Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Netromycine, capsule

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Netromycine, capsule

Compozitie
Fiecare ml de Netromycine contine sulfat de netilmicina, echivalent a 100 sau 25 mg netilmicina.
Forma de prezentare: Netromycine 200:2 ml/200 mg, cutie cu 1 fiola; Netromycine 150:1,5ml/150 mg, cutie cu 1 fiola; Netromycine 50:2 ml/50 mg Cutie cu 1 fiola.

Actiune terapeutica
Sulfatul de netilmicina este un antibiotic semisintetic din clasa aminoglicozidelor, care este bactericid in concentratii scazute asupra unui mare numar de bacterii gramnegative si stafilococi, inclusiv asupra tulpinilor rezistente la alte aminoglicozide.

Indicatii
Septicemie, bacteriemie, stari septice neo-natale, peritonita, infectii renale si ale tractului urinar, infectii genitale, infectii grave ale tractului respirator, infectii osteo-articulare si ale tesuturilor moi, arsuri, plagi, infectii perioperatorii si infectii ale tractului gastro-intestinal.

Doze si mod de administrare
La pacientii cu functie renala normala: doza recomandata depinde de varsta, greutate, severitatea si tipul infectiei. Adulti: doza recomandata de Netromycine pentru pacientii cu infectii sistemice si cu functie renala normala este de 4,0 pana la 6,0 mg/kg/zi administrata in 2 doze egale la 12 ore, in 3 doze egale la 8 ore sau o data pe zi. Pentru adultii supra sau subponderali dozajul trebuie calculat in mg/kg pe baza greutatii corporale ideale. In infectiile tractului urinar fara bacterimie, o doza unica de 150-200 mg este in general suficienta. copii: doza recomandata trebuie calculata in functie de varsta si greutate corporala. Dozajul pentru copii: 6,0-7,5 mg/kgzi (2,0-2,5 mg/kg administrate la 8 ore). Nou-nascutii peste 1 saptamana de viata si copii mici: 7,5-9,0 mg/kg/zi (2,5-3,0 mg/kg administrat la 8 ore). Prematurii si nou-nascutii pana intr-o saptamana: 6,0 mg/kg/zi (3,0 mg/kg/corp administrate la 12 ore).
Netromycine este o solutie gata preparata pentru administrare parenterala ca: Injectii intravenoase: incet, intr-o perioada de 3-5 minute. Perfuzie intravenoasa:perfuzie scurta intr-o solutie sterila. La copii cantitatea trebuie ajustata in functie de nevoie. Injectii intramusculare dozajul pentru administrarea i.m. si i.v. este identic. Cand Netromycine este administrata concomitent cu alte antibiotice dozajul Netromycine nu trebuie redus. Netromycine este compatibila cu solutii de perfuzie uzuale - pentru 48 de ore la temperatura camerei: solutie fiziologica de NaCl, dextroza (5%, 10%), solutie Ringer, solutie Ringer lactata.Netromycine nu trebuie amestecata cu alte medicamente, ci administrata separat. Durata tratamentului cu Netromycine este in medie 7-14 zile. La pacientii cu functie renala alterata dozele trebuie ajustate. Acest lucru se poate realiza prin cresterea intervalului de timp intre dozele uzual administrate; administrarea unei doze normale de incarcare, urmata de o doza de intretinere redusa, pastrandu-se intervalul de timp intre administrari. Concentratia serica de netilmicina trebuie monitorizata de cate ori este posibil.

Contraindicatii
Hipersensibilitatea sau reactiile toxice severe la netilmicina sau alte aminoglicozide contraindica folosirea.

Masuri de precautie
Pacientii tratati cu aminoglicozide trebuie sa fie tinuti sub observatie clinica. In timpul acestei terapii se recomanda monitorizarea integritatii functionale a nervului opt cranian, precum si monitorizarea functiei renale, mai ales la pacientii cunoscuti sau suspectati de o afectare renala.Aparitia ototoxicitatii sau a nefrotoxicitatii necesita ajustarea dozelor sau intreruperea tratamentului.La pacientii care prezinta arsuri pe suprafete mari, concentratia serica a aminoglicozidelor poate fi scazuta, ca urmare, la acesti pacienti masurarea concentratiei serice a netilmicinei este deosebit de importanta pentru ajustarea dozelor.La pacientii care au afectiuni neuromusculare cum ar fi miastenia gravis sau Parkinson, aminoglicozidele trebuie folosite cu precautie. Pacientii in varsta, cu alterarea functiei renale si balanta hidrica negativa, prezinta un risc crescut de toxicitate renala. A fost demonstrata existenta reactiilor incrucisate de hipersensibilitate la aminoglicozide. In timpul tratamentului pacientii trebuie sa fie bine hidratati.
Sarcina: nu s-a putut stabili daca este sigura administrarea netilmicinei in timpul sarcinii.

Reactii adverse
Reactiile adverse vestibulare si cohleare apar mai ales la pacientii cu functie renala alterata si la cei tratati cu doze mari si/sau perioade lungi de timp. In cazul administrarii de netilmicina au fost raportate rar reactii adverse renale. Ele au fost in general moderate, au aparut mai ales la varstnici si la pacientii tratati pentru o perioada lunga de timp cu doze mai mari decat cele recomandate si au fost de cele mai multe ori reversibile.
Interactiuni: trebuie evitata administrarea concomitenta si/sau secventiala a altor medicamente sistemice sau topice care prezinta potential neurotoxic si/sau nefrotoxic cum sunt: polimixina B, colistin, cephaloridin, cisplatina, bacitracina, amphotericina B, kanamicina, gentamicina, amikacina, sisomicina, tobramicina, neomicina, streptomicina, paramomicina, viomicina, vancomicina. Trebuie evitata administrarea concomitenta a netilmicinei cu diuretice potente cum ar fi acidul etacrinic si furosemidul, deoarece acestea au potential ototoxic.
Supradozare: in caz de supradozare se va efectua hemodializa sau dializa peritoneala.

Conditii de depozitare: a se depozita intre 2 - 30 grade Celsius.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire

    Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

  • Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule

    Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult

  • Opiu

    Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult

  • Otoscleroza

    Generalitati Otoscleroza reprezinta o crestere osoasa anormala localizata in urechea medie, ce poate duce la hipoacuzie si in final la pierderea completa a auzului. Este o boala cu componenta genetica ce afecteaza metabolismul osos si afecteaza predominant capsula...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter