Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Mucosolvan, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Mucosolvan, comprimate

Compozitie
Comprimate a 30 mg ambroxol clorhidrat; sirop, flacon de 100 ml cu 30 mg ambroxol clorhidrat/5 ml.

Actiune terapeutica
Mucosolvan este un metabolit derivat din bromhexin (Bisolvon). Mucosolvan este un mucoregulator, avand un mecanism de actiune mai complex comparativ cu produsele mucolitice, expectorante si secretolitice. Mucosolvan are actiune polivalenta la nivelul arborelui traheo-bronsic: scade adezivitatea si vascozitatea mucusului, creste motilitatea cililor vibratili la nivelul epiteliului bronsic, creste volumul secretiilor seroase, creste clearance-ului mucociliar, stimuleaza sistemul surfactant, are efect antioxidant si antiinflamator. Mucosolvan faciliteaza pasajul antibioticelor prin bariera bronsica, crescand astfel concentratia si durata de actiune a antibioticelor in lichidul bronsic si tesutul pulmonar. Mai mult decat un simptomatic, Mucosolvan actioneaza la nivel celular, avand ca teritorii tinta aparatul secretor bronsic, epiteliul bronsic si alveolele pulmonare. Absorbtia gastrointestinala si distributia din sange in tesuturi se fac rapid. Mucosolvan are o afinitate crescuta pentru tesutul pulmonar, atingand in tesutul pulmonar nivele mai ridicate decat in plasma. Efectul terapeutic se instaleaza dupa 30 minute de la administrarea orala si se mentine 8-12 ore. Prin actiunea sa complexa, Mucosolvan amelioreaza simptomatologia respiratorie, reduce numarul exacerbarilor, reduce degradarea functionala pulmonara.

Indicatii
Boli respiratorii acute si cronice, exacerbari acute in BPOC, prevenirea complicatiilor pulmonare postoperatorii.

Doze si mod de administrare
Comprimate a 30 mg ambroxol clorhidrat: Adulti: 1 comprimat de 3 ori pe zi. Efectul terapeutic poate creste prin administrarea a 2 comprimate de 2 ori pe zi. in tratamentul de lunga durata, doza poate fi redusa la 1 comprimat de 2 ori pe zi. Se recomanda administrarea comprimatelor dupa mese, cu lichide. Sirop cu 30 mg ambroxol clorhidrat/5 ml (5 ml=1 lingurita): adulti si copii peste 12 ani: 10 ml (2 lingurite) de 2 ori pe zi. Aceasta doza este recomandata pentru tratamentul afectiunilor respiratorii acute si pentru tratamentul initial al afectiunilor respiratorii cronice, pe o perioada de aproximativ 14 zile. Copii 6 - 12 ani: 5 ml (1 lingurita) de 2 - 3 ori pe zi; copii 2 - 6 ani: 2,5 ml (1/2 lingurita) de 3 ori pe zi; copii 1 - 2 ani: 2,5 ml (1/2 lingurita) de 2 ori pe zi. Dozele de mai sus sunt recomandate pentru tratamentul initial; dupa 14 zile dozele pot fi reduse la jumatate. Se recomanda administrarea siropului in cursul meselor.

Contraindicatii
Nu se recomanda pacientilor cu hipersensibilitate la ambroxol sau alti componenti ai produsului. Practic, Mucosolvan nu are contraindicatii, fiind un produs bine tolerat, pentru toate varstele.

Precautii:
Mucosolvan administrat pe cale orala nu necesita precautii.Sarcina si alaptare: Deoarece nu exista informatii privind utilizarea Mucosolvan in sarcina, pana la 28 de saptamani, administrarea in primul trimestru de sarcina se va face numai la indicatia medicului. Exista experienta clinica bine documentata privind utilizarea Mucosolvan la femei cu sarcina in varsta de peste 28 de saptamani: s-a administrat Mucosolvan intravenos, in doze mai mari de 1 000 mg pe zi, la gravide cu risc de nastere prematura, pentru profilaxia sindromului de detresa respiratorie a nou-nascutului. Mucosolvan trece in laptele matern, dar nu s-a dovedit a avea efecte adverse asupra sugarului, la doze terapeutice.

Reactii adverse
Mucosolvan este, in general, bine tolerat. Rar, pot aparea tulburari gastrointestinale sau reactii alergice mai ales la pacientii atopici.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Interacțiune Yasmin cu Mucosolvan?

    Mă confrunt cu o răceală îngrozitoare si tuse productivă pentru care iau sirop Mucosolvan de două zile, scade în vreun fel eficiența anticonceptionalelor Yasmin? Multumesc!

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter