Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Nubain, fiole

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Nubain, fiole

Compozitie
Fiole de 1 ml si 2 ml solutie injectabila continand 10 mg/ml clorhidrat de nalbufin si drept conservanti: 1,8 mg de 4-hidroxibenzoat de metil si 0,2 mg de hidroxibenzoat de propil intr-o solutie tampon izotonica de citrati (cutii cu 10 buc.; cutie cu 1 flacon injectabil a 10 ml).

Actiune terapeutica
Nubain este un analgezic opioid foarte puternic, cu actiune agonist-antagonista, din seria fenantranului (inrudit chimic cu naloxona si oximorfona). Farmacocinetica se desfasoara dupa modelul deschis, cu 2 compartimente. Se pare ca nu se leaga puternic de proteinele plasmatice sau de componentele tisulare. Dupa injectare i.v., actiunea se manifesta in 2-3 min iar dupa injectarea i.m., sau s.c. in 10-15 min. Efectul analgeziei dureaza intre 3 si 6 ore. Semiviata plasmatica este cuprinsa intre 2,5-3 ore. Este metabolizat in ficat si eliminat renal.

Indicatii
Dureri medii sau violente de cauze diferite, de exemplu: in timpul operatiilor, in obstetrica, ginecologie, tumori maligne. Poate fi utilizat pentru analgezia preoperatorie, postoperatorie sau in cursul unei anestezii combinate.

Doze si mod de administrare
In mod normal, doza este de 0,15-0,30 mg/kg corp (10-20 mg pentru un adult de 70 kg), injectabil i.v., i.m. sau s.c. Aceasta doza poate fi repetata la intervale de 3-6 ore. Doza maxima pentru o data este de 20 mg, iar pentru 24 de ore - de 160 mg. Pentru copii se recomanda o doza de 0,1-0,2 mg/kg corp i.v., i.m. sau s.c., doza maxima pentru o data fiind de 10 mg. Se poate repeta la 3-6 ore.

Contraindicatii
Pacienti cu sensibilizare la nalbufin. Precautii cand se administreaza la pacienti cu tulburari hepatice, renale, respiratorii, cu traumatisme craniene si hipertensiune intracraniana in timpul sarcinii (cu exceptia nasterii), in chirurgia tractului biliar.

Reactii adverse
Mai frecvent: sedarea. Mai rar se observa transpiratii reci, greata, voma, dezorientare cu vertij, uscaciunea mucoasei bucale, cefalee. Rareori apar efecte adverse la nivelul S.N.C.: nervozitate, depresii, angoasa, confuzie mentala, disforie. Pot aparea reactii hipertensive sau hipotensive, bradi- sau tahicardie, dispepsie, crampe gastrointestinale, dificultati de vorbire, tulburari de vedere, reactii alergice cutanate. Nu se recomanda, dupa administrarea de Nubain, desfasurarea unei activitati ce impune un inalt grad de atentie (sofat, manipulare de masini etc.). Nubain prezinta un risc de farmacodependenta mai mic decat morfina. Totusi, nu se recomanda la pacienti cu instabilitate emotiva sau fosti toxicomani. Eventualele manifestari de privare de opiacee (crampe abdominale, cefalee, greturi, varsaturi, iritabilitate, transpiratii, plans, nervozitate, diaree, hipertensiune) pot fi combatute cu doze prudente de morfina, injectate i.v.
Interactiuni medicamentoase: efectul Nubain este potentat de alte medicamente cu actiune sedativa sau de alcool.
Supradozaj: se administreaza imediat i.v. antidotul specific - clorhidrat de naloxona.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Crioprezervarea – Fertilizarea in vitro

    Definitie Crioprezervarea embrionilor (procesul de inghetare, stocare si dezghetare al embrionilor) poate creste rata nasterii, permitand embrionilor in exces ce nu sunt folositi pentru transferul embrionar actual, sa fie stocati pentru a fi utilizati in viitor....citeste mai mult

  • Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007

    Ordin nr. 1069 din 19/06/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,...citeste mai mult

  • Betablocante adrenergice

    Descriere De la introducerea beta-blocantelorin practica terapeutica curenta, utilizarea lor s-a extins cuprinzandnoi indicatii terapeutice, alaturi de utilizarea lor ca: - antiaritmice, - antianginoase, - antihipertensive, - cardiomiopatia hipertensiva,...citeste mai mult

  • Vaccinarea antigripala

    Ce trebuie sa stim despre vaccinarea antigripala Vaccinarea sau imunizarea activa este o metoda de profilaxie impotriva bolilor infectioase. Vaccinul este un preparat care are in compozitie antigene virale sau microbiene (inactivate sau vii atenuate), care odata...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter