Olbetam, capsule
Informatii prospect Olbetam, capsule
Actiune terapeutica
Olbetam (acipimox sau acid-4-oxid 5-metilpirazincarboxilic) este un agent hipolipemiant sintetizat in Laboratoarele de Cercetare ale Farmitalia Carlo Erba. Olbetam este indicat in tulburarile lipidice caracterizate prin hipertrigliceridemie si/sau hipercolesterolemie. Nivelele plasmatice crescute ale lipidelor sunt un factor de risc cunoscut in patogenia aterosclerozei si a complicatiilor cardiovasculare corelate acesteia.
Indicatii
tratamentul tulburarilor lipidice caracterizate in functie de clasificarea Fredrickson prin nivele plasmatice crescute ale trigliceridelor (hiperlipoproteinemie tip IV) a colesterolului (hiperlipo-proteinemia tip IIa) si ale trigliceridelor si colesterolului (hiperlipo-proteinemia tip IIb, III si IV).
Doze si mod de administrare
Doza zilnica poate fi stabilita individual in functie de nivelele plasmatice ale trigliceridelor si colesterolului. Doza zilnica medie este de 1 capsula de 2 sau 3 ori pe zi, dupa mese. 1 capsula de 2 ori pe zi este recomandata in hiperlipoproteinemia tip IV si 1 capsula de 3 ori pe zi in tipul II, III si V. In cazuri deosebit de severe, dozele pot fi crescute in functie de indicatia medicului. Dozele zilnice peste 1200 mg au fost administrate in deplina siguranta pe perioade lungi. La pacientii cu insuficienta renala este recomandabila reducerea dozei in functie de valorile clearanceului creatininei. Se sugereaza urmatoarea schema de tratament: pentru valori intre 80 si 40 ml/min. 1 capsula pe zi; pentru valori intre 40 si 20 ml/min 1 capsula la 2 zile.
Contraindicatii
Hipersensibilitatea individuala confirmata la acest medicament. ulcerul peptic.
Precautii:
Ca si pentru celelalte medicamente din aceeasi clasa terapeutica, inaintea initierii tratamentului cu Olbetam se recomanda regim hipolipidic si hipocolesterolemiant. in mod special, in timpul tratamentelor prelungite, sunt necesare determinarile periodice ale nivelelor lipidice si lipoproteice precum si a functiilor hepatice si renale. Nefiind inca verificata siguranta folosirii produsului in caz de sarcina, suspiciune de sarcina sau alaptare, se recomanda evitarea produsului in aceste situatii. A nu se lasa la indemana copiilor!
Reactii adverse
Studii clinice indelungate pe un numar semnificativ de pacienti au confirmat rezultatele experimentale si au demonstrat ca medicamentul este bine tolerat. Determinari clinice si de laborator au aratat ca medicamentul nu induce cresterea toxicitatii in organele principale si nici nu interfereaza cu alte modele metabolice (cum ar fi metabolismul glucozei sau al acidului uric). Medicamentul poate induce vasodilatatie tegumentara determinand aparitia unei senzatii de caldura, roseata si prurit. in general, aceste efecte tind sa dispara rapid in cursul primelor zile de terapie. Ocazional tulburari gastrice moderate (pirozis, epigastralgie), cefalee si astenie au fost observate in timpul tratamentului. in cateva cazuri rare, aceste efecte adverse au fost de asemenea intensitate incat sa induca intreruperea tratamentului. in mod exceptional s-au remarcat reactii cateodata grave, atat locale cat si sistemice, ale unei posibile patogeneze imunoalergice (urticarie, edem palpebral si/sau labial, eruptie cutanata, dispnee chiar de natura astmatica, hipotensiune). in aceste cazuri, terapia cu Olbetam va fi intrerupta imediat si se vor adopta masuri terapeutice apropiate.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire
Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult
-
Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule
Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult
-
Opiu
Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult
-
Otoscleroza
Generalitati Otoscleroza reprezinta o crestere osoasa anormala localizata in urechea medie, ce poate duce la hipoacuzie si in final la pierderea completa a auzului. Este o boala cu componenta genetica ce afecteaza metabolismul osos si afecteaza predominant capsula...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter