Nuromax
Informatii prospect Nuromax
Actiune terapeutica
Relaxant muscular. Se leaga de receptorii colinergici din placa motorie, blocand transmiterea neuromusculara. De 3 ori mai potent decat pancuroniul. Timpul pana la blocarea musculara maxima in timpul anesteziei depinde de doza si variaza intre 9,3 min (la doza de 0,025 mg/kg) si 3,5 min (dupa 0,08 mg/kg). T 1/2, eliminare: depinde de doza, intre 86-123 min, prelungit la pacientii cu transplant renal. Copiii pot necesita o doza mai mare, dar debutul, timpul si durata de actiune sunt mai reduse la copii. Blocarea se poate inversa cu agenti anticolinesterazici. Se excreta nemetabolizat prin urina si bila.
Indicatii
Adjuvant al anesteziei pentru producerea relaxarii musculare in timpul interventiei chirurgicale. Relaxare musculara la intubarea orotraheala sau pentru facilitarea respiratiei asistate.
Doze si mod de administrare
IV: pentru producerea blocarii neuromusculare de lunga durata. Adulti, initial: 0,05 mg/kg. In faza de platou a anesteziei cu enfluran, halotan sau izofluran. Se reduce doza cu 1/3. Copii: 0,03 mg/kg pentru o durata de 30 min sau 0,05 mg/kg pentru 45 min. In asociatie cu succinilcolina pentru facilitarea intubatiei. Initial: 0,025 mg/mL ce produce un bloc efectiv de 60 min. Doze de intretinere: la 60 min dupa prima doza de 0,025 mg sau 100 min dupa 0,05mg. Dozele de intretinere de 0,005-0,01 mg provoaca relaxare timp de 30 respectiv 45 min.
Masuri de precautie
Se administreaza in doze bine calculate, sub observatia medicului specialist. Nu folositi daca nu exista facilitati pentru intubare, respiratie artificiala, oxigenoterapie sau daca nu aveti disponibil un antagonist. Utilizati un stimulator nervos periferic pentru monitorizarea raspunsului. Medicamentul nu are efecte cunoscute asupra starii de conatienta sau pragului durerii. Pentru a evita discomfortul pacientului, se adminsitreaza dupa sedarea acestuia. Administrati cu precautie pe durata lactatiei. Durata de actiune poate fi de doua ori mai mare la pacientii peste 60 ani si la obezi. Poate apare hipertermie maligna. La pacientii cu miastenie gravis sau sindrom miastenic poate apare un efect foarte accentuat. Se reduce doza la pacientii cu boli neuromusculare, dezechilibre hidroelectrolitice, carcinomatoza. La pacientii cu arsuri se creste doza. Doza pentru pacientii obezi se calculeaza in functie de indicele de masa corporala.
Poate sa nu fie compatibil cu solutii alcaline cu pH > 8 (de ex. barbiturice). Se poate amesteca cu dextroza 5%, dextroza 5% cu 0,9% NaCl, alfentanil, fentanil, sufentanil. Doxacurium diluat 1:10 cu dextroza 5% sau NaCl 0,9% e stabil 24 h, la 5-25°C. Se prefera folosirea imediata a solutiei diluate.
Observatii pentru pacient – familie: in timpul anesteziei pacientul va putea vedea si auzi insa nu se va putea misca. Odata cu intreruperea administrarii efectele dispar treptat.
Evaluarea si controlul terapiei: evaluati afectiunile musculare asociate. Monitorizati functiile vitale, neurologie, greutatea, analizele de laborator. Evaluati efectele terapiei folosind un neurostimulator periferic. Asigurati permanent ventilatie asistata.
Supradozarea: simptome: blocare neuromusculara prelungita. Tratament: mentinerea unei cai aeriene si ventilatie asistata pana la revenirea functiei respiratorii normale. Se poate administra neostigmina, 0,06 mg/kg, pentru facilitarea recuperarii, dupa aparitia primelor semne de recuperare.
Interactiuni medicamentoase
Aminoglicozide. Creste efectul doxacuriumului.
Anestezice locale. Creste efectul doxacuriumului.
Bacitracin. Creste efectul doxacuriumului.
Carbamazepina. Creste efectul doxacuriumului.
Chinidina. Creste efectul doxacuriumului.Clindamicina. Creste efectul doxacuriumului.
Colistin. Creste efectul doxacuriumului.
Enfluran. Scade cantitatea de doxacurium necesara si creste durata de actiune.
Fenitoina. Creste efectul doxacuriumului si scaderea duratei de actiune.
Halotan. Scade cantitatea de doxacurium necesara si creste durata de actiune.
Isofluran. Scade cantitatea de doxacurium necesara si creste durata de actiune.
Lincomicina. Creste efectul doxacuriumului.
Litiu. Creste efectul doxacuriumului.
Saruri de Mg. Creste efectul doxacuriumului.
Polimixina. Creste efectul doxacuriumului.
Procainamida. Creste efectul doxacuriumului.
Tetracicline. Creste efectul doxacuriumului.
Reactii adverse
Neuromuscular: slabiciune musculara, paralizii ce pot determina insuficienta respiratorie si apnee. Cardiovasculare: hipotensiune, IM, fibrilatie ventriculara. Respirator: wheezing, bronhospasm. Dermatologic: urticarie, reactii la locul injectarii. Altele: febra, diplopie.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Mezoteliomul cat de rar este si cum il tratam
Mezoteliomul reprezinta cancerul care are originea in celulele mezoteliale, care alcatuiesc seroasele organismului (pleura, peritoneu, pericard, tunica vaginala testiculului). Acestea tapeteaza diverse organe astfel: pleura pentru plaman, peritoneul pentru organele...citeste mai mult
-
Sarbatori fericite si sanatoase: Cum sa mentii echilibrul intre distractie si sanatate in perioada festiva
Sarbatorile de iarna sunt un moment al anului plin de bucurie, reuniuni cu familia si prietenii, dar si de multe tentatii culinare si activitati care pot afecta sanatatea daca nu sunt gestionate corect. In timp ce ne bucuram de traditiile si obiceiurile specifice acestei...citeste mai mult
-
Terapii inovatoare in tratamentul leucemiei si al limfoamelor
Sistemul imun reprezina principala forma a organismului de lupta atat impotriva infectiilor, cat si a cancerului. In corpul uman zilnic cateva zeci de celule sufera mutatii si care ar putea sa fie canceroase, dar sistemul imun le indeparteaza in diverse moduri.citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter