Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Marcaine spinal 0,5 si 0,5 heavy, solutie injectabila

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Marcaine spinal 0,5 si 0,5 heavy, solutie injectabila

Compozitie
Bupivacaina 5 mg/ml cu dextroza 80 mg/ml. Bupivacaina hidroclorica anhidra 5 mg, glucoza anhidrica corespunzand la glucoza monohidrat 80 mg, natrium hidroxid q.s., aqua ad inject. ad1 ml. greutatea specifica a solutiei este de 1,026 la 20oC.

Actiune terapeutica
Anestezic local cu durata lunga de actiune, pentru anestezie rahidiana.

Indicatii
Anestezie rahidiana pentru chirurgie (urologie sau chirurgia membrelor inferioare cu o durata de 2-3 ore, chirurgie abdominala cu o durata de 45-60 min.

Doze si mod de administrare
Dozarea trebuie privita ca un ghid pentru utilizarea la adultul mediu. anestezia rahidiana pentru chirurgie (2 -) 3-4 ml (10-15- 20 mg bupivacaina hidrochlorica. Difuzia anesteziei obtinuta cu bupivacaina 5 mg/ml cu dextroza 80 mg/ml depinde de diversi factori, cei mai importanti fiind volumul solutiei injectate si pozitia pacientului. Cand se injecteaza in spatiul L3-L4 cu pacientul in pozitie sezanda 3 ml bupivacaine 5 mg/ml cu dextroza 80 mg/ml, anestezia se raspandeste pana la segmentele T7-T10. Daca pacientul este in pozitie orizontala, blocajul se extinde pana la T4-T7. Efectele administrarii de injectii cu bupivacaina 5 mg/ml cu dextroza 80 mg/ml in doze peste 4 ml nu au fost studiate si de aceea cantitati mai mari nu sunt recomandate.

Contraindicatii
Bupivacaina este contraindicata la pacientii cu hipersensibilitate cunoscuta la anestezice locale de tip amidic.

Reactii adverse
Siguranta bupivacainei 5 mg/ml cu dextroza 80 mg/ml este mare si este cel putin comparabila cu a celorlalte anestezice locale folosite pentru anestezie rahidiana. Efectele secundare ale bupivacainei 5 mg/ml cu dextroza 80 mg/ml sunt extrem de rare dar pot apare in asociere cu blocajul extensiv (total) rahidian. Prima manifestare a toxicitatii asupra snc este somnolenta ce poate duce la pierderea cunostintei si stop respirator.
Reactiile cardiovasculare se pot caracteriza prin: hipotensiune, depresie miocardica, bradicardie si posibil stop cardiac. Efectele secundare sistemice sunt rareori asociate cu anestezia rahidiana, dar pot aparea in asociere cu injectarea intravasculara accidentala. Efectele secundare sistemice se caracterizeaza prin parestezia limbii, cefalee, ameteala si tremor urmate de convulsii. Tratamentul efectelor secundare: tratamentul blocajului rahidian extensiv consta in asigurarea si mentinerea permeabilitatii cailor aeriene si asigurarea ventilatiei cu oxigen, daca este necesar prin ventilatie controlata. Daca apare depresia circulatorie se va administra intravenos un vasopresor, de preferat unul cu activitate inotropa predominanta, de ex. efedrina 15-30 mg. in cazul injectarii accidentale intravasculare, cu aparitia convulsiilor, trebuie actionat rapid prin administrarea i.v. de thiopentona 100-200 mg sau diazepam 5-10 mg.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Morfina

    Descriere Morfina este principalul agent activ din opiu, concentratia sa in extractul de opiu fiind de 8-14%. Dupa extractie se prezinta ca prisme albe sau usor galbui fiind putin solubila in apa si eter, solubila in alcool amilic, etanol, benzen, cloroform, apa de...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

  • Indicatiile opiozilor in tratamentul stenozei spinale

    Generalitati Stenoza spinala reprezinta ingustarea uneia sau mai multor zone ale coloanei, cel mai adesea la nivelul vertebrelor cervicale si lombare. Aceasta ingustare poate sta la baza compresiei maduvei in segmentele respective sau a radacinilor nervoase care ies...citeste mai mult

  • Stenoza spinala: cauze, simptome, tratament

    Ce este stenoza spinala Coloana vertebrala este alcatuita din 33-34 de vertebre care se conecteaza si formeaza canalul spinal. Acest canal adaposteste maduva spinarii, structura ce se extinde de la baza craniului pana la zona inferioara a spatelui. De la nivelul...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter