Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Omez, capsule gastrorezistente

Publicat la data de: 24 Februarie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Omez, capsule gastrorezistente

Indicatii:
Ulcer duodenal; ulcer duodenal; ulcer gastric sau eroziuni gastro-duodenale asociate trat. cu AINS; eradicare helicobacter pylori in ulcerul peptic; reflux gastro-esofagian simptomatic; dispepsie asociata hipersecretiei acide; sindrom zollinger-ellison; pacienti cu risc de aspiratie a continutului gastric in timpul anesteziei generale; esofagita de reflux.


Doze si mod de administrare:
Capsule enterosolubile se inghit intregi, o data pe zi, dimineata, impreuna cu lichid. Ulcer duodenal: 20 mg 2-4 sapt. in caz de raspuns terapeutic slab - 40 mg, 4 sapt. Pentru prevenirea recaderilor, 10 mg. La nevoie, se creste la 20-40 mg. Ulcer gastric: 20 mg, 4-8 sapt. in caz de raspuns terapeutic slab - 40 mg, 8 sapt. Pentru prevenirea recaderilor, 20 mg. La nevoie, se creste la 40 mg. Ulcer gastric, duodenal sau eroziuni gastro-duodenale asociate trat. cu AINS: 20 mg, 4-8 sapt. Pentru prevenirea aparitiei se dau 20 mg. Eradicarea helicobacter pylori - Tripla terapie: omeprazol (O) 20 mg, amoxicilina (A) 1 g si claritromicina (C) 500 mg, de 2 ori/zi, 1 sapt.; sau O: 20 mg, C: 250 mg si metronidazol 400 mg (sau tinidazol 500 mg), de 2 ori/zi, 1 sapt.; sau O: 40 mg o data/zi asociat cu A: 500 mg si metronidazol 400 mg ambele administrate de 3 ori/zi 1 sapt. Dubla terapie: O: 40 mg de 1-2 ori/zi asociat cu A: 1,5 g/ zi, sau cu C: 500 mg de 3 ori/zi, 2 sapt. esofagita de reflux: 20 mg o data pe zi 4-8 sapt. in esofagita de reflux severa - 40 mg, 8 sapt. Pentru tratamentul de lunga durata al pacientilor cu esofagita de reflux vindecata - 10 mg. La nevoie, doza zilnica poate fi crescuta la 20-40 mg. reflux gastro-esofagian simptomatic: 10-20 mg, 4 sapt. dispepsie asociata hipersecretiei acide: 10-20 mg, 4 sapt. Sindrom zollinger-ellison: Initial 60 mg/zi; >90% din pacienti raspund la doze intre 20-120 mg/zi. Daca doza zilnica depaseste 80 mg, aceasta se divide in 2 prize. Profilaxia aspiratiei gastrice: 40 mg in seara anterioara, ap si 40 mg in dimineata interventiei chirurgicale. Functie hepatica afectata: 10-20 mg/zi.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la omeprazol sau la celelalte componente ale produsului. Sarcina, alaptare.


Atentionari:
Intai se va exclude posibilitatea malignitatii leziunii, tratamentul putand atenua simptomele. Prudenta in trat. cronic. soferi si activitati de precizie. Intoleranta ereditara la galactoza, sindrom de malabsorbtie a glucozei, galactozei, fructozei sau deficit de lactoza, sucraza - isomaltaza.

Reactii adverse:
Rar: rash, prurit, fotosensibilitate, eritem multiform, alopecie, artralgii, slabiciune musculara si mialgii, cefalee, ameteala, parestezii, somnolenta, insomnie si vertij, agitatie,depresie si halucinatii, predominant la pacientii cu afectiuni severe. Tot rar: diaree, constipatie, dureri abdominale, flatulenta, uscaciunea gurii, stomatita si candidoza gastrointestinala, cresterea enzimelor hepatice. Encefalopatie la pacientii cu afectare hepatica severa preexistenta, hepatita, icter, IH. Mai apar izolat: ginecomastie, leucopenie, trombocitopenie, agranulocitoza si pancitopenie, stare de rau, reactii de hipersensibilitate, urticarie, angioedem, febra, bronhospasm, nefrita interstitiala. Uneori transpiratii, vedere incetosata, tulburari ale gustului.

Forma de prezentare:
Capsule gastrorezistente 20 mg; cutie x 3 blist. x 10 capsule

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva

Gasesti in Comunitate

  • Omez timp indelungat

    Am intrebat mai multi gastroenterologi si aici pe forum, dar revin cu o intrebare punctuala: a luat cineva Omez (antiacide) de doua ori pe zi, mai mult de un an? A resimtit careva, intr-adevar, efecte negative pe termen indelungat? Vad ca nu pot renunta la el, nu am putut sa il inlocuiesc, dar am...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter