Magne b6, drajeuri
Informatii prospect Magne b6, drajeuri
- substanta activa: magneziu, clorhidrat de piridoxina,
- recomandat in: deficit de magneziu, nervozitate, iritabilitate, crampe musculare, anxietate, oboseala,
- actiune terapeutica: alte suplimente minerale magnesium si combinatii
Ce este Magne B6 si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Acest medicament contine magneziu si clorhidrat de piridoxina. Este utilizat pentru prevenirea si tratamentul deficitului de magneziu la adulti, adolescenti si copii cu varsta intre 6-12 ani.
Asocierea unora dintre urmatoarele simptome poate indica un deficit de magneziu:
- nervozitate, iritabilitate, anxietate usoara, oboseala trecatoare, tulburari minore de somn,
- manifestari de anxietate, cum sunt spasmele digestive sau palpitatiile (la subiecti fara afectiuni cardiace),
- crampe musculare, furnicaturi.
Aportul de magneziu poate ameliora aceste simptome.
Daca simptomele nu se amelioreaza dupa o luna de tratament, nu este utila continuarea acestuia.
Mod de administrare
Adulti: doza uzuala este de 6-8 drajeuri Magne B6 pe zi, fractionat in 2, 3 prize, administrate in timpul meselor.
Copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani (cu greutate corporala peste 20 kg) si adolescenti: doza uzuala este de 4-6 drajeuri Magne B6 pe zi, fractionat in 2, 3 prize, administrate in timpul meselor.
La copii cu varsta sub 6 ani se recomanda alte concentratii si forme farmaceutice, adecvate varstei.
Drajeurile trebuie inghitite intregi, cu un pahar cu apa.
Durata obisnuita a tratamentului este de o luna. Daca simptomele nu se amelioreaza dupa o luna de tratament, nu este utila continuarea acestuia.
Daca luati mai mult Magne B6 decat trebuie
Supradozajul cu magneziu pe cale orala nu este, in general, urmat de reactii toxice, daca rinichii functioneaza normal. Totusi, in cazul unei insuficiente renale, este posibil sa apara intoxicatia cu magneziu.
Simptomele care apar in cazul administrarii unei cantitati mai mari decat doza recomandata: scaderea tensiunii arteriale, greata, varsaturi, inrosirea trecatoare a fetei si gatului, sete, deprimarea sistemului nervos central (somnolenta, confuzie), slabiciune musculara, diminuarea reflexelor, modificari ale ECG, aparitia deprimarii respiratiei, aritmii cardiace, coma, stop cardiac si paralizie respiratorie, sindrom anuric.
Tratamentul supradozajului cu Magne B6 consta in: rehidratare si diureza fortata. in cazul insuficientei renale, este necesara hemodializa sau dializa peritoneala.
Daca uitati sa utilizati Magne B6
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Nu luati Magne B6:
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la lactat de magneziu dihidrat, clorhidrat de piridoxina sau la oricare dintre celelalte componente ale Magne B6;
- daca aveti insuficienta renala severa (afectare a functiei rinichilor);
- daca urmati un tratament cu levodopa (medicament pentru tratamentul bolii Parkinson).
Daca nu sunteti sigur, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Precautii
Aveti grija deosebita cand luati Magne B6:
- aceasta forma farmaceutica nu este destinata copiilor cu varsta sub 6 ani si greutate corporala sub 20 kg;
- la pacientii cu insuficienta renala moderata se recomanda precautie, pentru a evita riscurile care ar putea proveni din cresterea concentratiei magneziului in sange;
- in caz de infectii urinare, acestea trebuie vindecate, inainte de inceperea tratamentului cu magneziu;
- in cazul asocierii deficitului de calciu, se recomanda, ca prima masura, in majoritatea cazurilor, corectarea deficitului de magneziu, inainte de a incepe administrarea de calciu;
- daca luati doze mari de piridoxina pe o perioada lunga de timp (cateva luni sau, in alte cazuri, ani), poate sa apara afectarea senzoriala a nervilor. Simptomele includ: amorteala si tulburari de echilibru, tremor la nivelul extremitatilor si dificultati de coordonare (ataxie senzoriala gradual progresiva). In general, efectele sunt reversibile dupa intreruperea administrarii.
Daca aveti nelamuriri, nu ezitati sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Interactiuni medicamentoase
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
In special, informati-l pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist daca luati:
- levodopa (medicament pentru tratamentul bolii Parkinson). Trebuie sa evitati administrarea concomitenta cu levodopa, deoarece actiunea levodopa este inhibata atunci cand nu este asociata cu inhibitori ai dopa-decarboxilazei periferice. Trebuie sa evitati orice aport de piridoxina daca levodopa nu este asociata cu inhibitori ai dopa-decarboxilazei.
- medicamente care contin fosfati sau saruri de calciu, deoarece scad absorbtia intestinala de magneziu,
- tetracicline (medicamente pentru tratamentul unor infectii). Medicamentele care contin magneziu, fier sau fluoruri si tetraciclinele administrate pe cale orala isi influenteaza reciproc absorbtia. De aceea, se recomanda administrarea acestora la un interval de cel putin 3 ore fata de tetracicline.
- medicamente utilizate in tratamentul unor infectii: aminoglicozide, care grabesc eliminarea magneziului, tetraciclina, neomicina, eritromicina, cloramfenicol, sulfamide, cicloserina, care produc inactivarea vitaminei B6, izoniazida, care creste necesarul de vitamina B6, nitrofurantoina, a carei eliminare este crescuta de 2 ori de catre vitamina B6,
- medicamente glicozide tonicardiace cum este digoxina, deoarece magneziul le modifica absorbtia,
- diuretice care economisesc potasiu, deoarece cresc cantitatea de magneziu din sange,
- ciclosporina A (medicament folosit in transplantul de organ), deoarece grabeste eliminarea magneziului,
- medicamente pentru tratamentul cancerului: vitamina B6 scade activitatea altretaminei, cisplatina creste eliminarea magneziului,
- hidralazina, medicament pentru scaderea tensiunii arteriale, deoarece creste necesarul de vitamina B6,
- penicilamina si contraceptive orale, care pot creste necesarul de vitamina B6,
- medicamente pentru tratamentul convulsiilor: fenobarbital si fenitoina, deoarece vitamina B6 scade concentratiile acestor medicamente in sange.
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Medicul poate recomanda administrarea acestui medicament in timpul sarcinii numai daca este necesar.
Daca descoperiti ca sunteti gravida in timpul utilizarii acestui medicament, adresati-va medicului dumneavoastra, deoarece numai acesta poate decide daca tratamentul trebuie continuat.
Fiecare dintre componentele medicamentului, magneziul si vitamina B6, in mod individual, sunt considerate compatibile cu alaptarea.
Avand in vedere existenta unor date limitate privind doza zilnica maxima de vitamina B6 administrata in timpul alaptarii, se recomanda administrarea unei doze maxime de 20 mg vitamina B6 pe zi la femeile care alapteaza.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Magne B6 nu influenteaza capacitatea de conducere a vehiculelor si de folosire a utilajelor.
Informatii importante privind unele componente ale Magne B6
Magne B6 contine zahar. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Magne B6 poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Pot sa apara:
- cazuri izolate de diaree si dureri abdominale;
- reactii cutanate;
- cazuri foarte rare de reactii alergice.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Cum se pastreaza Magne B6
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 30 grade Celsius, in ambalajul original.
Nu utilizati Magne B6 dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Informatii suplimentare
Compozitie
Substantele active sunt: magneziu si clorhidrat de piridoxina. Un drajeu contine lactat de magneziu dihidrat 470 mg (continutul total de magneziu elementar al unui drajeu este de 48 mg) si clorhidrat de piridoxina (vitamina B6) 5 mg.
Celelalte componente sunt: nucleu zahar, caolin, guma arabica, carbopol 934, talc, stearat de magneziu; strat de drajefiere guma arabica, zahar, dioxid de titan (E171), talc, ceara Carnauba.
Ambalaj
Magne B6 se prezinta sub forma de drajeuri ovale, de culoare alba, lucioase si netede si este ambalat in cutii cu 5 blistere din PVC/Al a cate 10 drajeuri.
Informatii si sfaturi utile
Magneziul este un element mineral prezent in mod natural in toate celulele corpului uman; regleaza in special influxul nervos si contractia musculara.
Aportul de magneziu necesar organismului este asigurat printr-o alimentatie echilibrata. Deficitul de magneziu poate sa apara atunci cand alimentatia este dezechilibrata, de exemplu in cazul unor regimuri alimentare foarte restrictive sau in anumite situatii, cum sunt: efortul fizic intens, perioada de crestere, stresul, tratamentul cu anumite medicamente (de exemplu diuretice).
Deficitul de magneziu are ca si consecinta o crestere a excitabilitatii celulelor nervoase si musculare, ceea ce conduce la manifestari neplacute, cum sunt: stari de slabiciune temporare, tremor, crampe musculare, stari de nervozitate.
Aparitia asociata a unora dintre aceste manifestari poate indica un deficit de magneziu. De aceea, medicul dumneavoastra v-a prescris sau farmacistul dumneavoastra v-a recomandat un medicament continand magneziu.
Daca tulburarile continua chiar si dupa finalizarea tratamentului cu magneziu, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra.
Fabricanti
SANOFI WINTHROP INDUSTRIE
1 rue de la Vierge, Ambares et Lagrave
F-33565 Carbon-Blanc, Cedex, Franta
CHINOIN Private Co. Ltd.
Levai u. 5, 2112 Veresegyhaz, Ungaria
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Magneziul in alimentatia sportivului
Generalitati Magneziul (Mg) este la fel de important ca si calciul (Ca) pentru transmiterea influxului nervos si a contractiei musculare. De asemenea Mg intervine in sinteza proteica permitand ADN-ului si ARN-ului sa-si joace rolul. Principalele surse de Mg sunt...citeste mai mult
-
Magneziul si importanta lui in dieta
Generalitati Magneziul este un macroelement mineral esential organismului prin functiile indeplinite si prin procentul relativ ridicat pe care il reprezinta in structurile corpului. Organismul adult contine, in medie, 20-30 de grame de magneziu, peste 50% din acesta...citeste mai mult
-
Importanta magneziului in organismul uman
Generalitati Magneziul, prescurtat Mg, este un element chimic raspandit atat in natura, cat si in organismele vii, iar numele provine de la orasul Magnesia din Asia Mica. Magneziul este un mineral benefic pentru sanatatea noastra, fiind considerat si inamicul...citeste mai mult
-
Magneziul - un mineral esential pentru sanatatea organismului
Ce este magneziul Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente metalice din interiorul celulei, unde cantitatea sa este depasita numai de potasiu. De asemenea, este unul dintre cei mai importanti ioni bivalenti care ajuta la mentinerea sanatatii oaselor....citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Sun ce forma magneziul se asimileaza mai repede ?
buna ziua sub ce forma magneziul se asimileaza mai repede sub forma de capsule sau fiole sau cele efervescente pentru ca as vrea sa incep o cura de magneziu acum ca avenit primavara . va multumesc
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter