Neloren
Informatii prospect Neloren
Compozitie
Fiole de 1 ml continand 300 mg lincomicina sub forma de monohidrat hidrocloric de lincomicina; fiole de 2 ml continand 600 mg lincomicina sub forma de monohidrat hidrocloric de lincomicina; fiole de 10 ml continand 3 g lincomicina sub forma de monohidrat hidrocloric de lincomicina; capsule continand 250 mg sau 500 mg lincomicina sub forma de monohidrat hidrocloric de lincomicina; sirop: o lingurita (5 ml) contine 250 mg lincomicina sub forma de monohidrat hidrocloric de lincomicina.
Actiune terapeutica
Lincomicina are o actiune antibacteriana similara cu cea a antibioticelor macrolidice, in ciuda diferentelor de ordin chimic. Inhiba sinteza proteica a bacteriilor. In functie de concentratia antibioticului si de sensibilitatea organismului, lincomicina poate avea rol bacteriostatic sau bactericid. Lincomicina este eficienta impotriva micoorganismelor: streptococcus pyogenes, streptococcus pneumoniae, Streptococcus viridans, Staphylococcus aureus (inclusiv germeni rezistenti la penicilina), Corynebacterium diphteriae, Bacillus anthracis, unele specii de Clostridium si Bacteroides fragilis. Lincomicina este absorbita mai rapid in tractul gastrointestinal, daca se ia inaintea meselor. Este bine distribuita in tesuturi si in fluidele corpului si patrunde usor si in oase. Lincomicina nu trece de meningele sanatos, dar, in cazul inflamatiei acestuia, atinge o concentratie in sange de pana la 40%. Lincomicina penetreaza placenta si este excretata in lapte. Timpul de injumatatire este de 5 ore. Eliminarea lincomicinei se face aproape numai prin bila, dar o parte se elimina si prin urina.
Indicatii
Neloren este indicat in tratamentul infectiilor severe cauzate de microorganisme sensibile la lincomicina: infectii ale oaselor si articulatiilor, infectii ale tractului respirator, infectii uro-genitale, infectii ale pielii si tesuturilor moi. In tratamentul infectiilor cauzate de streptococul beta-hemolitic, Neloren va fi administrat cel putin 10 zile, pentru a evita posibilitatea aparitiei reumatismului articular acut sau a glomerulonefritelor.
Doze si mod de administrare
Per os: la adulti: 500 mg de 3-4 ori/zi cu 1-2 ore inaintea meselor, in functie de severitatea infectiei, la copii peste varsta de o luna: 30 mg/kg corp/zi, fractionat in 3-4 prize egale. Pentru infectii mai grave doza poate fi marita la 60 mg/kg corp/zi, fractionat in 3-4 prize egale.
Intramuscular: la adulti: 600 mg la 24 ore. Pentru infectii mai grave 600 mg la 12 ore, la copii peste varsta de o luna: 10 mg/kg corp la 24 ore. Pentru infectii mai grave, 10 mg/kg corp la 12 ore.
Intravenos: continutul unei fiole (600 mg) se va dilua cu 250 ml solutie salina sau glucoza, la adulti: 600 mg se vor perfuza de 2-3 ori/zi, la copii peste varsta de o luna: 10-20 mg/kg corp/zi, fractionat in 2-3 prize. In infectii mai grave, dozele pot fi marite. Doza maxima zilnica pentru o zi este de 8 g lincomicina. Administrarea intravenoasa se va face prin perfuzii pe durata de minim o ora. Daca se administreaza in doze si cu frecvente mai mari decat este recomandat pot aparea hipotensiune sau reactii cardio-pulmonare severe.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la lincomicina sau clindamicina, moniliaza, insuficienta hepatica sau renala severa.
Masuri de precautie
Neloren se va prescrie cu prudenta pacientilor cu boli gastrointestinale, in special colita, de asemenea suferinzilor de astm si pacientilor cu antecedente alergice semnificative. Siguranta utilizarii Neloren la nou-nascuti si la gravide nu s-a stabilit. In cursul unei terapii prelungite cu Neloren se vor efectua analize periodice pentru determinarea functiei hepatice si a numarului elementelor sanguine.
Reactii adverse
Cazuri de diaree severa, uneori de colita pseudomembranoasa s-au semnalat ocazional in tratamentul cu Neloren. In aceste situatii tratamentul va fi intrerupt imediat. Pot aparea: greata, voma, crampe abdominale, glosite si stomatite. S-au semnalat: leucopenie reversibila, neutropenie si rezultate anormale ale testelor hepatice. Administrarea intravenoasa a lincomicinei poate produce flebita.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Mezoteliomul cat de rar este si cum il tratam
Mezoteliomul reprezinta cancerul care are originea in celulele mezoteliale, care alcatuiesc seroasele organismului (pleura, peritoneu, pericard, tunica vaginala testiculului). Acestea tapeteaza diverse organe astfel: pleura pentru plaman, peritoneul pentru organele...citeste mai mult
-
Sarbatori fericite si sanatoase: Cum sa mentii echilibrul intre distractie si sanatate in perioada festiva
Sarbatorile de iarna sunt un moment al anului plin de bucurie, reuniuni cu familia si prietenii, dar si de multe tentatii culinare si activitati care pot afecta sanatatea daca nu sunt gestionate corect. In timp ce ne bucuram de traditiile si obiceiurile specifice acestei...citeste mai mult
-
Terapii inovatoare in tratamentul leucemiei si al limfoamelor
Sistemul imun reprezina principala forma a organismului de lupta atat impotriva infectiilor, cat si a cancerului. In corpul uman zilnic cateva zeci de celule sufera mutatii si care ar putea sa fie canceroase, dar sistemul imun le indeparteaza in diverse moduri.citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter