Meguan, comprimate
Informatii prospect Meguan, comprimate
Indicatii
In asociere cu regimul alimentar: tratamentul diabetului non-insulinodependent (tip II); diabet la obezi, diabet pletoric, diabetul adultului gras supraponderal, diabetul adultului normoponderal. In completarea tratamentului cu insulina, in diabet de tip I: diabet instabil, diabet insulino-rezistent. Se foloseste in unele cazuri care nu mai raspund la sulfoniluree, fie singur, fie in asociere cu acestea.
Doze si mod de administrare
In diabetul non-insulinodependent: 2-3 comprimate pe zi, in timpul meselor sau dupa acestea (posologia se va adapta in functie de rezultatele testelor biologice); in diabetul insulinodependent: in completarea tratamentului cu insulina, 2-3 comprimate pe zi, in timpul meselor sau dupa acestea (posologia se va adapta in functie de rezultatele testelor biologice).
Compozitie
Comprimate continand 0,500 g clorhidrat de metformina.
Actiune terapeutica
Agent hipoglicemiant din grupa biguanidelor, ce favorizeaza consumul intracelular de glucoza si reactiveaza, la nivelul muschilor, insulina inactivata prin legarea de proteine. Timpul de injumatatire plasmatic este de aproximativ 3 ore; nu se leaga de proteinele plasmatice; se excreta prin urina sub forma nemodificata.
Contraindicatii
Insuficienta renala (chiar in forma moderata) organica sau functionala; patologie acuta cu risc de alterare a functiei renale (deshidratare - diaree, voma - febra, stari infectioase si/sau hipoxice severe - soc, septicemie, infectie urinara, pneumopatie); insuficienta hepato-celulara; intoxicatie alcoolica acuta; decompensare acidocetozica, precoma diabetica; sarcina.
Meguan impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente. Daca este nevoie sa vi se injecteze substante de contrast care contin iod, de exemplu pentru radiografii sau scanare, trebuie sa opriti utilizarea acestui medicament pentru o anumita perioada de timp inainte si dupa examinare (vezi mai sus la subtitlul „Atentionari si precautii” „Cereti neaparat sfatul medicului daca:”). in timpul tratamentului cu acest medicament trebuie sa evitati utilizarea medicamentelor care contin alcool. Informati medicul daca utilizati oricare dintre urmatoarele medicamente si Meguan in acelasi timp. Este posibil sa aveti nevoie de teste mai frecvente pentru determinarea glicemiei sau medicul dumneavoastra poate adapta doza de Meguan: • inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (utilizati in tratamentul unor boli diverse ale inimii si vaselor de sange, cum sunt tensiunea arteriala mare sau insuficienta cardiaca) • diuretice (utilizate pentru eliminarea apei din organism prin formarea unei cantitati mai mari de urina) • simpatomimetice cum sunt salbutamol sau terbutalina (utilizati pentru tratamentul astmului bronsic) • glucocorticoizi (utilizati in tratamentul a diferite boli cum sunt inflamatii severe ale pielii sau in astm bronsic) • alte medicamente utilizate in tratamentul diabetului
Meguan impreuna cu alimente, bauturi si alcool
Nu consumati alcool etilic pe durata administrarii acestui medicament. Alcoolul etilic poate creste riscul de acidoza lactica, in special, daca aveti probleme cu ficatul sau sunteti subnutrit.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
in perioada sarcinii, este obligatoriu tratamentul diabetului zaharat cu insulina. Spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti, credeti ca puteti fi sau intentionati sa ramaneti gravida, astfel incat acesta sa va poata schimba tratamentul. Nu utilizati acest medicament daca alaptati sau daca planuiti sa va alaptati nou-nascutul.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Acest medicament utilizat singur nu provoaca hipoglicemie (o cantitate prea scazuta a zaharului in sange). Aceasta inseamna ca nu va va afecta capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Totusi, aveti grija deosebita daca utilizati acest medicament in combinatie cu alte medicamente pentru tratarea diabetului zaharat care pot determina hipoglicemie (de exemplu sulfoniluree, insulina, meglitinide). Simptomele hipoglicemiei includ stari de slabiciune, ameteli, transpiratie abundenta, batai rapide ale inimii, tulburari de vedere sau dificultati de concentrare. Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje daca incepeti sa resimtiti aceste simptome. Meguan contine lactoza monohidrat. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
Reactii adverse
Tulburari gastrointestinale (greata, voma, diaree) ce survin, de obicei, la inceputul tratamentului si regreseaza, de obicei, spontan; pentru a preveni aceste tulburari, se recomanda administrarea in cateva prize zilnice, in timpul meselor sau dupa acestea. Persistenta lor impune oprirea tratamentului. acidoza lactica.
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Pot aparea urmatoarele reactii adverse: Reactii adverse foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane) • tulburari digestive, cum sunt stari de rau (greata), varsaturi, diaree, dureri de stomac (dureri abdominale) si pierdere a poftei de mancare. Aceste reactii adverse apar cel mai frecvent la inceperea tratamentului cu acest medicament. Este mai bine daca impartiti dozele pe parcursul zilei si luati comprimatele in timpul mesei sau imediat dupa masa. Daca simptomele continua, opriti utilizarea acestui medicament si anuntati-l pe medicul dumneavoastra. Reactii adverse frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane) • modificare a gustului. Reactii adverse foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane) • acidoza lactica. Aceasta este o complicatie foarte rara, dar grava, in special daca rinichii dumneavoastra nu functioneaza normal. Simptomele acidozei lactice sunt varsaturi, dureri de stomac (dureri abdominale) cu crampe musculare, o stare generala de disconfort cu oboseala severa si dificultati de respiratie. Daca aceasta vi se intampla dumneavoastra, este posibil sa aveti nevoie de spitalizare imediata, deoarece acidoza lactica poate duce la coma. intrerupeti imediat administrarea Meguan si luati legatura imediat cu un medic sau cu cel mai apropiat spital. • reactii cutanate cum sunt inrosire a pielii (eritem), mancarimi sau eruptie trecatoare pe piele asociata cu mancarimi (urticarie) • cantitate redusa de vitamina B12 in sange • anomalii ale testelor functiei ficatului sau hepatita (inflamatie a ficatului; aceasta poate determina oboseala, pierdere a poftei de mancare, scadere in greutate, cu sau fara ingalbenire a pielii sau a albului ochilor). Daca prezentati aceste reactii, intrerupeti administrarea medicamentului. Copii si adolescenti Date limitate la copii si adolescenti arata ca reactiile adverse au fost similare ca natura si severitate cu cele raportate la adulti. 6 Raportarea reactiilor adverse Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.
Cum se pastreaza Meguan
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor. Daca un copil este tratat cu Meguan, parintii si ingrijitorii sunt sfatuiti sa supravegheze utilizarea acestui medicament. A se pastra la temperaturi sub 25`C, in ambalajul original. Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce contine Meguan
Substanta activa este clorhidrat de metformina. Fiecare comprimat filmat contine clorhidrat de metformina 850 mg. - Celelalte componente sunt: - nucleu: copovidona, povidona K29/32, stearat de magneziu, celuloza microcristalina silicifiata (celuloza microcristalina, dioxid de siliciu coloidal anhidru). - film: hipromeloza tip 2910 (E464), dioxid de titan (E171), lactoza monohidrat, macrogol 3000, triacetina.
Cum arata Meguan si continutul ambalajului
Comprimatele filmate sunt ovale, biconvexe, de culoare alba, cu aspect uniform si margini intacte. Sunt disponibile in cutii cu 2 blistere din PVC-PVdC/Al a cate 10 comprimate filmate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul Gedeon Richter Romania S.A. Str. Cuza Voda, nr. 99-105, 540306 Targu Mures, Romania
Acest prospect a fost revizuit in Decembrie 2013
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Sindromul Piriformis
Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult
-
Metronidazolul si sarcina
Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult
-
Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere
Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult
-
Stenoza spinala cervicala
Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Diabet
Am 41 de ani si dibet de tip II din 2005. am fost internata la Instit.Paulescu 12-19.05.2008 si fac tratament cu Diaprel 2 tb/zi dimineata, 2 gr.Meguan (1-0-1) si insulina Levemir 12 ui dimineata. Regimul are 120 glucide. Desi tin regim strict, am redus si painea de la 100 de grame la 60-80 gr....
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter