Myocet
Informatii prospect Myocet
Compozitie
Myocet se prezinta sub forma de pulbere si solutii din care se obtine o solutie perfuzabila (picurare in vena). Medicamentul contine substanta activa clorhidrat de doxorubicina.
Indicatii
Myocet se utilizeaza impreuna cu ciclofosfamida (un medicament antineoplazic) pentru tratarea femeilor care prezinta cancer de san metastazat. Termenul „metastazat” se refera la cancerul care s-a extins la alte parti ale organismului. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.
Administrare
Myocet trebuie utilizat in unitati specializate in administrarea de chimioterapie citotoxica (tratamentul de distrugere a celulelor canceroase) sub supravegherea unui medic calificat in utilizarea chimioterapiei. inainte de utilizare, Myocet trebuie preparat prin amestecarea componentelor separate continute de fiecare ambalaj, folosindu-se un incalzitor special sau o baie de apa. Doza initiala recomandata de Myocet este de 60 pana la 75 mg pe metru patrat de suprafata corporala (calculata pe baza greutatii si inaltimii pacientului). Medicamentul se administreaza la fiecare trei saptamani, sub forma de perfuzie intravenoasa cu durata de o ora. Pe parcursul tratamentului trebuie supravegheate functia hepatica si a maduvei osoase cu ajutorul testelor sanguine. Daca apar semne de afectare hepatica sau anumite efecte secundare, tratamentul trebuie intrerupt sau doza trebuie redusa.
Actiune terapeutica
Substanta activa continuta de Myocet, clorhidratul de doxorubicina, este un medicament citotoxic (care distruge celule) care apartine grupului de „antracicline”. Medicamentul actioneaza asupra ADNului celular, impiedicand producerea altor copii ale ADN-ului si producerea de proteine. Acest lucru inseamna ca celulele canceroase nu se mai pot multiplica si, in final, mor. Myocet se acumuleaza la nivel tumoral, unde se concentreaza actiunea sa. Clorhidratul de doxorubicina este disponibil inca din anii 1960. In Myocet, clorhidratul de doxorubicina este continut in microparticule lipidice numite „lipozomi”. Aceasta reduce efectele negative asupra cordului si intestinelor, ceea ce determina o probabilitate mai mica de aparitie a efectelor secundare.
Contraindicatii
Myocet nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la doxorubicina sau oricare alt ingredient al acestui medicament.
Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Myocet (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt infectiile, neutropenia febrila (febra asociata cu scaderea numarului de leucocite), neutropenia (scaderea numarului de leucocite), trombocitopenia (scaderea numarului de trombocite), anemia (scaderea numarului de hematii), greata (senzatia de rau) sau varsaturile, stomatita (inflamatia mucoasei bucale) sau mucozita (inflamatia mucoasei bucale si faringiene), diareea, alopecia (caderea parului), reactiile tegumentare, precum eruptiile sau uscarea tegumentelor, si fatigabilitatea, starea de rau general (alterarea starii generale) sau astenia (slabiciunea). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Myocet, a se consulta prospectul.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Cancerul de san - importanta screeningului si tratamente inovative
Cancerul de san reprezinta cel mai frecvent cancer in randul femeilor si una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel global. Aproximativ jumatate din cazurile de cancer din randul femeilor pot sa fie explicate de catre factorii de risc. In plus 10% din cazuri...citeste mai mult
-
MedLife continua expansiunea la nivel national si inaugureaza primul spital multidisciplinar din regiunea Oltenia
Spitalul MedLife Craiova se ridica la o suprafata de 3400 mp si implica o investitie de aproape 6 milioane euro. Noua unitate ofera pacientilor din sud vestul tarii un circuit integrat de servicii medicale, acces la o echipa solida de medici buni, precum si la tehnologie...citeste mai mult
-
Alergiile si aerul uscat din interior: Cum sa gestionezi disconfortul respirator
Sezonul rece vine cu o serie de provocari pentru sanatatea respiratorie, mai ales pentru persoanele sensibile la alergeni precum acarienii sau mucegaiul. O problema frecventa in aceasta perioada este aerul uscat din locuinte, cauzat de sursele de incalzire artificiala,...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter