Methotrexat ebewe, solutie injectabila
Informatii prospect Methotrexat ebewe, solutie injectabila
Metotrexatul este utilizat pentru a trata cancerul. Poate fi administrat singur dar, mai frecvent este
utilizat in asociere cu alti agenti anti-cancerosi.
Boli maligne, cum sunt leucemia limfatica acuta (LAL), limfoame non-Hodgkiniene, cancer mamar,
choriocarcinoame.
Psoriasis vulgaris, artrita psoriazica.
Boli autoimune, de tipul artritei reumatoide
Inainte de a utiliza methotrexat - "EBEWE" 5 mg
Nu utilizati metotrexat :
Daca sunteti hipersensibil (alergic) la metotrexat sau la oricare dintre excipientii produsului.
Sarcina sau alaptare.
Disfunctii hepatice semnificative, incluzand fibroza, ciroza sau hepatita.
Disfunctii renale semnificative
Discrazii sanguine, incluzand hipoplazia maduvei osoase, leucopenia, trombocitopenia, anemia.
Boli infectioase acute, sindrom de imunodeficienta.
Stare generala alterata.
Aveti grija deosebita cu metotrexat
Pentru afectiunile maligne, metotrexate poate fi administrat numai sub supravegherea unui medic specialist oncolog cu experienta in chimioterapia antineoplazica.
Metotrexate trebuie utilizat cu maximum de prudenta la pacientii cu supresie hematologica, insuficienta renala, ulcer peptic, colita ulcerativa, stomatita ulcerativa, diaree, stare generala alterata, la copiii mici si la varstnici.
Pacientii care prezinta pleurezie sau ascita necesita drenarea lor adecvata inainte de tratament; in caz contrar, tratamentul trebuie intrerupt.
Simptomele de toxicitate gastro-intestinala, manifestate, de obicei, intai prin stomatita, indica intreruperea terapiei; daca tratamentul este continuat pot sa apara enterita hemoragica si deces prin perforatie intestinala.
Metotrexatul poate determina infertilitate, oligospermie, tulburari menstruale si amenoree. Aceste efecte sunt reversibile la intreruperea terapiei. In plus, metotrexatul este embriotoxic, si determina malformatii fetale si poate determina avort. Daca unul dintre parteneri utilizeaza metotrexat, trebuie evitata
conceptia pe durata terapiei, si timp de cel putin trei luni dupa intreruperea tratamentului.
Inainte de inceperea terapiei cu metotrexat sau la reluarea ei, dupa o perioada, trebuie efectuata evaluarea functiei renale, a functiei hepatice si a elementelor sanguine prin anamneza, examen clinic si analize de laborator. Pe parcursul tratamentului, pacientii trebuie supravegheati cu atentie, astfel incat
semnele de posibile efecte toxice sau de reactii adverse sa fie decelate si evaluate cat mai prompt. Este esential ca urmatoarele teste de laborator sa fie incluse obligatoriu in evaluarea si monitorizarea pacientilor care primesc metotrexat: analiza hematologica completa, analiza urinei, testele functionale renale, testele functionale hepatice si in cazul administrarii de doze mari, determinarea concentratiei plasmatice de metotrexat.
O atentie deosebita trebuie acordata evidentierii toxicitatii hepatice, care poate sa apara fara modificari corespunzatoare ale testelor functionale hepatice. Tratamentul nu trebuie instituit sau va fi intrerupt daca, in cursul terapiei, exista sau apar anomalii fie la nivelul testelor functionale hepatice, fie la biopsia hepatica. Aceste modificari trebuie sa revina la normal in decurs de doua saptamani, dupa care tratamentul poate fi reluat, la indicatia medicului.
Supresia hematopoetica determinata de metotrexat poate sa apara brusc, si la doze considerate de siguranta. Orice scadere accentuata a numarului de leucocite sau de trombocite indica necesitatea intreruperii imediate a tratamentului, urmata de terapie de sustinere adecvata.
Dozele mari pot determina precipitarea metotrexatului sau a metabolitilor sai in tubii renali. Ca metoda preventiva se recomanda aportul crescut de lichide si alcalinizarea urinei pana la pH 6,5 - 7,0, prin administrare orala sau intravenoasa de bicarbonat de sodiu (5 comprimate a 625 mg la trei ore) sau cu acetazolamida (500 mg oral, de patru ori pe zi).
Trebuie respectate regulile de protectie privind manipularea citotoxicelor.
Sarcina
Intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul inainte de a utiliza orice medicament. Metotrexatul s-a dovedit teratogen. Prin urmare, nu este recomandat femeilor aflate la varsta fertila decat in cazul in care
beneficiile asteptate depasesc riscul potential. Daca este utilizat in timpul sarcinii pentru indicatii antineoplazice sau daca pacienta ramane, gravida in cursul tratamentului, trebuie sa fie informata de riscul
potential pentru fat.
Alaptarea
Intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul inainte de a utiliza orice medicament.
Metotrexatul se excreta in laptele matern, motiv pentru care este contraindicata alaptarea in timpul tratamentului.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Este posibil ca, in functie de susceptibilitatea individuala, sa se modifice capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Administrarea altor medicamente
Metotrexat are activitate imunosupresoare, motiv pentru care poate fi diminuat raspunsul imuhologic la vaccinarile concomitente. In plus, utilizarea simultana a unui vaccin cu germeni vii poate determina o reactie severa antigenica.
Metotrexatul legat de proteinele plasmatice poate fi dislocat de salicilati, sulfonamide, difenilhidantoine, tetracicline, cloramfenicol, sulfazol, doxorubicin, ciclofosfamida si barbiturice. Cresterea concentratiei plasmatice de metotrexat liber poate duce la cresterea toxicitatii.
Metotrexatul este legat de secretia renala activa. Metotrexatul interfera in general cu alte
medicamente datorita aceleasi modalitati de excretie, fapt ce conduce la cresterea concentratiei plasmatice de metotrexat
Doza de metotrexat trebuie redusa daca se administreaza concomitent probenecid.
Alcaloizii din Vinca pot creste concentratia intracelulara de methotrexat si de poliglutamati de metotrexat.
Trebuie evitata utilizarea concomitenta de medicamente cu potential nefrotoxic sau hepatotoxic (incluzand etanolul).
Preparatele cu vitamine sau preparatele orale cu fier ce contin acid folic pot modifica raspunsul la metotrexat.
Antiinflamatoarele nesteroidiene pot diminua clearance-ul renal al metotrexatului si sa determine o toxicitate severa.
S-a raportat ca administrarea concomitenta de antagonisti de folati, cum sunt
trimetoprim/sulfametoxazole, in cazuri rare poate determina pancitopenie acuta.
Concentratia plasmatica de metotrexat poate fi crescut de etretinate si dupa utilizarea concomitenta s-au raportat cazuri de hepatita severa.
Incompatibilitati
Substante puternic oxidante si acizi tari. In amestec cu clorhidrat de clorpromazina, droperidol, idarubicina, clorhidrat de metoclopramida, heparina, fosfat sodic de prednisolon si prometazina pot sa apara fenomene de precipitare sau o solutie turgescenta.
CUM SE ADMINISTREAZA METHOTREXAT "EBEWE" 5 mg
Daca observati orice manifestari, simptome sau senzatii neobisnuite va rugam spuneti imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament va fi administrat numai de catre personalul medical; nu il administrati singur.
Instructiuni privind pregatirea produsului medicamentos in vederea administrarii si manipularea sa . Preparatele parenterale cu metotrexat nu contin conservanti antimicrobieni. Orice solutie neutilizata se arunca.
Preparatele parenterale cu metotrexat sunt stabile timp de 24 ore dupa diluare cu una dintre urmatoarele solutii pentru perfuzii intravenoase: clorura de sodiu: 0,9%, glucoza, clorura de sodiu si glucoza.
Nu trebuie amestecate alte medicamente in aceeasi solutie cu metotrexat
Manipularea medicamentelor citotoxice
Citotoxicele trebuie utilizate numai de personal instruit, in departamente dotate corespunzator.
Suprafata de lucru va fi acoperita cu hartie absorbanta.
Trebuie purtate manusi si ochelari de protectie, pentru a evita contactul accidental cu tegumentele sau cu ochii.
Metotrexatul nu este caustic si nu produce leziuni daca vine in contact cu tegumentele. Totusi, zona afectata trebuie spalata imediat cu apa. Daca exista riscul de absorbtie sistemica a unei cantitati semnificative de metotrexat, indiferent de cale, se va administra folinat de calciu pentru protectie.
Preparatele citotoxice nu trebuie manipulate de personal feminin in timpul sarcinii. Solutia ramasa neutilizata si fiolele trebuie distruse prin incinerare. Nu sunt specificate recomandari cu privire la temperatura de incinerare.
Extravazarea
Intrerupeti imediat injectarea/perfuzia.
Inlocuiti perfuzorul sau seringa cu o seringa de 5 ml de unica folosinta si aspirati incet cat de mult din medicamentul extravazat. Nu exercitati presiune asupra zonei de extravazare. Indepartati dispozitivul pentru administrare i.v. in timp ce aspirati.
Aplicati masuri de recuperare adecvate.
Daca utilizati mai mult metotrexat decat trebuie. In caz de supradozaj sau daca simtiti reactii adverse pronuntate spuneti imediat medicului dumneavoastra.
Calcium leucovorin este antidotul pentru neutralizarea efectelor toxice imediate ale metotrexatului pe sistemul hematopoetic. Acesta poate fi administrat oral, intramuscular, intravenos in bolus sau in perfuzie, in cazurile de supradozaj accidental trebuie administrat, in decurs de o ora, o doza de calcium leucovorin, egala sau mai mare decat cea de metotrexat, administrarea fiind, continuata pana ce concentratia plasmatica de metotrexat scade sub 10-7 M. Pot fi necesare si alte terapii de sustinere, cum sunt transfuzia sanguina si dializa renala.
Daca uitati sa utilizati metotrexat
Nu administrati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul inainte de a utiliza orice medicament.
REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, metotrexatul poate avea reactii adverse.
Metotrexatul poate determina urmatoarele reactii adverse:
Cele mai frecvente reactii adverse includ stomatita ulcerativa, leucopenia; greata si disconfortul abdominal. Desi foarte rar, au aparut si reactii anafilactice la metotrexat. Alte reactii adverse raportate sunt iritatii oculare, stare generala de rau, astenie, frisoane si febra, ameteli, pierderea libidoului/impotenta si
scaderea rezistentei la infectii. In general, incidenta si severitatea reactiilor adverse sunt corelate cu doza. Reactiile adverse pe diferitele aparate si sisteme sunt: Incidenta celor mai frecvente reactii adverse este:
Frecvente
Generale:
Duren de cap, ameteli
Hematologice:
Leucopenie
Gastro-intestinale:
Greata, varsaturi, stomatita, diaree, anorexie
Cutanate:
Alopecie
Hepatice:
Altele:
Cresterea semnificativa a enzimelor hepatice Infectiii
Mai putin frecvente
Hematologice:
Epistaxis; trombocitopenie
Cutanate:
Prurit, urticarie
Pulmonare:
Fibroza pulmonara, pneumonita
Urogenitale:
Ulceratii vaginale
Rare
Generale:
Impotenta
SNC:
Depresie, confuzie
Altele:
Diminuarea libidoului, herpes zoster
Cutanate: Eruptii eritematoase, prurit, urticarie, fotosensibilizare, modificari pigmentare, alopecie, echimoze, telangiectazii, acnee, furunculoza. Leziunile de psoriazis pot fi agravate de expunerea concomitenta la radiatii ultraviolete. La pacientii cu psoriazis s-au constatat ulceratii cutanate. Reactia
anamnestica a fost observat in cazul tegumentelor afectate de radiatii, precum si de lumina solara. Au fost raportate cazuri izolate de sindrom Stevens-Johnson si de necroliza epidermica.
Hematopoetice: Supresia maduvei osoase se manifesta cel mai frecvent prin leucopenie, dar pot sa apara si trombocitopenie, anemie sau orice combinatie intre acestea. Pot sa apara infectii sau septicemie si hemoragii cu diferite localizari. A fost raportata hipogammaglobulinernia.
Digestive: Poate sa apara inflamatia mucoaselor (cel mai frecvent stomatita, dar si gingivita, faringita, chiar si enterita, ulceratii intestinale si sangerari) In cazuri rare, efectul metotrexatului la nivelul mucoasei intestinale a dus la malabsorptie sau la megacolon toxic. De asemenea, pot sa apara greata, anorexie si varsaturi si/sau diaree.
Hepatice: Frecvent apar cresteri reversibile ale transaminazelor. Dupa administrare cronica apare, de regula, toxicitate hepatica, ce consta in cresterea semnificativa a enzimelor hepatice, atrofie hepatica acuta, necroza, transformare grasa a ficatului, fibroza periportala, ciroza sau deces.
Uro-genitale: Dupa administrarea de metotrexat, de obicei in doze mari, poate sa apara insuficienta renala si uremia. De asemenea, au fost raportate vaginita, ulceratiile vaginale, cistita, hematuria si nefropatia.
Respiratorii: Rareori poate'sa apara o pneumonita interstitiala acuta sau cronica, asociata, adesea, cu eozinofilie, caz in care au fost semnalate si decese. De asemenea, dupa administrare orala si intratecala a fost raportat edem pulmonar acut Fibroza pulmonara este rara. La dozele mari a fost raportat un sindrom
ce consta in dureri pleuritice si ingrosari pleurale.
Nervos centrale: Pot sa apara cefalee, somnolenta si tulburari de vedere. Ocazional, dupa doze mici de metotrexat, au fost raportate disfunctii cognitive discrete tranzitorii, modificari de dispozitie sau senzatii craniene neobisnuite. De asemenea, au fost raportate dupa doze mai mari afazie, pareze, hemipareze si
convulsii.
Reactii adverse care apar indeosebi la administrarea intratecala:
Acute: arahnoidita chimica manifestata prin cefalee, dureri de spate sau umar, rigiditatea cefei si febra.
Subacute: pot include pareza (de obicei, tranzitorie), paraplegie, paralizie a nervilor si disfunctii cereberale.
Cronice: leucoencefalopatie manifestata prin iritabilitate, confuzie, ataxie, spasticitate, convulsii ocazionale, dementa, somnolenta, coma si rar deces. Exista dovezi ca asocierea iradierii craniene si a administrarii intratecale a metotrexatului creste incidenta leucoencefalopatiei.
Au fost raportate si alte reactii, legate sau atribuite utilizarii de metotrexat, cum sunt osteoporoza, morfologia anormala (de regula, "megaloblastica") a hematiilor, precipitarea unui diabet zaharat, alte modificari metabolice si moartea subita.
Carcinogenitate: mutagenitate si afectarea fertilitatii
S-a raportat ca metotrexatul, afecteaza cromozomial celulele, somatice ale animalelor si celulele maduvei osoase la om, aceste efecte fiind tranzitorii si reversibile. La pacientii tratati cu metotrexat, acesta poate determina cresterea riscului de neoplazie (limfom, de obicei reversibil), insa dovezile sunt insuficiente pentru a permite o concluzie finala. S-a raportat ca metotrexatul poate determina la om afectarea fertilitatii, oligospermie, disfunctii menstruale si amenoree, in timpul si pentru o scurta perioada de timp dupa intreruperea tratamentului. In plus, la om, metotrexatul determina embriotoxicitate, avort si malformatii congenitale. Prin urmare, posibilele riscuri ale efectelor administrarii de metotrexat asupra functiei de reproducere trebuie prezentate pacientilor aflati la varsta fertila.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic
Generalitati Iedera salbatica, alaturi de stejarul salbatic si otetarul salbatic sunt plante responsabile de aparitia dermatitei de contact (eruptie tegumentara de natura alergica ce apare la contactul cu aceste plante). Eruptia caracteristica este sub forma de linii...citeste mai mult
-
Neurodermatita
Generalitati Neurodermatita cunoscuta si sub numele de lichen simplex este o forma cronica de dermatita. Din cauza pruritului constant si a scarpinarii, pielea se ingroasa si isi modifica textura. Pruritul (mancarimea) poate fi cauzata de o intepatura de insecta,...citeste mai mult
-
Fentanil
Descriere Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat in anii 1950 in Belgia de catre Paul Janssen, cu o potenta analgezica de aproximativ 80 ori mai mare decat morfina.A fost introdus in practica medicala in anii 1960 ca anestezic intravenos sub denumirea...citeste mai mult
-
Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor
Generalitati Migrenele sunt dureri de cap cu caracter recurent ce pot fi uni sau bilaterale, pot sau nu sa fie insotite de aura migrenoasa sau prodrom dar care, indiferent de tipul lor, altereaza foarte mult starea de sanatate a pacientului si ii scad considerabil...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Artrita reumatoida
sunt diagnosticata cu aceasta boala de 1 an de zile.am urmat tratam.cu methotrexat(care nu si a facut efectul ba chiar mai rau m -a anemiat,si probleme cu ficatul)am mai luat naxyn,celcox,fel de fel de creme.. de ce de un an de zile nu imi cedeaza durerile la miini?mentionez ca am si diabet tipII
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter