Leucomax, flacon injectabil
Informatii prospect Leucomax, flacon injectabil
Ce este Leucomax si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Leucomax este indicat: la pacientii supusi unui tratament cu efect mielosupresor (chimioterapia cancerului), pentru a reduce severitatea neutropeniei, reducandu-se astfel riscul de infectie si permitandu-se o mai fidela respectare a schemei terapeutice; la pacientii cu alte stari de insuficienta medulara (sindroame mielo-displazice/anemie aplastica), pentru a reduce riscul de infectie creat de leucopenie; la pacientii supusi transplantului autolog sau singeneic de maduva osoasa, pentru a accelera refacerea seriei mieloide (Leucomax-ul nu imbunatateste supravietuirea globala, nici nu creste intervalul pana la recadere); la pacientii cu leucopenie asociata infectiilor (inclusiv cu HIV), pentru a accelera refacerea seriei mieloide; la pacientii cu retinita cu citomegalovirus (CMV) pe fondul SIDA, pentru a reduce severitatea neutropeniei induse de gancyclovir (DHPG) si pentru a permite respectarea dozei recomandate a acestui medicament.
Mod de administrare
Leucomax-ul trebuie dizolvat inainte de administrare. Schemele de dozare a Leucomax-ului variaza in functie de indicatia terapeutica. Doza zilnica maxima nu trebuie sa depaseasca 10 mcg/kg corp. Schemele recomandate sunt: In chimioterapia anticanceroasa: 5 -10 mcg/kg corp de zi subcutanat. Tratamentul trebuie inceput la 24 de ore dupa ultima doza de citostatic si continuat 7-10 zile. Dozarea poate pleca de la 5 mcg/kg corp pe zi. Sindroame mielodisplazice/Anemie aplastica: 3 mcg/kg corp o data pe zi, in injectie subcutanata. De obicei, este necesara o perioada de 2 - 4 zile pentru ca sa devina evident raspunsul terapeutic materializat prin cresterea numarului de leucocite.
Ulterior, doza trebuie adaptata pentru a mentine numarul de leucocite la nivelul dorit (de obicei sub 10.000/mm3). Transplant de maduva osoasa (TMO): 10 mcg/kg corp pe zi administrate in perfuzie intravenoasa pe durata a 4-6 ore, incepand din ziua care urmeaza TMO, pana cand numarul absolut de neutrofile (NAN) depaseste 1.000/mm3. Durata maxima a tratamentului este de 30 zile. Leucopenie asociata infectiilor (inclusiv cu HIV): 1 - 5 mcg/kg corp o data pe zi in injectie subcutanata. La pacientii cu SIDA tratati concomitent cu zidovudina sau cu o combinatie de zidovudina si interferon alfa, doza de Leucomax recomandata este de 1-3 mcg/kg corp pe zi in injectie subcutanata.
De obicei, este necesara o perioada de 2-4 zile ca sa devina evidenta modificarea post-terapeutica a numarului de leucocite. Apoi doza se va ajusta la fiecare 3-5 zile sau dupa cum este necesar pentru a mentine numarul de leucocite la nivelul dorit (de obicei, sub 10.000/mm3). Retinita cu virus citomegalic (CMV) asociata cu SIDA, ca adjuvant al tratamentului cu gancyclovir: 5 mcg/kg corp o data pe zi, in injectie subcutanata. Dupa ce s-a administrat a 5-a doza de Leucomax, doza poate fi adaptata pentru a mentine NAN si NL la nivelele dorite, in mod obisnuit mai mare sau egal cu 1.000/mm3 si, respectiv, mai mic de 20.000/mm3.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Leucomax-ul este contraindicat la pacientii cu antecedente de hipersensibilitate la rHuGM-CSF sau la oricare component al preparatului injectabil. Leucomax-ul nu se va folosi la bolnavii cu neoplazii ale seriei mieloide.
Precautii
Leucomax-ul trebuie folosit numai sub supravegherea unui medic experimentat in tratamentul afectiunilor oncologice si hematologice sau al bolilor infectioase. Prima doza de Leucomax trebuie administrata sub supraveghere medicala atenta. Au aparut, rar, reactii de hipersensibilitate acuta grava, inclusiv anafilaxie, angioedem, bronhoconstrictie la pacientii tratati cu Leucomax. Daca apar astfel de reactii, Leucomax-ul va fi intrerupt imediat si nu se va mai administra niciodata. Leucomax-ul a fost asociat rareori cu pleurita, hidrotorax, pericardita si/sau hiodropericard. Daca se produc astfel de reactii, tratamentul cu Leucomax va fi intrerupt.
Pacientii cu boala respiratorie preexistenta pot fi predispusi la scaderea functiei respiratorii si dispnee si trebuie monitorizati cu grija in timpul tratamentului cu Leucomax. In studiile clinice, conditiile adverse descrise la inceputul administrarii au fost in majoritate blande sau moderate si au cuprins dispneea, febra, greata, varsaturile, durerea toracica nespecifica, astenia, hipotensiunea si eritemul fetei. Aceste acuze, care au necesitat doar rareori intreruperea tratamentului, au fost tratate simptomatic. In cateva cazuri izolate, au aparut ori s-au exacerbat boli autoimune in timpul tratamentului cu rHuGM-CSF, de aceea, cand se administreaza Leucomax la un pacient cu istoric de afectiune autoimuna, trebuie luat in considerare acest aspect.
Teste de laborator: In timpul tratamentului cu Leucomax trebuie efectuate testele hematologice standard (hemograma completa cu formula leucocitara si numaratoarea trombocitelor), precum si monitorizarea albuminelor serice. Datorita posibilitatii de administrare a unor doze crescute in chimioterapie (ex., dozele intregi din schema prescrisa), pacientul poate avea un risc crescut de trombocitopenie si anemie, ca o consecinta a dozelor crescute de citostatice. Se recomanda de aceea monitorizarea regulata a numarului de trombocite si a hematocritului. Utilizarea in pediatrie:
Siguranta administrarii Leucomax-ului a fost demonstrata la un numar limitat de pacienti sub varsta de 18 ani. Utilizarea la pacientii varstnici: In privinta sigurantei administrarii Lecomax-ului nu exista diferente vizibile intre pacientii tineri si cei in varsta.
Interactiuni medicamentoase
Deoarece s-a stabilit o legatura intre tratamentul cu Leucomax si scaderea albuminemiei, poate fi necesara ajustarea dozelor pentru medicamentele care se fixeaza de albuminele serice in proportie mare. Desi nu s-au raportat efecte adverse in interactiunea cu alte medicamente, posibilitatea interactiunii nu poate fi exclusa.
Sarcina si alaptarea
Nu s-a stabilit siguranta administrarii Leucomax-ului la femeile gravide. Studiile pe animale au demonstrat toxicitate reproductiva. La primate, administrarea de molgramostim a fost asociata cu moartea fatului si avort spontan la doze de 6 si 10 mcg/kg corp pe zi. In lipsa actuala a unor date clinice referitoare la gravide, beneficiul potential pentru pacienta trebuie pus in balanta cu riscul potential pentru progresiunea sarcinii. Nu se stie daca la om Leucomax-ul este excretat in lapte. Totusi, din cauza potentialului de efecte adverse la sugar, alaptatul nu este recomandat in timpul tratamentului cu Leucomax. Nu s-au efectuat studii la om pentru a preciza efectul asupra fertilitatii.
Reactii adverse posibile
Deoarece multe dintre efectele adverse descrise in studiile clinice cu Leucomax sunt legate de boala de fond sau concomitenta, ori de tratamentul acestora, legatura cauzala intre aceste efecte si Leucomax nu poate fi stabilita cu siguranta.
Majoritatea reactiilor adverse observate au fost blande sau moderate. Ele au fost severe sau cu risc vital doar rareori. Cele mai frecvente efecte nedorite relatate pentru toate indicatiile au fost: febra, greata, dispneea, diareea, eruptiile cutanate, reactia la locul injectarii (in cazul administrarii subcutanate), varsaturile, fatigabilitatea, anorexia, durerea osteomusculara si astenia.
Manifestarile mai putin frecvente au fost: durerea toracica nespecifica, stomatita, cefaleea, hipersudoratia, durerea abdominala, pruritul, ametelile, edemele extremitatilor, paresteziile si mialgiile.
Reactii severe observate rar in studiile clinice au fost: anafilaxie, bronhospasm, insuficienta cardiaca, aritmii cardiace supraventriculare, sindromul scurgerii capilare, tulburari cerebrovasculare, confuzie, convulsii, hipotensiune, tulburari de ritm cardiac, hipertensiune intracraniana, hidropericard, pericardita, hidrotorax, edem pulmonar si sincopa. Constatari de laborator: La toate categoriile de pacienti, cele mai frecvente modificari au fost trombocitopenia, scaderea nivelului hemoglobinei si scaderea albuminemiei. Relatia cauzala a acestor modificari fata de Leucomax nu poate fi definita cu siguranta.
S-au observat, de asemenea, cresteri procentuale si in numar absolut ale eozinofilelor. Frecventa anticorpilor cu afinitate pentru molgramostim, masurata prin testul Elisa si prin bioteste, a fost stabilita la 1% dupa tratament. La acesti pacienti nu s-a observat nici o reducere a activitatii Leucomax-ului.
Supradozare
Nu s-au relatat cazuri accidentale de supradozare a Leucomax-ului. Totusi, la unii dintre pacientii care au primit doze terapeutice de 20 sau 30 mcg/kg corp pe zi s-au observat tahicardie, hipotensiune si un sindrom de tip gripal. Aceste manifestari au disparut rapid dupa tratament simptomatic.
Informatii suplimentare
Compozitie
Substanta activa: molgramostim (factor uman recombinant de stimulare a coloniilor de granulocite-macrofage = rHuGM-CSF) neglicozilat, cu izoleucina in pozitia 100.
Ambalaj
Cutie cu 1 flacon continand 150 mcg (1,67 x 106 unitati) molgramostim pulbere liofilizata sterila, care se reconstituie cu un solvent pentru administrare intravenoasa sau subcutanata. Cutie cu 1 flacon continand 300 mcg (3,33 x 106 unitati) molgramostim, pulbere liofilizata sterila, care se reconstituie cu un solvent pentru administrare intravenoasa sau subcutanata.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Preparatele injectabile cu botox
Generalitati Botoxul este un binecunoscut brand pentru un medicament ce contine toxina botulinica de tip A. Toxina este produsa de o bacterie care provoaca intoxicatia alimentara numita botulism. Cand este injectat in doze mici, controlate, botoxul nu va...citeste mai mult
-
Contraceptivele injectabile
Generalitati Contraceptivele injectabile devin o metoda anticonceptionala din ce in ce mai des folosita in intreaga lume. Desi la inceput (anii 1970-1980) era destul de controversata, in prezent se estimeaza ca peste 3% din femeile din Marea Britanie o folosesc....citeste mai mult
-
Celulele stem si incontinenta urinara
Generalitati Studii recente si trialuri clinice au demonstrat rolul benefic pe care celulele stem il au in ameliorarea simptomatologiei pacientilor suferinzi de incontinenta urinara. Metoda de tratament folosind injectarea celulelor stem implica recoltarea de...citeste mai mult
-
Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie
Generalitati Pentru persoanele care sufera de diabet, scaderea in greutate poate insemna renuntarea la injectiile cu insulina si la alte medicamente. Construirea unui plan bun de pierdere in greutate pentru o persoana cu diabet se va face impreuna cu un expert. Nu...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter