Kefadim, pulbere
Informatii prospect Kefadim, pulbere
IndicatiiKefadim este indicat pentru tratamentul infectiilor cauzate de tulpini susceptibile ale unor germeni patogeni, dupa cum urmeaza:
Infectii ale tractului respirator inferior, inclusiv pneumonie, cauzate de P. aeruginosa si alte pseudomonas species, H. influenzae (inclusiv tulpini rezistente la ampicilina), Klebsiella spp., enterobacter spp., proteus mirabilis, e. coli, Serratia spp., Citrobacter spp., S. pneumoniae si S. aureus (tulpini sensibile la meticilina).
Infectii ale pielii si structurilor acesteia cauzate de P. aeruginosa, klebsiella spp., e. coli, Proteus species (inclusiv P. mirabilis si Proteus indol pozitiv), enterobacter spp., Serratia spp., S. aureus (tulpini sensibile la meticilina) si S. piogenes (streptococi -hemolitici de grupa A).
Infectii ale tractului urinar, complicate si necomplicate, cauzate de P. aeruginosa, Enterobacter spp., Proteus spp. (inclusiv P. mirabilis si Proteus indol pozitiv), Klebsiella spp. si E. coli. Septicemii cauzate de P. aeruginosa, Klebsiella spp., H. influenzae, E. coli, Serratia spp., S. pneumoniae si S. aureus (tulpini sensibile la meticilina).
Infectii osoase si articulare cauzate de P. aeruginosa, Klebsiella spp., Enterobacter spp. si S. aureus (tulpini sensibile la meticilina).
Infectii ginecologice, inclusiv endometrite, celulita pelviana si alte infectii ale tractului genital feminin cauzate de E. coli.
Infectii intraabdominale, inclusiv peritonite cauzate de E. coli, Klebsiella spp. si S. aureus (tulpini sensibile la meticilina), precum si infectii polimicrobiene cauzate de organisme aerobe si anaerobe si Bacteroides spp. (cele mai multe tulpini ale B. fragilis sunt rezistente). Infectii ale sistemului nervos central, inclusiv meningite, cauzate de H. influenzae si neisseria meningitidis. Kefadim a fost administrat cu succes si intr-un numar limitat de cazuri de meningita cauzata de P. aeruginosa si S. pneumoniae. Kefadim poate fi administrat atat in monoterapie cat si concomitent cu alte antibiotice cum sunt aminoglicozidele, vancomicina si clindamicina, in infectii severe si la pacienti imunodeprimati. Doza depinde de severitatea infectiei si starea pacientului.
Mod de administrare
Orarul si dozele zilnice de ceftazidim recomandate:
Adulti: Doza zilnica pentru adult este de 1 pana la 6 g/zi administrate fractionat in 2 sau 3 prize, la 12, respectiv 8 ore.
Nou-nascuti (0 pana la 4 saptamani): 30 mg/kg corp,i.v., la fiecare 12 ore.
Sugari si copii (1 luna pana la 12 ani): 30-50 mg/kg corp, i.v., pana la maximum 6 g/zi, i.v., fractionat la fiecare 8 ore. Dozele mai mari sunt recomandate copiilor cu imunodeficiente,fibroza chistica sau meningita. In cazul pacientilor cu disfunctie renala care au o rata a filtrarii glomerulare (RFG) mai mica de 50 ml/min, se recomanda ca dozele de ceftazidim sa fie reduse, pentru a compensa astfel excretia urinara scazuta a acestuia. Pacientilor suspectati de insuficienta renala li se poate administra o doza initiala de 1 g ceftazidim. Dupa determinarea RFG se va putea stabili doza de intretinere pentru fiecare pacient in parte. Dozele de intretinere pentru ceftazidim recomandate pacientilor cu insuficienta renala
Clearance-ul creatininei (ml/min) |
Doza de ceftazidim recomandat |
Frecventa administrarii |
50-31 |
1 g |
o data la 12 ore |
30-16 |
1 g |
o data la 24 ore |
15-6 |
500 mg |
o data la 24 ore |
< 5 |
500 mg |
o data la 48 ore |
In cazul pacientilor cu infectii severe, dozele recomandate in tabelul de mai sus pot fi marite cu 50% sau se va creste frecventa administrarilor. La acesti pacienti nivelurile serice de ceftazidim ar trebui monitorizate atent.
Contraindicatii
Hipersensibilitate cunoscuta la cefalosporine.
Precautii
Ceftazidim va fi administrat cu precautie pacientilor cu hipersensibilitate de tip I la penicilina si cefalosporine. Ceftazidim, ca si cele mai multe antibiotice cu spectru larg, poate determina aparitia colitei pseudomembranoase.
Sarcina si alaptare
Categoria B1. Nu a fost stabilita inca influenta ceftazidim asupra sarcinii. Studiile experimentale efectuate pe animale nu au indicat o afectare directa sau indirecta a embrionului sau fatului, a cursului sarcinii sau a dezvoltarii peri- si postnatale. Ceftazidim traverseaza placenta si poate fi determinat in lichidul amniotic. Acest medicament va fi utilizat in sarcina numai cand exista indicatii stricte. Ceftazidim este excretat in laptele matern in concentratii reduse. Administrarea ceftazidim femeilor care alapteaza va fi facuta cu precautie. Efecte asupra capacitatii de concentrare si coordonare a miscarilor: Ceftazidim nu afecteaza reflexele necesare conducerii automobilului sau manevrarii altor masini.
Reactii adverse
Ceftazidim este in general bine tolerat, iar incidenta efectelor adverse este redusa. Cele mai frecvente efecte adverse sunt: pruritul, eritemul si febra. Mai putin intalnite sunt flebitele si inflamatia la locul injectiei, diaree, uneori greata, mai rar varsaturi, dureri abdominale, cefalee, ameteli, parestezii, candidoze si vaginite. Foarte rar au fost raportate angioedem si reactii anafilactice. In cursul tratamentului cu ceftazidim testele de laborator au relevat eozinofilii si trombocitoze tranzitorii, precum si o crestere usoara a uneia sau mai multor enzime hepatice: ASAT, ALAT, LDH si fosfataza alcalina. Ca si in cazul celorlalte cefalosporine au fost semnalate ocazional cresteri tranzitorii ale valorilor serice ale ureei, azotului si/sau a creatininei. Foarte rar a fost semnalata prezenta leucopeniei, neutropeniei, agranulocitozei, trombocitopeniei si limfocitozei.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Glutetimida
Descriere Glutetimida (2-etil-2-fenil-glutarimida) a fost introdusa la mijlocul anilor '50 si a devenit rapid un drog foarte popular in anii '70 si '80 pentru potentialul sau de abuz. Este un amestec racemic care se prezinta sub forma de cristale incolore sau de...citeste mai mult
-
Consecintele unei supradoze de aspirina
Ce este aspirina Aspirina este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) utilizat pentru a ameliora durerile usoare pana la moderate, edemul si febra. Utilizarea ei dateaza inca din cele mai vechi timpuri, mai exact inca din vremea medicului grec...citeste mai mult
-
Protectia sanatatii si securitatii lucratorilor fata de riscurile datorate expunerii la azbest
CAPITOLUL I - Dispozitii generale HOTARARE nr. 1.875 din 22 decembrie 2005 privind protectia sanatatii si securitatii lucratorilor fata de riscurile datorate expunerii la azbest PUBLICAT IN MONITORUL OFICIAL nr. 64 din 24 ianuarie 2006 In temeiul art. 108...citeste mai mult
-
Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007
Ordin nr. 1069 din 19/06/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter