Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Lincomycin, solutie injectabila

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 08 Aprilie 2024

Informatii prospect Lincomycin, solutie injectabila

Actiune terapeutica
Antibiotic bacteriostatic activ fata de cocii si bacilii gram-pozitivi (spectrul este asemanator eritromicinei) si majoritatea anaerobilor patogeni; poate dezvolta rezistenta (partial incrucisata cu eritromicina).

Indicatii

Infectii grave cu germeni gram-pozitivi sensibili: streptococi (cu exceptia streptococcus faecalis), pneumococi, stafilococi (inclusiv cei penicilinazo-secretori, dar nu cei rezistenti la meticilina) - este de ales la bolnavii alergici la penicilina sau in alte situatii in care penicilina nu poate fi folosita; infectii grave cu anaerobi patogeni sensibili.

Contraindicatii

Alergie la lincomicina si clindamicina, boli hepatice, renale, endocrine si metabolice, copii sub o luna; prudenta sau se evita in timpul sarcinii si alaptarii; prudenta la batrani, la cei cu afectiuni digestive (mai ales colita), la alergici; nu este indicata pentru profilaxia reumatismului poliarticular acut. Atentie cand se asociaza cu substante curarizante (potentarea paraliziei musculare); nu se asociaza cu eritromicina (antagonism reciproc).

Reactii adverse
Frecvent diaree, obisnuit benigna, rareori cu aspect de colita pseudomembranoasa grava cu clostridium dificile; uneori greata, voma, stomatita, prurit anal si vulvar; suprainfectii cu germeni rezistenti, inclusiv ciuperci; ocazional reactii alergice - eruptii cutanate, edem angioneurotic, foarte rar eritem multiform sau soc anafilactic; poate afecta ficatul, rareori neutropenie, leucopenie, agranulocitoza, purpura trombocitopenica (tratamentul prelungit impune controlul functiei hepatice si al hemogramei).

Mod de administrare
Intramuscular (continutul flaconului se dizolva in 3-5 ml solutie salina izotona sau solutie de procaina 0,25-0,5%), la adulti 500 mg la 24 ore (in cazurile foarte grave la 8-12 ore), la copii 10 mg/kilocorp la 24 ore (la nevoie la 8-12 ore).

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic

    Generalitati Iedera salbatica, alaturi de stejarul salbatic si otetarul salbatic sunt plante responsabile de aparitia dermatitei de contact (eruptie tegumentara de natura alergica ce apare la contactul cu aceste plante). Eruptia caracteristica este sub forma de linii...citeste mai mult

  • Neurodermatita

    Generalitati Neurodermatita cunoscuta si sub numele de lichen simplex este o forma cronica de dermatita. Din cauza pruritului constant si a scarpinarii, pielea se ingroasa si isi modifica textura. Pruritul (mancarimea) poate fi cauzata de o intepatura de insecta,...citeste mai mult

  • Fentanil

    Descriere Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat in anii 1950 in Belgia de catre Paul Janssen, cu o potenta analgezica de aproximativ 80 ori mai mare decat morfina.A fost introdus in practica medicala in anii 1960 ca anestezic intravenos sub denumirea...citeste mai mult

  • Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor

    Generalitati Migrenele sunt dureri de cap cu caracter recurent ce pot fi uni sau bilaterale, pot sau nu sa fie insotite de aura migrenoasa sau prodrom dar care, indiferent de tipul lor, altereaza foarte mult starea de sanatate a pacientului si ii scad considerabil...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter