Laevolac, solutie orala
Informatii prospect Laevolac, solutie orala
Ce este Laevolac si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Laevolac contine un laxativ denumit lactuloza. Acesta face scaunul de consistenta mai moale si mai usor de eliminat, atragand apa in intestin. Medicamentul nu se absoarbe in organismul dumneavoastra.
Laevolac se utilizeaza in:
- tratamentul simptomelor constipatiei;
- tratamentul unei boli speciale a ficatului (encefalopatia porto-sistemica).
Mod de administrare
Luati intotdeauna Laevolac exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Luati-va dozele la aceeasi ora in fiecare zi. Doza poate fi administrata o data pe zi, de exemplu la micul dejun sau impartita in doua doze pe zi. inghititi medicamentul rapid. Nu il tineti in gura.
Puteti sa luati Laevolac solutie orala in forma nediluata sau diluat intr-un lichid. Folositi paharul dozator furnizat.
Pe durata tratamentului cu laxative, trebuie sa consumati lichide in cantitati suficiente (aproximativ 2 l/zi, echivalentul a 6-8 pahare).
Adulti si adolescenti cu varsta mai mare de 14 ani
Doza initiala: 15-45 ml, corespunzand la 10-30 g lactuloza
Doza de intretinere: 15-30 mlcorespunzand la 10-20 g lactuloza
Copii (7-14 ani)
Doza initiala: 15 ml, corespunzand la 10 g lactuloza
Doza de intretinere: 10-15 ml, corespunzand la 7-10 g lactuloza
Copii (1-6 ani)
Doza initioala: 5-10 ml, corespunzand la 3-7 g lactuloza
Sugari
Doza initiala: pana la 5 ml, corespunzand la maximum 3 g lactuloza
Ulterior, doza poate sa fie redusa individual.
Doza zilnica trebuie sa fie luata dintr-o data, la micul dejun. Este posibil sa dureze 2-3 zile pana la obtinerea efectului dorit, intrucat lactuloza nu se degradeaza pana cand nu ajunge in colon.
Encefalopatia porto-sistemica (afectiune a creierului determinata de o boala a ficatului)
Adulti:
Incepand cu 30-50 ml de 3 ori pe zi (corespunzand la 60-100 g lactuloza pe zi).
Doza trebuie ajustata astfel incat sa se obtina 2-3 scaune moi pe zi, cu pH-ul scaunelor situat intre 5,0 si 5,5.
Copii:
Siguranta si eficacitatea la copii cu varsta cuprinsa intre 0-18 ani nu au fost stabilite.
Nu exista recomandari speciale privind dozele pentru pacientii varstnici si pacientii cu insuficienta renala sau hepatica.
Daca ati utilizat mai mult Laevolac decat trebuie
Daca ati utilizat mai mult Laevolac decat trebuie este posibil sa prezentati diaree si dureri abdominale. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca ati luat mai mult decat trebuie din Laevolac.
Daca ati uitat sa utilizati Laevolac
Daca uitati sa luati o doza din Laevolac, nu va faceti griji. Pur si simplu, luati urmatoarea doza la ora obisnuita. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Daca incetati sa utilizati Laevolac
Este posibil sa nu se obtina efectul dorit al medicamentului.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Nu utilizati Laevolac
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la oricare dintre componentele lactulozei;
- daca suferiti de galactozemie (o tulburare genetica grava, in care nu se poate digera galactoza);
- boala inflamatorie acuta a intestinului (cum sunt, boala Crohn sau colita ulceroasa), blocaj la nivelul intestinului (cu exceptia constipatiei normale), perforatie digestiva, durere abdominala de cauza nedeterminata.
Precautii
Aveti grija deosebita cand utilizati Laevolac
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra, inainte sa luati Laevolac, daca suferiti de sindrom gastro-cardiac (sindrom Roemheld).
Daca aveti simptome precum meteorism sau balonare dupa utilizarea medicamentului, intrerupeti tratamentul si cereti sfatul medicului dumneavoastra.
In aceste cazuri, medicul dumneavoastra va supraveghea tratamentul cu atentie.
Utilizarea pe termen lung a unor doze neajustate (cu mai mult de 2-3 scaune moi pe zi) sau utilizarea abuziva pot determina diaree si tulburarea echilibrului electrolitilor.
Daca sunteti un pacient varstnic sau un pacient cu stare generala alterata care ia lactuloza pe o perioada mai mare de 6 luni, medicul dumneavoastra va verifica periodic valorile electrolitilor din sangele dumneavoastra.
Pacientii cu encefalopatie porto-sistemica trebuie sa evite administrarea concomitenta de alte laxative, intrucat aceasta impiedica individualizarea dozei de medicament.
Va rugam sa nu utilizati Laevolac fara indicatie medicala pe o perioada mai indelungata de doua saptamani.
Copii
Laevolac nu trebuie, in mod normal, sa fie administrat la sugari si copii mici, intrucat poate deregla reflexele normale de eliminare a scaunelor.
In situatii speciale, medicul dumneavoastra poate sa prescrie Laevolac pentru un copil, sugar sau copil mic. In aceste cazuri, medicul dumneavoastra va supraveghea tratamentul cu atentie.
Din calea de sinteza, Laevolac poate sa contina urme de zaharuri.
Daca medicul dumneavoastra v-a comunicat ca prezentati intoleranta la anumite zaharuri, contactati-l pe medicul dumneavoastra inainte de a utiliza acest medicament.
Pe durata tratamentului cu laxative, trebuie sa consumati lichide in cantitati suficiente (aproximativ 2 l/zi, echivalentul a 6-8 pahare).
Interactiuni medicamentoase
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Lactuloza poate spori pierderea de potasiu indusa de alte medicamente (de exemplu,. tiazide, steroizi si amfotericina B).
Utilizarea concomitenta de glicozide cardiace poate amplifica efectul glicozidelor, prin deficit de potasiu.
La doze crescute, se constata o scadere a valorii pH-ului la nivelul colonului. Prin urmare, medicamentele care se elibereaza in colon dependent de valoarea pH-ului (de exemplu, 5-ASA), pot fi inactivate.
Utilizarea Laevolac cu alimente si bauturi
Laevolac poate fi administrat cu sau fara alimente. Nu exista restrictii cu privire la alimentele sau bauturile pe care le puteti consuma.
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a utiliza Laevolac, daca sunteti gravida sau alaptati.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Laevolac nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informatii importante privind unele componente ale Laevolac
Laevolac poate sa contina un zahar din lapte (lactoza), galactoza sau epilactoza.
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam
sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
15 ml lactuloza contin 42,7 kJ (10,2 kcal) = 0,21 unitati-paine. Poate fi necesar ca doza utilizata pentru tratament sa fie luata in considerare la diabetici.
Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Laevolac poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
La administrarea Laevolac au fost raportate urmatoarele reactii adverse:
Foarte frecvente: - Flatulenta (vanturi), mai ales in primele cateva zile de tratament. Aceasta dispare, de obicei, dupa doua zile.
- La utilizarea unei doze mai mari decat cea recomandata, este posibil sa prezentati dureri abdominale si diaree.
Frecvente:- Greata (senzatie de rau)
- Varsaturi
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Cum se pastreaza Laevolac
A nu se pastra la temperaturi peste 25 grade Celsius. A se mentine recipientul strans inchis. A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Laevolac dupa data de expirare inscrisa pe eticheta flaconului si pe cutia secundara, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Dupa prima deschidere, Laevolac poate fi utilizat timp de 3 luni.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere.
Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Informatii suplimentare
Compozitie
- Substanta activa este lactuloza (sub forma de lactuloza lichida) Un ml de solutie Laevolac contine 670 mg lactuloza.
Nu exista alte componente.
Ambalaj
Laevolac este o solutie limpede, vascoasa, , incolora sau galben-brun deschis si este disponibil in urmatoarele marimi de ambalaj:
Cutie cu un flacon din sticla bruna a 100 ml solutie orala, cu capac din HDPE, dispozitiv de curgere si o masura dozatoare din PP cu gradatii de la 5 ml la 30 ml.
Cutie cu un flacon din sticla bruna a 200 ml solutie orala, cu capac din HDPE, dispozitiv de curgere si o masura dozatoare din PP cu gradatii de la 5 ml la 30 ml.
Cutie cu un flacon din sticla bruna a 500 ml solutie orala, cu capac din HDPE, dispozitiv de curgere si o masura dozatoare din PP cu gradatii de la 5 ml la 30 ml.
Cutie cu un flacon din sticla bruna a 1000 ml solutie orala, cu capac din HDPE, dispozitiv de curgere si o masura dozatoare din PP cu gradatii de la 5 ml la 30 ml.
Cutie cu un flacon din PET brun a 100 ml solutie orala, cu capac din HDPE, dispozitiv de curgere si o masura dozatoare din PP cu gradatii de la 5 ml la 30 ml.
Cutie cu un flacon din PET brun a 200 ml solutie orala, cu capac din HDPE, dispozitiv de curgere si o masura dozatoare din PP cu gradatii de la 5 ml la 30 ml.
Cutie cu un flacon din PET brun a 500 ml solutie orala, cu capac din HDPE, dispozitiv de curgere si o masura dozatoare din PP cu gradatii de la 5 ml la 30 ml.
Cutie cu un flacon din PET brun a 1000 ml solutie orala, cu capac din HDPE, dispozitiv de curgere si o masura dozatoare din PP cu gradatii de la 5 ml la 30 ml.
Cutie cu un flacon din PET brun a 100 ml solutie orala, cu capac din HDPE si o masura dozatoare din PP cu gradatii de la 5 ml la 30 ml.
Cutie cu un flacon din PET brun a 200 ml solutie orala, cu capac din HDPE si o masura dozatoare din PP cu gradatii de la 5 ml la 30 ml.
Cutie cu un flacon din PET brun a 500 ml solutie orala, cu capac din HDPE si o masura dozatoare din PP cu gradatii de la 5 ml la 30 ml.
Cutie cu un flacon din PET brun a 1000 ml solutie orala, cu capac din HDPE si o masura dozatoare din PP cu gradatii de la 5 ml la 30 ml.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Fresenius Kabi Austria GmbH
Hafnerstrasse 36, 8055 Graz, Austria429 1208
Fabricantul
Fresenius Kabi Austria GmbH
Estermannstrasse 17, 4020 Linz, Austria
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Candidoza orala sau stomatita candidozica
Generalitati Candidoza bucala sau stomatita candidozica este o afectiune provocata de candida albicans caracterizata prin prezenta unor leziuni si acumularea unor depozite albicioase pe limba sau interiorul obrajilor. Ranile pot fi dureroase si pot sangera usor...citeste mai mult
-
Boli care pot fi contactate din apa contaminata
Generalitati Bolile care pot fi contactate din apa contaminata sunt o cauza majora de mortalitate, mai ales in cazul copiilor. Salubritatea inadecvata, epurarea incorecta a apei si contaminarea apei cu diverse deseuri produc afectiuni precum: gastroenterita, hepatita...citeste mai mult
-
Gripa: e mai bine sa o previi, nu astepta sa o tratezi!
Importanta prevenirii gripei Iata ca am intrat in sezonul rece si ne intrebam daca organismul nostru este pregatit sa faca fata virozelor din aceasta perioada. Este atat de simplu uneori sa avem grija de noi, remediile sunt usor de cules, natura ne ofera tot ce-i mai...citeste mai mult
-
Diareea la copii - sfaturi dietetice
Generalitati Diareea la copii este greu de definit, specialistii considerand-o, de fapt, cresterea numarului obisnuit de scaune pentru copilul respectiv si reducerea consistentei acestora prin cresterea continutului apos. Etiologia ei este plurifactoriala,...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter