acul.
Dozaj la grupurile speciale de pacienti
La pacientii cu probleme moderate de rinichi, nu trebuie sa se utilizeze mai mult de o doza de Optimark la o explorare imagistica. Injectiile cu Optimark nu trebuie repetate decat daca intervalul dintre acestea este de minim 7 zile.
Nu este necesar sa vi se ajusteze doza daca aveti cel putin 65 ani, dar vi se va efectua o analiza de sange, pentru a se vedea cat de bine functioneaza rinichii dumneavoastra.
Daca vi se administreaza mai mult Optimark decat trebuie
Daca vi s-a injectat prea mult Optimark, este putin probabil sa aiba efecte daunatoare asupra dumneavoastra, deoarece doze mult mai mari administrate unor persoane nu au provocat nicio problema. Daca rinichii dumneavoastra functioneaza normal, este putin probabil sa aveti probleme. Optimark poate fi indepartat prin utilizarea dializei. Daca dumneavoastra credeti ca vi s-a injectat prea mult Optimark, spuneti imediat medicului, asistentei sau tehnicianului.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Contraindicatii
Nu utilizati Optimark
daca sunteti alergic
- la substanta activa gadoversetamida sau
- la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (vezi pct. 6) sau
- la alte substante de contrast care contin gadolinium
Nu trebuie sa vi se administreze Optimark daca:
- aveti insuficienta renala severa și/sau acuta sau
- urmeaza sa vi se efectueze sau vi s-a efectuat un transplant de ficat, deoarece administrarea Optimark la pacientii aflati in aceste situatii a fost asociata cu o boala numita fibroza sistemica nefrogena (FSN). FSN este o afectiune care implica ingrosarea pielii si tesutului conjunctiv. FSN poate provoca imobilizarea debilitanta a articulatiilor, slabiciune musculara sau poate afecta functionarea normala a organelor interne, care poate pune viata in pericol.
- Optimark nu trebuie utilizat la nou-nascuti cu varsta sub 4 saptamani.
inainte de a vi se administra Optimark, va trebui sa vi se efectueze o analiza de sange, pentru a se vedea cat de bine functioneaza rinichii dumneavoastra.
Atentionari si precautii
inainte de a vi se administra Optimark, adresati-va medicului dumneavoastra daca:
- aveti alergii (de exemplu: alergii la medicamente sau fructe de mare, febra fanului, urticarie) sau astm bronsic
- in trecut ati avut orice reactii la injectarea unei substante de contrast, inclusiv istoric de reactii alergice la substante de contrast pe baza de iod
- rinichii dumneavoastra nu functioneaza in mod corespunzator
- vi s-a efectuat recent sau asteptati sa vi se efectueze in curand un transplant de ficat
- aveti senzatie de sete si/sau ati baut numai cantitati mici de lichide sau nu ati baut deloc lichide inaintea examinarii
- urmati un tratament cu un anumit tip de medicament antihipertensiv, de exemplu un beta-blocant
- aveti o boala de inima
- aveti epilepsie sau leziuni la nivelul creierului
- urmati o dieta sodica controlata
Daca va aflati in oricare dintre aceste situatii, medicul va decide daca examinarea programata este sau nu posibila in cazul dumneavoastra.
Copii si adolescenti
Optimark nu este recomandat la copii cu varsta sub doi ani.
Interactiuni
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Precautii
Optimark contine sodiu
Acest medicament contine sodiu
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic
Generalitati Iedera salbatica, alaturi de stejarul salbatic si otetarul salbatic sunt plante responsabile de aparitia dermatitei de contact (eruptie tegumentara de natura alergica ce apare la contactul cu aceste plante). Eruptia caracteristica este sub forma de linii...citeste mai mult
-
Neurodermatita
Generalitati Neurodermatita cunoscuta si sub numele de lichen simplex este o forma cronica de dermatita. Din cauza pruritului constant si a scarpinarii, pielea se ingroasa si isi modifica textura. Pruritul (mancarimea) poate fi cauzata de o intepatura de insecta,...citeste mai mult
-
Fentanil
Descriere Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat in anii 1950 in Belgia de catre Paul Janssen, cu o potenta analgezica de aproximativ 80 ori mai mare decat morfina.A fost introdus in practica medicala in anii 1960 ca anestezic intravenos sub denumirea...citeste mai mult
-
Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor
Generalitati Migrenele sunt dureri de cap cu caracter recurent ce pot fi uni sau bilaterale, pot sau nu sa fie insotite de aura migrenoasa sau prodrom dar care, indiferent de tipul lor, altereaza foarte mult starea de sanatate a pacientului si ii scad considerabil...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter