Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Kanamicina sulfat h, unguent oftalmic

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Kanamicina sulfat h, unguent oftalmic

Ce este Kanamicina Sulfat H si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Tratamentul infectiilor externe ale globului ocular si anexelor produse de germeni sensibili la kanamicina sau pentru orice alte situatii in care se recomanda o asociere glucocorticoid – antibiotic: conjunctivita, cheratita, cheratoconjunctivita, ulcer cornean, blefarita, blefaroconjunctivita, dacriocistita.

Mod de administrare

KANAMICINA SULFAT H, unguent oftalmic: se aplica in sacul conjunctival de 3-4 ori pe zi.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la kanamicina, hidrocortizona sau la oricare dintre excipienti.
Keratita herpetica si alte afectiuni virale ale corneei si conjunctivei, ulcer cornean activ.
Infectiile fungice ale globului ocular si anexelor.

Precautii

Folosirea locala timp indelungat a antibioticelor poate determina cresterea rezistentei microorganismelor.
Administrarea repetata timp indelungat poate determina absorbtia sistemica in proportie semnificativa a hidrocortizonei. Utilizarea indelungata poate favoriza aparitia glaucomului si/sau cataractei. Tratamentul indelungat impune supraveghere medicala si monotorizarea tensiunii intraoculare.
Utilizarea indelungata a glucocorticoizilor poate favoriza infectiile fungice.

Interactiuni medicamentoase

Este contraindicata asocierea cu alte aminoglicozide administrate concomitent. Se recomanda evitarea asocierii aminoglicozidelor, chiar si locala, cu polimixine, cefalotina, furosemid, acid etacrinic, amfotericina B, ciclosporina, cisplatina sau cu alte medicamente cu potential nefrotoxic si ototoxic (creste riscul oto- si nefrotoxicitatii).
Antibioticele aminoglicozidice nu trebuie amestecate cu alte medicamente, in special cu antibiotice beta-lactamice (studii in vitro au demonstrat ca se inactiveaza reciproc).

Atentionari speciale

Daca nu s-au obtinut rezultate terapeutice semnificative dupa o perioada relativ scurta de timp sau daca apar reactii de hipersensibilitate, se impune intreruperea tratamentului si reevaluarea atitudinii terapeutice.
La copii produsul trebuie folosit numai daca este absolut necesar si sub supraveghere medicala atenta.
Sportivii trebuie atentionati ca glucocorticoizii sunt inclusi in lista substantelor dopante.

Sarcina si alaptarea

Nu sunt disponibile informatii specifice privind siguranta si eficacitatea utilizarii produsului in timpul sarcinii si alaptarii; in aceste perioade administrarea se va face numai dupa evaluarea raportului risc potential/beneficiu terapeutic.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu exista date care sa sugereze ca administrarea topica a kanamicinei si hidrocortizonei influenteaza negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Ca si in cazul administrarii altor produse oftalmologice, incetosarea tranzitorie a vederii sau alte tulburari de vedere pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Daca dupa instilare apare incetosarea tranzitorie a vederii, pacientul trebuie atentionat sa astepte pana cand acuitatea vizuala revine la normal inainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

KANAMICINA SULFAT H poate determina ocazional iritatii oculare trecatoare si usoare. Daca in timpul tratamentului apar fenomene de iritatie la locul aplicarii sau reactii alergice tratamentul trebuie intrerupt.

Supradozaj

Datorita concentratiei mici a substantei active si administrarii locale, supradozajul acut este putin probabil. in cazul ingestiei accidentale se instituie tratament simptomatic.

Cum se pastreaza Kanamicina Sulfat H

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A nu se utiliza dupa 15 zile de la prima deschidere a tubului.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

100 g unguent oftalmic contin kanamicina 0,5 g sub forma de sulfat de kanamicina si hidrocortizona 1 g si excipienti: parafina lichida, parafina solida, lanolina anhidra, vaselina alba
Grupa farmacoterapeutica: antiinflamatoare si antiinfectioase de uz oftalmologic, combinatii.

Ambalaj

Cutie cu un tub de aluminiu a 6 g unguent oftalmic.

Fabricant

S.C. ANTIBIOTICE S.A., Iasi, Romania

Detinatorul autorizatiei de punere de piata

S.C. ANTIBIOTICE S.A.
Str. Valea Lupului nr.1., Iasi, Romania

Data ultimei verificari a prospectului - August, 2004

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Keratoconjunctivita sicca

    Generalitati Pentru ca ochii sa isi mentina sanatatea iar vederea sa fie optima, la suprafata globilor oculari exista in permanenta un strat fin de lichid (lacrimi). Keratoconjunctivita sicca este o boala caracterizata printr-o productie anormala (din punct de vedere...citeste mai mult

  • Abraziunile corneene

    Generalitati Abraziunea corneeana este probabil una dintre ele mai frecvente leziuni oculare si de asemenea, una din cele mai neglijate. Ea consta de fapt in lezarea prin zgarierea, oricat de fina, a epiteliului corneean, pierzandu-se astfel integritatea corneei....citeste mai mult

  • Trahomul – conjunctivita granuloasa

    Generalitati Trachomul reprezinta o infectie bacteriana cu localizare oculara determinata de Chlamydia trachomatis. Trachomul este o keratoconjunctivita cronica si una din cele mai importante cauze de morbiditate oculara. Boala se transmite in principal intre copii si...citeste mai mult

  • Informatii esentiale despre sindromul Sjogren

    Ce este Sindromul Sjogren Sindromul Sjogren este o afectiune a sistemului imun ce afecteaza intregul organism si care este caracterizata prin infiltrarea limfocitara cronica a organelor cu secretie exocrina. In cadrul acestei boli celulele imune ataca si ajung in...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter