Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Nuvaring

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Nuvaring

Indicatii
Previne sarcina.

Doze si mod de administrare
Inel Vaginal: prevenirea sarcinii: inelul este introdus in vagin de catre femeie, unde ramane timp de 3 saptamani; este inlaturat apoi pentru o saptamana. Un nou inel este introdus in acelasi mod dupa o saptamana dupa ce precedentul a fost indepartat, in aceeasi zi a saptamanii.

Actiune terapeutica
Contraceptiv. Produsul este un inel vaginal nonbiodegradabil, flexibil, transparent, incolor sau slab colorat, ce contine un progestativ (etonogestrel) si estrogen (etinil estradiol). Intravaginal, fiecare inel elibereaza in medie 0,12 mg/zi de etonogestrel si 0,015 mg/zi de etinil estradiol timp de mai mult de 3 saptamani de utilizare. Actiunea principala este de a inhiba ovulatia, la care se adauga schimbari ale mucusului cervical ( ce reduce motilitatea spermatozoizilor) si ale endometrului (ce reduce posibilitatea implantarii). Ambii hormoni sunt rapid absorbiti in circulatia sistemica si sunt metabolizati la nivel hepatic. Ambii hormoni sunt excretati in urina, fecale, bila.

Masuri de precautie
Daca inlocuiti o metoda in care se administra doar progestativ, primul inel vaginal va fi introdus astfel:
- In fiecare zi a lunii atunci cand inlocuiti tabletele de progestativ; introduceti inelul vaginal imediat dupa administrarea ultimei tablete.
- In aceeasi zi cu indepartarea implantului contraceptiv.
- In aceeasi zi cu indepartarea dispozitivului intrauterin ce contine progestativ.
- In ziua in care se efectueaza injectia contraceptiva. In toate aceste situatii, este recomandata utilizarea unei metode contraceptive suplimentare timp de 7 zile de la introducerea inelului.
Pacienta poate sa inceapa utilizarea inelului in primele 5 zile dupa un avort complet in primul trimestru de sarcina. Nu este necesara o metoda contraceptiva suplimentara. Daca inelul nu a fost introdus in primele 5 zile si nu a fost utilizata nici o metoda contraceptiva hormonala in ultima luna, numarati prima zi cu menstra ca ziua 1 si introduceti inelul vaginal in primele 5 zile, chiar daca menstrele nu s-au sfarsit. dupa nastere sau dupa un avort in trimestrul doi de sarcina, inelul vaginal se introduce in saptamana a 4-a postpartum, la femeia ce nu alapteaza. O femeie ce alapteaza nu ar trebui sa utilizeze inel vaginal pana la intarcarea copilului. Utilizarea inelului se poate face incepand cu saptamana a patra de la abortul in trimestru II de sarcina. Totusi, exista un risc crescut de tromboembolie. Daca o femeie incepe sa foloseasca inelul vaginal pospartum, fara a fi prezentat menstra anterior, este posibil ca ovulatia si conceptia sa fi avut loc inaintea introducerii inelului. Daca pacienta nu a fost complianta, luati in considerare sarcina atunci cand nu apare menstra. Intrerupeti utilizarea inelului vaginal daca se confirma prezenta sarcinii. Excludeti sarcina daca pacienta a fost complianta si nu a prezentat menstre in ultimile 2 luni.
Dupa prescriere, inelele vaginale pot fi pastrate timp de cel mult 4 luni la 15-30`C. Evitati depozitarea la soare.

Reactii adverse
Cele mai frecvente: vaginita, cefalee, ICRS, leucoree, sinuzita, crestere ponderala, greata. Determinate de dispozitiv: senzatie de corp strain, probleme copulative, expulzia dispozitivului, discomfort vaginal, vaginita, leucoree, cefalee. Severe: tromboflebita, tromboza venoasa cu sau fara embolie, tromboembolie arteriala, embolie pulmonara, IM, hemoragie cerebrala, tromboza cerebrala, adenom hepatic, hipertensiune, afectiune biliara, tumori benigne hepatice, tromboza mezenterica, tromboza retiniana. Gastrointestinale: icter colestatic, inflamatie, greturi si varsaturi. Genito-urinare: amenoree, sangerare, sani durerosi, cresterea volumului sanilor, modificari ale fluxului menstrual, reducerea lactatiei atunci cand este administrat imediat postpartum, infertilitate temporara dupa intreruperea tratamentului, candidoza vaginala. Diverse: modificari ale greutatii, bombarea corneei, edeme, intoleranta la lentile de contact, depresie, migrena, rash alergic, scaderea tolerantei la carbohidrati.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva

Gasesti in Comunitate

  • Ce sa aleg intre nuvaring si yaz?

    Am citit pe aici ca nuvaringul ar fi foarte bun dar cineva mi-a zis ca yaz ar fi si mai bune si nu stiu ce sa aleg intre ele. Care e mai bun si de ce?

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter