Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Meladinine, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 08 Aprilie 2024

Informatii prospect Meladinine, comprimate

Compozitie
Comprimate continand metoxsalen 10 mg (tub cu 30 buc.); solutie slaba continand metoxsalen 100 mg/100 ml si solutie forte continand metoxsalen 750 mg/100 ml (flacon cu 24 ml).

Actiune terapeutica
Fotosensibilizant cutanat cu actiune intensa; efectul este maxim dupa 2-4 ore de la administrarea orala si se mentine 6-8 ore.

Indicatii
psoriazis, vitiligo.

Doze si mod de administrare
In psoriazis, oral cate 0,65 mg/kg corp o data la 2-3 zile, cu un total de 25 doze, dupa care tratament de intretinere cu cate o doza o data la 1-4 saptamani; la interval de 2 ore dupa fiecare administrare se expune la ultraviolete cu unde lungi - uva, in cadrul metodei PUVA (psoraleni si uvA), sub control medical strict. In vitiligo, oral 20-40 mg o data/zi, urmat, dupa 2 ore, de expunere la raze solare (sau ultraviolete), progresiv, de la 5-10 minute, la 30 minute; pentru leziunile foarte localizate, badijonari locale, o data pe saptamana, cu o solutie 0,1% urmate de expunere progresiva la soare sau ultraviolete (de la 1/4 minut la 1 1/2-2 minute), trecand, in continuare, la folosirea solutiei 0,75% daca toleranta este buna.

Contraindicatii

Boli fotosensibilizante - porfirie, lupus eritematos, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, insuficienta renala. Nu se asociaza alte medicamente fotosensibilizante: sulfamide, fenotiazine, tetracicline, griseofulvina, acid nalidixic, amiodarona (pe cale generala), buclosamida, sapunuri, detergenti, dezodorizante cu salicilanilide (local).

Reactii adverse
Rareori greata, dureri epigastrice, nervozitate, prurit; dozele prea mari de metoxsalen si expunerea excesiva la u.v. si care determina reactii fototoxice cu arsuri grave; a fost semnalata o frecventa crescuta a carcinomului pielii cu celule scuamoase la bolnavii tratati cu PUVA.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter