Klacid, suspensie de uz pediatric
Informatii prospect Klacid, suspensie de uz pediatric
Indicatii
Tratamentul infectiilor cu germeni sensibili la Claritromicina. Infectiile tractului nazofaringian (amigdalite, faringite), si ale sinusurilor paranazale. Infectiile tractului respirator inferior: bronsite, pneumonii bacteriene si pneumonii atipice.
Infectii ale pielii: impetigo, erizipel, foliculite, furunculoze si placi septice.
Doze si mod de administrare
Doza zilnica in mod uzual recomandata este de 15 mg/kg corp/zi, fractionata la 12 ore. Doze pediatrice recomandate, bazate pe greutatea corporala. Dozare calculata pentru 7,5 mg/kg la 12 ore:
Greutatea corporala |
Doza |
125 mg/5 ml (kg) (la 12 ore) |
5 ml |
9 62,5 mg |
2,5 ml la 12 ore |
17 125 mg |
5 ml la 12 ore |
25 187,5 mg |
7,5 ml la 12 ore |
33 250 mg |
10 ml la 12 ore |
Claritromicina poate fi administrata fara ajustarea dozei in prezenta afectarilor hepatice, daca functia renala este normala. Cu toate acestea, in situatia unei afectari renale grave, cu sau fara afectari hepatice coexistente, este necesara micsorarea dozelor sau prelungirea intervalelor de administrare.
Compozitie
Suspensie de uz pediatric. Flacoane, continand dupa reconstituire 60 si 100 ml suspensie claritromicina 125 mg/5 ml.
Actiune terapeutica
Claritromicina este un antibiotic apartinand familiei macrolidelor. claritromicina isi exercita activitatea antibacteriana prin inhibarea sintezei proteice legate de sub unitatea ribozomala 50 S. Klacid este activ in vitro impotriva urmatoarelor microorganisme: streptococcus agalactiae, streptococcus pyogenes, streptococcus viridans, streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Haemophilus parainfluenzae, Neisseria gonorrhoeae, Listeria monocytogenes, Legionella pneumophila, Mycoplasma pneumoniae, Campylobacter pylori, Campylobacter jejuni, Chlamydia trachomatis, Brahmanella catarrhalis, Bordetella pertussis, Staphylococcus aureus, Propionibacterium acnes. Studiile clinice au demonstrat aparitia nivelelor plasmatice maxime la doua ore de la administrarea orala a unei doze unice de Claritromicina, cu valori de 0,35 g/ml dupa o doza de 100 mg, si respectiv de 3,97 g/ml dupa o doza de 1 200 mg.
Timpul de injumatatire al drogului pare a fi dependent de doza. Mai mult, alimentatia nu s-a dovedit a avea o influenta semnificativa asupra biodisponibilitatii acestei forme farmaceutice. Dupa absorbtie, Claritromicina difuzeaza rapid in majoritatea tesuturilor, mai putin in SNC, fara diferente semnificative de concentratie. Claritromicina este metabolizata de ficat, metabolitul cel mai important fiind 14-hidroxi-N-desmetil-claritromicina, care atinge nivele plasmatice maxime de 0,5 g/ml si de 1,2 g/ml la 2-4 ore dupa administrarea unei doze de 250 si, respectiv, de 1 200 mg. Numai dupa administrarea unei doze de 1 200 mg au putut fi identificate nivelele plasmatice scazute de descladinozil - claritromicina. Procesul metabolic tinde la saturatie la doze mai mari. La 5 zile de la administrarea orala sau i.v. de Claritromicina marcata cu C14, 35% din doza a fost excretata in urina si 52% in materiile fecale.
Contraindicatii
Claritromicina este contraindicata la pacientii cu hipersensibilitate la macrolide. Sarcina. Alaptare. Insuficienta hepatica severa.
Masuri de precautie
Claritromicina, fiind in principal metabolizata si excretata de catre ficat, trebuie luate precautii speciale cand este administrata la pacientii cu afectari ale functiilor hepatice; de asemenea la pacientii cu insuficienta renala severa si la varstnici (peste 65 ani). S-a demonstrat ca, Claritromicina poate interfera cu nivelele plasmatice ale carbamazepinei, acestea putand creste semnificativ. Pacientii carora li s-a administrat o asemenea combinatie trebuie sa fie monitorizati clinic si, daca este necesar, trebuie operate modificari semnificative ale posologiei. Claritromicina poate produce o crestere a concentratiilor plasmatice de teofilina, totusi fara sa justifice modificarea posologiei acesteia. Ca si la alte macrolide, sunt posibile interactiuni cu warfarina si cu ciclosporinele.
Supradozare
Daca au fost ingerate doze mari de Claritromicina, pot surveni tulburari gastro-intestinale. Pot surveni de asemenea reactii sistemice, care trebuie tratate imediat cu spalaturi gastrice si prin masuri de sustinere. Deoarece Claritromicina nu poate fi eliminata din organism prin hemodializa sau prin dializa peritoneala, este necesar sa fie luate masuri energice pentru eliminarea din tractul digestiv a drogului inca neabsorbit, aplicand in acelasi timp o terapie simptomatica adecvata.
Reactii adverse
Dupa administrarea orala a Claritromicinei, s-au raportat unele tulburari gastro-intestinale (greata, pirozis, dureri abdominale, diaree), cefalee si rash cutanat. La folosirea macrolidelor sunt posibile cresteri tranzitorii ale SGOT - SGPT, care sunt in mod normal reversibile dupa intreruperea administrarii. Deoarece in timpul testelor clinice cu Claritromicina nu s-au experimentat probleme mai severe privind ficatul, trebuie luat in calcul ca pentru antibioticele din aceasta clasa pot surveni, in mod exceptional, episoade de hepatita colestatica. Ca si in cazul altor antibiotice, in timpul tratamentului cu Claritromicina se pot rareori inregistra suprainfectii cu bacterii rezistente sau cu fungi, necesitand intreruperea administrarii si adoptarea unei conduite terapeutice adecvate.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Infectii cu Mycoplasma si Ureaplasma
Generalitati Mycoplasmele constituie un grup particular de bacterii, din clasa Mollicutes (ce cuprinde bacterii foarte mici si fara perete celular bacterian), incadrate in familia Mycoplasmataceae, familie care cuprinde 69 specii de Mycoplasma – cu doua specii...citeste mai mult
-
Expunerea medicala in radiologia pediatrica
CAPITOLUL I Reglementare specifica referitoare la expunerea medicala in radiologia pediatrica, 2006 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr.3 din 03/01/2007 ARTICOLUL 1 Prezentele reglementari completeaza Ordinul presedintelui Comisiei Nationale pentru...citeste mai mult
-
Miocardita pediatrica
Generalitati Miocardita pediatrica este o boala inflamatorie ce afecteaza miocardul si care apare la copii, deseori fiind declansata de o infectie virala ce afecteaza si inima. Din punct de vedere histopatologic, ea se caracterizeaza prin aparitia necrozei miocitare...citeste mai mult
-
EMC - cursuri gratuite de diagnosticare precoce a autismului, pentru medicii de familie, pediatri si psihiatri
Doua cursuri in sistem e-learning, gratuite si acreditate de Colegiul Medicilor din Romania, formeaza medici de familie, pediatri si psihiatri, in depistarea timpurie a autismului. Cursul „Diagnosticul precoce al tulburarii de spectru autist” (14 credite...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Scarlatina sau raceala cu dermatita?
Am un baiat de 9,4 ani care in zilele de 30 noi. si 1 dec. a facut febra cuprinsa intre 38 - 39 grade fara alte manifestari. Apoi, in 5-6 dec acuza dureri in capul pieptului si nu putea sa manance. Pediatru l-a examinat si a spus ca nu are nimic. Insa din 8 dec a inceput sa acuze dureri in gat...
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter