Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ketospray 10%, spray cutanat

Publicat la data de: 24 Ianuarie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Ketospray 10%, spray cutanat

Ce este KETOSpray si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Ketoprofenul, substanta activa din KETOSpray 100 mg/g spray cutanat solutie (numit KETOSpray in acest prospect), apartine unei clase de medicamente numite antiinflamatoare nesteroidiene.

KETOSpray este utilizat pentru tratamentul simptomatic, pe termen scurt (pana la 7 zile), al durerilor locale, usoare pana la moderate, asociate afectiunilor musculare si/sau articulare, de exemplu traumatisme in cursul activitatilor sportive, tendinite (inflamatii ale tendoanelor), contuzii musculo-tendinoase (traumatisme la nivelul muschilor si tendoanelor), luxatii, tumefactii (umflaturi) si dureri post-traumatice.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Adulti:
KETOSpray se aplica extern, pe zona afectata, prin pulverizare, 3-6 pulverizari de 2-3 ori pe zi, timp de pana la 7 zile. Nu utilizati mai multe pulverizari decat trebuie, doza maxima zilnica fiind de 18 pulverizari, care corespund la 360 mg ketoprofen.

Dupa aplicare, zona afectata se maseaza usor si apoi se lasa sa se usuce. Spalati-va bine mainile dupa fiecare aplicare.

O pulverizare (0,2 ml) contine 20 mg ketoprofen.
KETOSpray este destinat doar administrarii cutanate.
Nu depasiti perioada de tratament recomandata.

Copii:
KETOSpray nu trebuie sa fie folosit de catre copiii sub 15 ani.

Daca utilizati mai mult KETOSpray decat trebuie
Este putin probabil ca supradozajul sa se datoreze utilizarii topice (aplicare pe piele). Daca il inghititi accidental, gelul poate determina efecte sistemice in functie de cantitatea inghitita. in acest caz, adresati-va imediat medicului.

Daca uitati sa utilizati KETOSpray
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati KETOSpray
• Daca daca sunteti alergic (hipersensibil) la ketoprofen sau la oricare dintre celelalte componente ale KETOSpray.
• Daca aveti sau ati avut vreodata
- orice reactie alergica (hipersensibilitate) cum ar fi simptome de astm, rinita alergica la ketoprofen, acid tiaprofenic, fenofibrat, aspirina sau la orice alt AINS cum ar fi ibuprofenul,
- orice reactie de fotosensibilitate,
- orice alergie a pielii la ketoprofen, acid tiaprofenic, fenofibrat, blocante ale UV sau parfumuri.
• Pe suprafete cutanate cu modificari patologice, cum ar fi eczema (eruptii cutanate scuamoase si mancarime) sau acnee; sau pe suprafete cutanate infectate, sau pe plagi deschise.
• Daca sunteti in al treilea trimestru de sarcina.
Nu expuneti zonele tratate la soare sau razele UV provenite de la solar, pe parcursul tratamentului si timp de 2 saptamani dupa terminarea acestuia.
KETOSpray nu trebuie sa fie folosit de catre copiii sub 15 ani.

Precautii

Inainte sa utilizati KETOSpray adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului
• Daca aveti functie cardiaca, renala sau hepatica diminuata, deoarece au fost raportate cazuri izolate de reactii adverse sistemice constand in afectiuni renale.
• Nu aplicati KETOSpray impreuna cu pansamente ocluzive.
• Nu aplicati KETOSpray pe pielea sensibila, cum ar fi membrane mucoase (orale, genitale, sau anale) sau ochi.
• Opriti imediat utilizarea KETOSpray daca observati orice reactie la nivelul pielii, incluzand reactii adverse cutanate dupa aplicarea concomitenta a produselor ce contin octocrilen (octocrilenul este unul dintre excipientii mai multor produse cosmetice sau de igiena, cum sunt sampoane, after-shave-uri, geluri de dus si baie, creme de piele, rujuri, creme anti-ageing, produse pentru indepartarea machiajului, fixative de par, folosit in scopul de a intarzia fotodegradarea).
• Expunerea la soare (chiar soare mai putin puternic) sau la razele UV a zonelor la nivelul carora s-a utilizat KETOSpray poate induce reactii serioase la nivelul pielii (fotosensibilitate). Prin urmare, este necesara:
- protejarea zonelor tratate prin acoperirea acestora cu imbracaminte in timpul tratamentului si 2 saptamani dupa terminarea acestuia, pentru evitarea oricarui risc de fotosensibilizare.
- spalarea atenta a mainilor dupa fiecare utilizare a KETOSpray.
• Nu depasiti durata recomandata pentru tratament, deoarece riscul de a dezvolta reactii cutanate, cum ar fi dermatita de contact si reactii de fotosensibilitate, creste in timp.
• Daca suferiti de astm bronsic, boli respiratorii cronice (bronsita, de exemplu), febra fanului sau inflamatii ale mucoasei nazale, aveti un risc mai mare decat alti pacienti de a reactiona la aspirina si/sau alte antiinflamatoare nesteroidiene prin crize astmatice, edem Quincke (umflare a fetei) sau urticarie.

Tratamentul trebuie oprit imediat in cazul prezentei oricarei reactii adverse la nivelul pielii aparute dupa aplicarea KETOSpray.

Copii si adolescenti
Siguranta si eficacitatea administrarii medicamentului nu au fost stabilite la copii.

Interactiuni medicamentoase

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati sau ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Este putin probabil sa apara interactiuni, deoarece concentratiile plasmatice ca urmare a aplicarii pe piele sunt mici.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a utiliza acest medicament.

KETOSpray este contraindicat in al treilea trimestru de sarcina. Nu trebuie sa utilizati KETOSpray in timpul primului si al doilea trimestru de sarcina.
Nu trebuie sa utilizati KETOSpray daca alaptati, deoarece mici cantitati pot trece in laptele matern.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu sunt necesare masuri speciale de precautie.
KETOSpray contine propilenglicol
Propilenglicol poate cauza iritatii ale pielii.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Mai putin frecvente: pot afecta pana la 1 din 100 de persoane
- Reactii cutanate locale cum sunt roseata, eczema, mancarime si senzatie de arsura.

Rare: pot afecta pana la 1 din 1.000 de persoane
- Reactii cutanate determinate de expunerea la lumina soarelui sau lampile solare (fotosensibilitate), urticarie.
- Reactii adverse severe cum sunt eczeme buloase sau flictenulare, care s-ar putea raspandi sau generaliza, au aparut rareori.

Foarte rare: pot afecta pana la 1 din 10.000 de persoane
- Agravarea insuficientei renale.

Cu frecventa necunoscuta: frecventa care nu poate fi estimata din datele disponibile
- Reactii alergice, care pot conduce la dificultati in respiratie si/sau pot fi severe (soc anafilactic), angioedem (edem Quincke), reactii de hipersensibilitate (alergie).

Daca manifesatati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect.

Cum se pastreaza KETOSpray

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati KETOSpray dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu necesita conditii speciale pentru pastrare. A se utiliza in cel mult 1 an de la prima deschidere a flaconului. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Ce contine KETOSpray
- Substanta activa este ketoprofen.
- Celelalte componente sunt: propilenglicol, alcool izopropilic, NAT 8539 (lecitina de soia, etanol anhidru), dihidrogenofosfat de sodiu dihidrat, hidrogenofosfat de disodiu dodecahidrat, hidroxid de sodiu, ulei de menta, apa purificata.

Ambalaj

Solutia este limpede, galbuie.
Cutie cu un flacon de sticla bruna cu capacitatea de 15 ml, prevazut cu pompa dozatoare, a 12,5 g solutie. Cutie cu un flacon de sticla bruna cu capacitatea de 30 ml, prevazut cu pompa dozatoare, a 25 g solutie.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

CYATHUS EXQUIRERE PharmaforschungsGmbH
Rudolfsplatz 2/1/8
A-1010 Viena
Austria

Fabricantul

Pharbil Waltrop GmbH,
Im Wirrigen 25,
D-45731 Waltrop,
Germania

Acest prospect a fost aprobat in Noiembrie 2013

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Spray-urile nazale dau sau nu dependenta?

    Generalitati Spray-ul nazal este folosit temporar pentru ameliorarea congestiei nazale, un simptom specific racelii comune, sinuzitei, rinitei alergice si altor forme de alergie. Utilizarea spray-ului nazal trebuie sa fie limitata, conform indicatiilor prospectului...citeste mai mult

  • Afectiuni cutanate in diabetul zaharat

    Generalitati Diabetul zaharat este in prezent o cauza majora de morbiditate si mortalitate. Frecvent este insotit de diverse manifestari cutanate. Aproximativ o treime dintre pacientii diabetici pot sa prezinte manifestari dermatologice. Perturbarea metabolismului...citeste mai mult

  • Remodelarea cutanata cu ajutorul laserului

    Remodelarea cutanata cu ajutorul laserului poate ajuta in reducerea liniilor fine, ridurilor, imperfectiunilor sau cicatricilor cauzate de acnee. Este folosita pentru tratamentul diverselor afectiuni si este cunoscuta si sub alte denumiri ca: lasabraziune, peeling cu...citeste mai mult

  • Utilizarea corecta a spray-urilor

    Generalitati Clasicul "spray" (metered dose inhaler - MDI) elibereaza la fiecare apasare o doza fixa de medicament. Pentru a obtine efectul asteptat, administrarea trebuie sa fie corecta si substanta activa sa ajunga in plamani. Utilizarea...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter