Opgenra
Informatii prospect Opgenra
Compozitie
Opgenra este un medicament care contine substanta activa eptotermin alfa. Este disponibil sub forma de doua flacoane, unul care contine eptotermin alfa si altul care contine o substanta numita carmeloza. Cele doua pulberi se amesteca intr-o „suspensie” (un lichid care contine particule solide), cu o consistenta asemanatoare chitului, care este implantata in organism.
Indicatii
Opgenra se administreaza adultilor cu spondilolistezis. Acesta este o afectiune in care o vertebra lombara (unul din oasele din zona inferioara a coloanei vertebrale) a alunecat inainte, astfel incat nu mai este aliniata cu vertebra subiacenta. Acest lucru poate cauza durere, instabilitate si probleme legate de presarea nervilor, intre care parestezii, amorteala, slabiciune si dificultate in a controla anumiti muschi. Spondilolistezisul poate fi tratat utilizand metoda chirurgicala de fuziune (unire) a vertebrelor de deasupra si de sub locul unde s-a produs alunecarea. Opgenra se administreaza numai pacientilor care au suferit anterior o interventie chirurgicala in care s-a utilizat o autogrefa (o grefa osoasa luata din propriul organism, de obicei de la nivelul soldului) care a esuat sau cand autogrefarea nu se poate realiza. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.
Administrare
Opgenra se utilizeaza numai de un medic chirurg cu calificare corespunzatoare. In timpul unei interventii chirurgicale, medicul chirurg aplica Opgenra direct, de-a lungul fiecarei parti ale celor doua vertebre, pentru a ajuta cresterea de os nou si pentru a face ca vertebrele sa fuzioneze.
Actiune terapeutica
Substanta activa din Opgenra, eptotermin alfa, actioneaza asupra osului. Este o copie a proteinei numite proteina 1 osteogenica, cunoscuta si ca proteina 7 morfogenica osoasa (BMP-7), care este sintetizata in mod natural de organism si ajuta la formarea de tesut osos nou. Dupa implantare, eptotermin alfa stimuleaza formarea de os nou. Acest lucru ajuta la fuziunea celor doua vertebre la pacientii care sufera o interventie chirurgicala pentru spondilolistezis. Eptotermin alfa este produsa printr-o metoda cunoscuta ca „tehnologia ADN-ului recombinant”: este sintetizata de celule care au primit o gena (ADN) care le face capabile sa sintetizeze eptotermin alfa. Eptotermin alfa de substitutie actioneaza in acelasi fel ca si proteina 7 morfogenica osoasa sintetizata natural. Eptotermin alfa a fost autorizat in Uniunea Europeana (UE) din mai 2001, in produsul Osigraft. Osigraft este utilizat in repararea fracturilor (ruperilor) de tibie (fluierul piciorului).
Contraindicatii
Opgenra nu trebuie administrat persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la eptotermin alfa sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Nu trebuie administrat urmatoarelor grupuri:
- pacientii cu o boala autoimuna (o boala cauzata de propriul sistem de aparare al organismului ce ataca tesutul normal);
- pacientii care au o infectie activa la locul de interventie sau au avut infectii repetate;
- pacientii care nu au o acoperire adecvata cu piele sau o vascularizatie adecvata la locul de interventie;
- pacientii care au primit in trecut un medicament ce contine proteina morfogenetica osoasa;
- pacientii cu cancer sau care sunt tratati pentru cancer;
- pacientii ale caror oase sunt inca in crestere, precum copiii si adolescentii.
Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Opgenra (observate la 1 pana la 10 pacienti din 100) sunt formarea de os heterotopic (formarea de os in afara zonei de fuziune) si pseudoartroza (esecul fuziunii coloanei vertebrale). in plus, unele efecte secundare sunt observate la 1 pana la 10 pacienti din 100 dupa interventia chirurgicala propriu-zisa pe coloana, incluzand infectia dupa interventie, dehiscenta plagii (deschiderea plagii), secretia (infiltratia) si eritemul (inrosirea pielii). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Opgenra, a se consulta prospectul.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Gripa: Ghid complet pentru preventie, diagnostic si tratament
Gripa este o boala infectioasa acuta cauzata de virusurile gripale apartinand familiei Orthomyxoviridae. Exista trei tipuri principale de virusuri gripale care infecteaza oameniiciteste mai mult
-
Mezoteliomul cat de rar este si cum il tratam
Mezoteliomul reprezinta cancerul care are originea in celulele mezoteliale, care alcatuiesc seroasele organismului (pleura, peritoneu, pericard, tunica vaginala testiculului). Acestea tapeteaza diverse organe astfel: pleura pentru plaman, peritoneul pentru organele...citeste mai mult
-
Sarbatori fericite si sanatoase: Cum sa mentii echilibrul intre distractie si sanatate in perioada festiva
Sarbatorile de iarna sunt un moment al anului plin de bucurie, reuniuni cu familia si prietenii, dar si de multe tentatii culinare si activitati care pot afecta sanatatea daca nu sunt gestionate corect. In timp ce ne bucuram de traditiile si obiceiurile specifice acestei...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter