Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

N tusocalm, compr.

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect N tusocalm, compr.

Indicatii:
N-Tusocalm comprimate prin continutul in codeina fosfat este un antitusiv, iar prin guaiacolsulfonatul de potasiu este un expectorant in:
- afectiuni pulmonare cu secretie bronsica vascoasa,aderenta, care nu poate fi eliminata usor.
- tratamentul simptomatic al tusei uscate si umede, pulmonare si extrapulmonare.

Doze si mod de administrare:
N-Tusocalm se administreaza pe cale orala, 1 comprimat de3-4 ori pe zi.

Compozitie:
Un comprimat conţine fosfat de codeina hemihidrat 7,5 mg, guaiacolsulfonat de potasiu 120 mg şi excipienţi (amidon de porumb, povidona K 30, talc, stearat de magneziu, alcool etilic 960).
Precautii:
Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje

N-Tusocalm reduce capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Se va administra de preferinta seara la culcare.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la substanţele active sau la oricare dintre excipienţi
Copii sub 3 ani
Insuficienta renală, hepatică sau cardiacă grave
Insuficientă respiratorie

Actiune:
Proprietăţi farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutică: Antitusive. Alcaloizi din opiu si derivati

Efectul inhibitor al centrului tusei este de circa 3 ori mai slab decat in cazul morfinei si dureaza 3-6 ore Nu afecteaza motilitatea cililor mucoasei bronhice ,diminuă secretiile bronhice N-Tusocalm are actiune expectorantă datorită prezentei alături de codeina a guaiacolsulfonatului de potasiu.
Actiunea atinge intensitatea maxima dupa 30 minute - o ora si dureaza 3-4 ore.

Proprietăţi farmacocinetice
Fosfatul de codeina asociat cu guaiacolsulfonatul de potasiu este bine absorbit după administrare orală, eficacitatea fiind egala cu 2/3 din cea obtinuta pe cale parenterala.Este biotransformat in ficat. Are efect inhibitor al centrului respirator bulbar.

Atentionari:
Se recomanda prudenta la bolnavii cu astm bronsic si emfizem pulmonar la care N-Tusocalm comprimate poate accentua fenomenele de insuficienta respiratorie.
Prudenta la copiii mici, doze mari de codeina (0,3 g/kg corp) pot produce convulsii.

Reactii adverse:
Rareori pot să apară fenomene de somnolentă, ameteli, greţuri, depresie respiratorie, constipaţie.

Supradozaj:
Datorită supradozării codeinei pot aparea: depresie acută a centrilor respiratori, somnolentă, rash, vomismente, prurit, ataxie, edem pulmonar.

Conduită de urgenţă: transfer in mediu spitalicesc cu asistenţă respiratorie.
La copii, dozele mai mari de 0,3 mg/kg au potential convulsiv.

Antidot: Naloxone
Interactiuni cu alte medicamente:
Efectul deprimant central al codeinei este potentat de fenotiazine,antidepresive triciclice, IMAO, antihistaminice, tranchilizante, sedative, hipnotice, alcool.
Codeina potenteaza analgezicele. (se recomanda asocierea cu acidul acetilsalicilic sau alte analgezice si antipiretice), ducand la cresterea efectului analgezic.
Efectele codeinei sunt scazute de caolin (scade absorbtia).

Nu s-au observat incompatibilităţi fizice sau chimice cu alte produse.

Sarcina si alaptarea:
Codeina se elimină in laptele matern si străbate bariera placentara. Desi nu exista date certe privind existenta unor efecte nocive asupra sarcinii datorate administrarii codeinei, se recomanda prudenta femeilor insarcinate ,mai ales in primele luni de sarcina.

Nu se administreaza femeilor care alapteaza.

Prezentare ambalaj:
Cutie cu un flacon din PEID a 20 de comprimate.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Hidroterapia

    Generalitati Hidroterapia este parte a medicinei care implica utilizarea externa a apei, pentru a mentine si restabili starea de sanatate a unei persoane. Hidroterapia include sauna, baile cu abur, baile pentru picioare precum si aplicarea de comprese cu apa...citeste mai mult

  • Tratamentul fracturii cotului

    Generalitati Se recomanda consult de specialitate daca se banuieste fractura de cot. Nu exista tratament la domiciliu. Pana la consultul de specialitate va recomandam cateva aspecte importante: - sunati la 911 sau trimiteti pe cineva sa cheme salvarea; - in...citeste mai mult

  • Ceapa - 100% sanatate naturala

    Generalitati Ceapa, alimentul atat de folosit de fiecare dintre noi la gatit, are si nenumarate proprietati terapeutice. Nu vom insista in acest articol pe calitatile culinare ale cepei, ci vom incerca sa detaliem la ce este ea utila ca tratament naturist. Ceapa este...citeste mai mult

  • Ce nu trebuie sa lipseasca din trusa medicala de vacanta?

    Generalitati Indiferent daca alegem muntele sau marea ca destinatie de vacanta, daca mergem cu cei mici sau nu, insa vrem sa fim sanatosi si sa evitam orice problema medicala este indicat sa avem la noi o trusa medicala de urgenta. Trusa medicala de vacanta trebuie...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Mă poate ajuta un medic, dacă este pe aici?

    Buna seara. Am o problema. De 3 zile mă confrunt cu durere in gât. La început a fost doar o durere in gât minora. Am luat decasept ca mai aveam câteva pastiluțe prin casa. După care a început tusea seaca. Am luat tusocalm, după care ieri a devenit productiva și am schimbat pastilele pt...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter