Libexin, comprimate
Informatii prospect Libexin, comprimate
Compozitie
Fiecare comprimat Libexin contine 100 mg prenoxdiazina clorhidrat.
Indicatii
Libexin este indicat pentru tratamentul tusei acute si cronice de orice origine, in special pentru tusea iritativa, neproductiva (uscata). Intrucat nu inhiba functiile centrului respirator, poate fi recomandat si pentru calmarea tusei asociata unor afectiuni ce determina alterari ale functiei respiratorii sau ale schimburilor de gaze.
Libexin este indicat in: bronsita acuta si cronica, gripa, pneumonie, emfizem, tusea nocturna a pacientilor cu insuficienta cardiaca decompensata, sau ca premedicatie pentru examinari bronhoscopice sau bronhografice. Actioneaza prin inhibarea receptorilor periferici traheobronsici, responsabili pentru declansarea reflexului de tuse. Libexin are la nivel local un efect anestezic slab, asociat cu un efect bronhodilatator; actioneaza direct si asupra centrului respirator central, fara sa determine insa, o deprimare respiratorie. Libexin faciliteaza respiratia si influenteaza favorabil secretia de mucus. Actiunea antitusiva a unei doze din acest medicament dureaza 3 – 4 ore.
Contraindicatii
Libexin nu trebuie utilizat in afectiunile asociate cu secretie bronsica excesiva si in perioada post-operatorie (dupa anestezice inhalatorii).
Precautii
Libexin poate fi utilizat in timpul sarcinii sau al alaptarii doar la recomandarea medicului si sub control medical periodic (aceasta precautie este valabila pentru absolut toate medicamentele). Daca tusea nu se calmeaza sau revine dupa o scurta perioada, trebuie sa va adresati medicului.
Reactii adverse
In timpul utilizarii acestui medicament pot aparea uscaciunea gurii si a gatului, sau reactii alergice. Daca apar astfel de manifestari sau alte reactii adverse, trebuie sa va adresati medicului.
Mod de administrare
Comprimatul se inghite ca atare, fara a fi supt; daca este supt, Libexin produce amortirea mucoasei bucale.
Adulti: Daca medicul nu recomanda altfel, doza uzuala este 1 comprimat de 3 ori pe zi, iar in cazul unei tuse persistente, chinuitoare, se recomanda cate 2 comprimate de 3 ori pe zi.
Copii: Libexin comprimate este recomandat copiilor peste 6 ani; pentru copiii sub 6 ani sunt recomandate siropurile sau solutiile orale. Pentru copii cu greutate corporala sub 20 kg, doza uzuala este 150 mg/zi (1/2 comprimat de 3 ori pe zi). Pentru copii cu greutatea corporala cuprinsa intre 20 si 30 kg, doza uzuala este 200 mg/zi (1/2 comprimat de 4 ori pe zi). Pentru copii peste 6 ani, doza maxima pentru o data este de 1 comprimat, iar doza maxima pentru 24 de ore este de 2 comprimate.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Sindromul Piriformis
Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult
-
Metronidazolul si sarcina
Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult
-
Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere
Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult
-
Stenoza spinala cervicala
Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter