Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Norbetalon, fiole

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Norbetalon, fiole

Compozitie
1 ml solutie uleioasa contine 25 mg fenilpropionat de nandrolona.

Actiune terapeutica
Norbetalon este un anabolizant sintetic, derivat de testosteron, cu efecte androgenice mult mai mici decat cele ale acestuia, ceea ce constituie un avantaj, deoarece poate fi administrat la femei in perioada de activitate sexuala, precum si la copii. Norbetalon activeaza sinteza proteinelor, pozitivand balanta de azot (cu conditia unui aport suficient de calorii si proteine). Stimuleaza fixarea calciului la nivelul tesutului osos. Inhiba activitatea gonadotrofica hipofizara cu influenta directa posibila asupra testiculului. Efectul anabolizant se instaleaza dupa o latenta de 3-4 zile, actiunea preparatului fiind prelungita (7-10 zile). In doze terapeutice, Norbetalon nu determina modificari functionale hepatice, nici colestaza.
Farmacocinetica: Norbetalon se absoarbe incet de la locul de administrare in sange, se metabolizeaza in ficat si se elimina prin urina.

Indicatii
Osteoporoza (senila si postclimacterica); stari de casexie si epuizare fizica; convalescenta dupa boli consumptive; arsuri intinse; dupa cura prelungita cu corticosteroizi; dupa radio- si chimioterapie antineoplazica; in plagile atone si consolidare intarziata a calusului osos; in hepatopatii cronice si uremie (pentru stimularea sintezei proteinelor); cancer mamar metastatic la femei; unele forme de nanism hipofizar; anemii feriprive rezistente la tratamentul cu preparate de fier; unele miopatii; retinopatie diabetica.

Doze si mod de administrare
Preparatul se injecteaza intramuscular profund. Adulti: 25-50 ml (1-2 fiole la 7 zile). In cancerul de san metastatic, anemii rezistente si alte afectiuni severe se pot administra pana la 100 ml (4 fiole) la 7 zile. Copii de 2-13 ani: 1/2 fiola la 2-4 saptamani. Durata tratamentului variaza in functie de raspunsul organismului si de eventuala aparitie a unor reactii adverse.

Contraindicatii
Carcinomul de prostata si mamar; nefroza sau nefrita grava; adenom de prostata, insuficienta hepatica, hepatita acuta si cronica; prepubertate, femei tinere.

Masuri de precautie
Prudenta in caz de diabet, deoarece steroizii anabolizanti cresc toleranta la glucoza si scad nevoia de insulina si medicamente hipoglicemiante. Norbetalon in doze mari accelereaza osificarea prematura a cartilajului de crestere si o crestere staturala incompleta. Norbetalon poate produce disfunctii hepatice.
Sarcina si alaptare: nu se administreaza in sarcina (pericol de masculinizare a fatului), se evita in alaptare.
Interactiuni medicamentoase: solutia injectabila de Norbetalon nu se amesteca cu alte solutii injectabile sau perfuzabile. Este incompatibila cu agenti oxidanti. Fenobarbitalul ii poate reduce efectele prin marirea metabolismului hepatic (inductie enzimatica). Norbetalon potenteaza actiunea hipoglicemiantelor.
Supradozare: toxicitatea fenilpropionatului de nandrolona este redusa. Nu exista date referitoare la simptomele care ar putea aparea in caz de supradozare.

Reactii adverse
La copii de sex masculin poate accelera instalarea pubertatii; la femei cu predispozitie ereditara poate determina un inceput de virilizare (hirsutism, ingrosarea vocii etc.), reversibil prin sistarea administrarii. Se mai pot observa tulburari ale ciclului menstrual. La ambele sexe: greata, modificari ale libidoului (exagerarea sau diminuarea), acnee (in special la femei si la baietii impuberi), sangerari la bolnavii tratati cu anticoagulante, modificari ale unor indici biochimici (cresterea colesterolului seric, alterarea tolerantei la glucoza, retentie de sodiu, clor, apa, potasiu, fosfati si calciu etc.).

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Crioprezervarea – Fertilizarea in vitro

    Definitie Crioprezervarea embrionilor (procesul de inghetare, stocare si dezghetare al embrionilor) poate creste rata nasterii, permitand embrionilor in exces ce nu sunt folositi pentru transferul embrionar actual, sa fie stocati pentru a fi utilizati in viitor....citeste mai mult

  • Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007

    Ordin nr. 1069 din 19/06/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,...citeste mai mult

  • Betablocante adrenergice

    Descriere De la introducerea beta-blocantelorin practica terapeutica curenta, utilizarea lor s-a extins cuprinzandnoi indicatii terapeutice, alaturi de utilizarea lor ca: - antiaritmice, - antianginoase, - antihipertensive, - cardiomiopatia hipertensiva,...citeste mai mult

  • Vaccinarea antigripala

    Ce trebuie sa stim despre vaccinarea antigripala Vaccinarea sau imunizarea activa este o metoda de profilaxie impotriva bolilor infectioase. Vaccinul este un preparat care are in compozitie antigene virale sau microbiene (inactivate sau vii atenuate), care odata...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter