Omnicef
Informatii prospect Omnicef
Actiune terapeutica
cefalosporina de generatia a treia. Nivel seric maxim: 2-4 ore. T 1/2, eliminare: 1,7 ore. Se excreta prin urina.
Indicatii
Adulti pneumonie comunitara sau exacerbari acute ale bronsitei cronice datorita haemophilus influenzae (inclusiv tulpinile producatoare de β-lactamaza), Haemophilus parainfluenzae (inclusiv tulpinile producatoare de β-lactamaza), streptococcus pneumoniae (doar tulpinile susceptibile la penicilina) si Moraxella catarrhalis (inclusiv tulpinile producatoare de β-lactamaza). sinuzita acuta a sinusului maxilar datorata haemophilus influenzae (inclusiv tulpinile producatoare de β-lactamaza), streptococcus pneumoniae (doar tulpinile susceptibile la penicilina) si Moraxella catarrhalis (inclusiv tulpinile producatoare de β-lactamaza). infectii cutanate si ale structurilor pielii, necomplicate, datorate staphilococcus aureus (inclusiv tulpinile producatoare de β-lactamaza) si streptococcus pyogenes.
Copii (6 luni pana la 12 ani): otita medie acuta bacteriana datorata H. influenzae (inclusiv tulpinile producatoare de β-lactamaza), S. pneumoniae (doar tulpinile susceptibile la penicilina) si M. catarrhalis (inclusiv tulpinile producatoare de β-lactamaza). Faringita/amigdalita datorata S. pyogenes. Sinuzita maxilara acuta. infectii cutanate si ale structurilor pielii, necomplicate, datorate staphilococcus aureus (inclusiv tulpinile producatoare de β-lactamaza) si streptococcus pyogenes. Suspensia poate fi utilizata si in cazul copiilor in tratamentul tuturor infectiilor mai sus mentionate.
Doze si mod de administrare
Capsule: pneumonie dobandita in comunitate, infectii necomplicate ale pielii si ale structurilor pielii: adulti si adolescenti de peste 13 ani: 300 mg la fiecare 12 h timp de 10 zile. Exacerbari acute ale bronsitei cronice, sinuzita maxilara acuta sau faringita/amigdalita
Adulti si adolescenti de peste 13 ani: 300 mg la fiecare 12 h sau 600 mg la fiecare 24 h timp de 10 zile (5-10 zile pentru faringita/amigdalita). Alternativ, 300 mg 2/zi timp de 5 zile pentru exacerbarile acute ale bronsitei cronice.
Suspensie orala: otita medie acuta bacteriana, sinuzita maxilara acuta, amigdalita, faringita: copii 6 luni-12 ani: 7 mg/kg la fiecare 12 h sau 14 mg/kg la fiecare 24 h timp de 10 zile (5 zile pentru otita medie acuta si 5-10 zile pentru faringita/amigdalita).
Infectii necomplicate ale pielii si ale structurilor pielii: copii 6 luni-12 ani: 7 mg/kg la fiecare 12 h timp de 10 zile.
Contraindicatii
Alergie la cefalosporine.
Masuri de precautie
Se recomanda reducerea dozei la pacientii cu functie renala compromisa. Nu au fost determinate siguranta si eficacitatea la copii cu varsta mai mica de 6 luni.
Observatii pentru pacient – familie: se poate administra fara a tine cont de alimentatie. Suplimentele de fier, multivitaminele cu fier si antiacidele cu magneziu si aluminiu interfera cu absorbtia medicamentului; daca este necesara administrarea lor, aceasta trebuie facuta cu 2 ore inainte sau dupa administrarea cefdinirului. Suspensia orala contine 2,86 g de zaharoza / lingurita; in cazul pacientilor cu diabet se recomanda utilizarea capsulelor. Suspensia orala se poate administra la copii la care s-a facut echilibrarea ferica, fara pierderea potentei. Anuntati persistenta diareei sau aceasta depaseste 4 episoade/zi. Scaunele pot fi de o culoare rosietica, decolorate; aceasta manifestare ar trebui sa dispara. Anuntati orice reactii adverse neobisnuite, inrautatirea starii sau lipsa raspunsului dupa 72 ore.
Evaluarea si controlul terapiei: investigati existenta alergiilor la cefalosporine sau la penicilina. Investigati indicatiile pentru terapie, caracteristicile simptomelor si rezultatele culturii. Evaluati testele functionale renale si hepatice; in cazul in care CCR este mai mic de 30 mL/min, se impune reducerea dozei.
Interactiuni medicamentoase:
Antiacizi pe baza de alumiu si magneziu. Scaderea absorbtiei cefdinirului.
Probenecid. Cresterea nivelului plasmatic al cefdinirului, cu potentarea efectelor.
Reactii adverse
Cele comune pentru cefalosporine.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Mezoteliomul cat de rar este si cum il tratam
Mezoteliomul reprezinta cancerul care are originea in celulele mezoteliale, care alcatuiesc seroasele organismului (pleura, peritoneu, pericard, tunica vaginala testiculului). Acestea tapeteaza diverse organe astfel: pleura pentru plaman, peritoneul pentru organele...citeste mai mult
-
Sarbatori fericite si sanatoase: Cum sa mentii echilibrul intre distractie si sanatate in perioada festiva
Sarbatorile de iarna sunt un moment al anului plin de bucurie, reuniuni cu familia si prietenii, dar si de multe tentatii culinare si activitati care pot afecta sanatatea daca nu sunt gestionate corect. In timp ce ne bucuram de traditiile si obiceiurile specifice acestei...citeste mai mult
-
Terapii inovatoare in tratamentul leucemiei si al limfoamelor
Sistemul imun reprezina principala forma a organismului de lupta atat impotriva infectiilor, cat si a cancerului. In corpul uman zilnic cateva zeci de celule sufera mutatii si care ar putea sa fie canceroase, dar sistemul imun le indeparteaza in diverse moduri.citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter