Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Mozobil

Publicat la data de: 08 Martie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Mozobil

Compozitie
Mozobil este o solutie injectabila care contine substanta activa plerixafor.

Actiune terapeutica
Mozobil se utilizeaza pentru a ajuta la desprinderea („mobilizarea”) celulelor stem din maduva osoasa, pentru a putea fi eliberate in sange. Substanta activa din Mozobil, plerixaforul, actioneaza prin blocarea activitatii unei proteine numite „receptorul chemokinei CXCR4”. De obicei, aceasta proteina are rolul de a mentine celulele stem in maduva osoasa. Prin blocarea activitatii proteinei, Mozobil permite eliberarea celulelor stem in sange, pentru a putea fi colectate.

Indicatii

Mozobil se utilizeaza a facilita pentru colectarea celulelor stem hematopoietice (celule care se gasesc in maduva osoasa si care se pot dezvolta in diferite tipuri de celule sanguine) pentru transplant. Se utilizeaza la pacientii cu limfom sau mielom multiplu (tipuri de cancer al celulelor sanguine) in vederea transplantului autolog (cand se utilizeaza celulele pacientului pentru transplant). Se administreaza numai pacientilor in cazul carora este dificila colectarea celulelor stem. Deoarece numarul pacientilor care au nevoie de mobilizarea si colectarea celulelor stem hematopoietice pentru transplant este redus, aceasta boala este considerata „rara”, iar Mozobil a fost desemnat „medicament orfan” (un medicament folosit in bolile rar intalnite) la 20 octombrie 2004.

Administrare
Tratamentul cu Mozobil trebuie inceput si supravegheat doar de un medic cu experienta in tratarea cancerului si a bolile sangelui. Dupa ce i se administreaza Mozobil pacientului, celulele sale stem trebuie extrase din sange si pastrate pana la transplant. Din acest motiv, tratamentul trebuie efectuat in colaborare cu un centru specializat care are experienta in acest tip de procedura si care poate monitoriza corect celulele stem. Mozobil se utilizeaza impreuna cu un hormon numit factor de stimulare a coloniilor de granulocite (GCSF). G-CSF se utilizeaza in monoterapie timp de patru zile, inainte de a se adauga Mozobil la tratament. Mozobil se administreaza sub forma de injectie sub piele, cu 6-11 ore inainte de fiecare sedinta de recoltare a sangelui pacientului si de extragere a celulelor stem. Se poate utiliza timp de pana la sapte zile consecutive.

Contraindicatii
Mozobil nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la plerixafor sau la oricare alt ingredient al acestui medicament.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Mozobil (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt diareea, greata (senzatia de voma) si reactiile la locul injectarii. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Mozobil, a se consulta prospectul.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter