Lovir, crema
Informatii prospect Lovir, crema
- substanta activa: aciclovir,
- recomandat in: herpes simplex,
- actiune terapeutica: antivirale de uz sistemic; antivirale cu actiune directa, nucleozide si nucleotide
Ce este Lovir, crema si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Tratamentul infectiilor cutanate cu virus herpes simplex, incluzand herpesul genital si labial, initial si recurent si nu numai.
Mod de administrare
Administrarea sistemica: infectii cu herpes simplex: adulti: oral, 200 mg de 2-5 ori/zi. Profilaxia infectiilor cu herpes simplex la adulti: oral, 200 mg aciclovir de 4 ori/zi. Infectii cu herpes zoster: oral, 800 mg aciclovir de 5 ori pe zi, 7 zile. La pacientii cu imunodeficienta severa sau cu deficit de absorbtie intestinala doza poate fi dublata sau se poate recurge la tratament intravenos.
Administrarea trebuie sa inceapa cat mai curand dupa debutul infectiei. Copii: tratamentul si profilaxia infectiilor cu herpes simplex la pacienti imunodeprimati, copiii in varsta de peste 2 ani: doze identice cu cele pentru adulti, copiii sub varsta de 2 ani: jumatate din dozele de adulti. La varstnici si la cei cu afectare renala severa se recomanda reducerea dozelor.
Lovir crema se aplica pe leziunile cutanate de 5 ori pe zi, cu exceptia noptii. Tratamentul se incepe cat mai curand posibil dupa debutul infectiei, iar pentru episoadele recurente tratamentul trebuie sa inceapa, de preferat, in timpul perioadei prodromale sau la aparitia primelor leziuni. Tratamentul trebuie continuat timp de 5 zile. Daca dupa 5 zile nu apare ameliorare, durata tratamentulului poate fi crescuta pana la maximum 10 zile.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Lovir crema este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate la aciclovir sau la oricare dintre excipientii produsului.
Precautii
Datorita mecanismului de actiune, tratamentul cu aciclovir nu realizeaza eradicarea virusurilor latente; pacientul ramane expus aceluiasi risc de recidive.
Nu se recomanda aplicarea unguentului pe mucoasa bucala, vaginala sau conjunctivala. Trebuie acordata o atentie deosebita pentru a se evita contactul accidental cu ochii.
Interactiuni medicamentoase
Deoarece absorbtia sistemica a aciclovirului administrat cutanat este nesemnificativa, nu se asteapta aparitia interactiunilor descrise pentru aciclovirul administrat sistemic.
Atentionari speciale:
In cazul herpesului labial, majoritatea studiilor realizate au aratat ca administrarea aciclovirului accelereaza vindecarea leziunilor; alti parametri (oprirea evolutiei catre ulcerare, durata fazei dureroase) nu au fost influentati semnificativ statistic in toate studiile. Trebuie acordata o atentie deosebita pentru a se evita contactul accidental cu ochii. La pacientii imunodeprimati sever (de ex: pacientii cu SIDA, transplant de maduva osoasa) trebuie luata in considerare si administrarea orala de aciclovir.
Sarcina si alaptarea
Experienta la om este limitata, de aceea tratamentul cu Lovir crema trebuie efectuat numai daca beneficiul pentru mama depaseste riscul potential pentru fat. Aciclovirul trebuie administrat cu prudenta in perioada de alaptare.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu exista date care sa sugereze ca aciclovirul influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reactii advers eposibile
Exceptional se poate ajunge la insuficienta renala acuta. Perfuzia extravasculara produce reactii inflamatorii locale grave. S-au raportat greata si varsaturi. Ocazional reactii neurologice, in special agitatie, stari de confuzie, convulsii, coma, ameteala, halucinatii, psihoze si somnolenta. Pot sa apara rash si febra. Rar s-au semnalat: cresteri tranzitorii si usoare ale bilirubinei si enzimelor hepatice, ale creatininei si ale ureei sanguine, scaderea elementelor sanguine cu anemie, leucopenie, trombocitopenie, alopecie difuza.
Dupa aplicarea de unguent oftalmic pot aparea senzatii de intepaturi usoare, tranzitorii, la un procent mic din pacienti. S-a mentionat aparitia de keratopatie superficiala punctiforma, iritatii si inflamatii locale, cum ar fi blefarita si conjunctivita.
Dupa aplicarea Lovir unguent pot sa apara senzatii de arsura sau intepatura, eritem sau chiar eruptii cutanate, care dispar imediat dupa intreruperea tratamentului.
Supradozaj
Daca se ingera accidental intreg continutul unui tub nu apar efecte toxice. Aciclovirul este dializabil.
Informatii suplimentare
Compozitie
100 g crema Lovir contine aciclovir 5 g si excipienti: p-hidroxibenzoat de metil, p-hidroxibenzoat de n-propil, propilenglicol, laurilsulfat de sodiu, alcool cetostearilic, parafina lichida, vaselina alba, apa purificata. Grupa farmacoterapeutica: chimioterapice preparate pentru aplicatii locale, antivirale
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Cremele de la A la Z
Generalitati Cum poate fi aleasa cea mai buna crema? In primul rand persoanei trebuie sa-i placa caracteristicile percepute: mirosul, consistenta, absorbabilitatea. Apoi ar trebui sa aiba efectul maxim, astfel ca este nevoie de timp pentru a o verifica. Crema...citeste mai mult
-
Pericolele utilizarii cremelor de protectie solara
Generalitati Cremele dar si alte produse cu rol de protectie a pielii impotriva razelor UV nocive ale soarelui sunt cele care filtreaza razele ultraviolete atunci cand sunt aplicate pe piele. Acestea absorb o parte din razele UV in scopul de a apara pielea si a...citeste mai mult
-
Cum alegi crema de protectie solara potrivita
Generalitati Pentru ca radiatiile ultraviolete sunt tot mai puternice, fiind anuntat chiar si un „tsunami solar”, crema cu factor de protectie UV nu ar trebui sa-ti lipseasca din geanta. Crema de protectie solara nu-ti garanteaza sanatatea...citeste mai mult
-
Cremele BB si rolul lor in ritualul de infrumusetare
Generalitati Cremele BB sunt produse cosmetice cu multiple proprietati, popularitatea acestora datorandu-se rolului practic pe care il detin. Recent introduse de producatori pe piata occidentala, cremele BB inlocuiesc cremele hidratante, serurile de ten, baza de...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Cum pot sa ma vindec definitiv de ulcer varicos
am ulcer varicos de 4 ani imediat dupa ce am nascut fetita va rog frumos daca puteti sa ma ajutati sa scap de povara asta nu mai rezist sunt tanara am 32 de ani si vreau sa imi cresc fetita daca stiti cum se vindeca va rog sa ma ajutati.va multumesc
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter