Isoptin, solutie injectabila
Informatii prospect Isoptin, solutie injectabila
Compozitie2 ml solutie injectabila contin 5 mg clorhidrat de verapamil; excipienti: NaCl + apa injectabila.
Actiune terapeutica
Verapamil, antagonist de calciu, poseda o actiune antiaritmica, mai ales la tulburarile de ritm supraventriculare. Intarzie conducerea excitatiei in nodul AV si prin aceasta, in functie de felul tulburarilor de ritm cardiac, se restabil este ritmul sinusal si/sau se normalizeaza frecventa ventriculara. Prin scaderea tonusului musculaturii netede ale vaselor, se reduc valorile crescute ale tensiunii arteriale si este inlaturat spasmul coronarian.
Indicatii
Tahiaritmii ca tahicardia paroxistica supraventriculara; fibrilatii atriale/flutter atrial cu tahiaritmie (exceptand sindromul WPW, vezi contraindicatiile); crize hipertensive; insuficienta coronariana acuta (spasme coronariene).
Mod de administrare
Injectia se face incet intravenos (cca 2 min) avand sub supraveghere pacientul, preferabil si sub controlul EKG si al tensiunii arteriale. Daca nu este altfel prescris: adulti- initial 5 mg, la efect terapeutic insuficient, dupa 5-10 minute se injecteaza inca 5 mg.
Perfuzie pentru mentinerea efectului terapeutic:5-10 mg/ora in solutie de ser fiziologic, glucoza, levuloza sau solutiia semanatoare (pH<=6,5) in medie pana la o doza totala de 100 mg pezi.
Copiii- nou-nascuti: 0,75-1 mg (=0,3-0,4 ml); sugari: 0,75-2 mg (=0,3-0,8 ml). La aparitia unei insuficiente cardiace conditionate tahicardic (epuizare energetica a miocardului) este necesara o digitalizare inainte de administrarea intravenoasa de Isoptin.
Copiii de 1-5 ani: 2-3 mg (=0,8-1,2 ml); de 6-14 ani: 2,5-5 mg (=1-2 ml) Isoptin. Injectia trebuie facuta pana la instalarea efectului. Perfuzia intravenoasa la crizele hipertensive: se incepe cu 0,05-0,1 mg/kg/ora, iar in caz de efect insuficient se mareste doza de 2 sau mai multe oriin intervale de 30-60 minute. Doza totala medie pana la 1,5 mg/kg/zi.
Contraindicatii
Isoptin solutie injectabila nu poate fi folosit in: colapsul cardiocirculator, infarctul miocardic recent insotit de complicatii (bradicardie, hipotensiune accentuata, insuficienta ventriculara stanga); tulburari grave ale conducerii impulsului electric (bloc AV de gradul II sau III, bloc sinuatrial); sindromul nodului sinusal bolnav (sindromul bradicardie- tahicardie). Insuficienta cardiaca manifesta; administrare intravenoasa concomitenta de blocanti; fibrilatie atriala/flutter atrial in caz de preexistenta a unui sindrom de preexcitare, de exemplu sindrom WPW (aici exista riscul declansarii unei tahicardii ventriculare).
Se impune atentie in: bloc AV grad I, bradicardie< 50 batai/minut, hipotensiune sistolica < 90 mm Hg si tahicardii ventriculare (complex QRS>= 0,12 s). La pacienti cu distrofie musculara progresiva a existat un caz de stop respirator conditionat muscular, dupa administrare intravenoasa de Isoptin. La insuficienta coronariana acuta administrarea intravenoasa se face sub supravegherea stricta a pacientului. In cursul graviditatii, mai ales in trimestrul I si in lauzie Isoptin injectabil se administreaza doar in cazuri extreme. Se impune atentie la: usoare tulburari de conducere (bloc grad I); frecventa cardiaca foarte scazuta (sub 50 batai pe min); valori tensionale scazute (TA < 90 mm Hg); fibrilatie atriala/flutter atrial la prezenta simultana a unui sindrom de preexcitare de ex. sindrom WPW (aici exista riscul de declansare a unei tahicardii ventriculare); insuficienta cardiaca (in aceasta situatie trebuie ca inainte de administrarea Isoptin sa fie consultat medicul).
Precautii
Sarcina si alaptare: in cursul graviditatii (mai ales in primul trimestru) si in lauzie Isoptin mite nu trebuie administrat decat sub stricta indicatie a medicului.
Reactii adverse
Acestea pot aparea la doze mari sau in caz de functie cardiaca anterior alterata, putandu-se constata: bradiaritmii ca bradicardie sinusala, oprire sinusala cu asistolie, bloc AV de gradul II sau III sau bradiaritmie cu fibrilatie atriala. Bradiaritmiile aparute in caz de fibrilatie atriala, hipotensiune arteriala preexistenta, determina dezvoltarea sau accentuarea unei insuficiente cardiace. Pericolul de declansare a unei fibrilatii atriale este foarte scazut deoarece verapamilul nu influenteaza viteza de conducere si perioada refractara atriala si ventriculara. In cazuri foarte rare a fost decrisa aparitia de aritmii atriale. Prin scaderea rezistentei periferice poate aparea o usoara hipotensiune chiar la normotensivi. La pacientii a caror inima nu mai este capabila sa mareasca volumul bataie pentru mentinerea unei presiuni sanguine adecvate poate aparea o hipotensiune critica. In cazuri rare pot aparea cefalee, ameteli si roseata. Exista cateva observatii singulare despre manifestari alergice (exantem, prurit, urticarie, bronhospasm). Masuri de anihilare in caz de reactii adverse acute cardiovasculare: masurile medicale intensive obisnuite; Antidotul specific este calciul. De exemplu 10-20 ml solutie 10% de gluconat de calciu intravenos (2,25-4,5 mmoli); repetat la nevoie sau ca perfuzie (5 mmoli pe ora). Ca masuri suplimentare pot fi necesare: La bloc AV gradul II si III, bradicardie sinusala, asistolie: atropina, izoprenalina, orciprenalina sau pace-maker. La hipotensiune: dopamina, dobutamina, noradrenalina. La semn de persistenta a insuficientei miocardice: dopamina, dobutamina, dupa caz, o noua injectie de calciu, eventual amrinona in combinatie cu izoproterenol. Atentie! Utilizarea intravenoasa se va face numai de catre medic. Se impun precautii in caz de: bloc AV de gradul I, bradicardie sub 50 batai/min, hipotensiune arteriala (TA sistolica < 90 mm Hg) si tahicardii ventriculare (complex QRS> sau = 0,12 secunde). La pacientii cu distrofie musculara progresiva s-a semnalat un caz unic de stop respirator de cauza musculara la administrarea de Isoptin i.v. in caz de insuficienta coronariana acuta, administrarea i.v. se va indica cu mare prudenta (exclus in cazul infarctului miocardic) si pacientii vor fi strict supravegheati. in cursul sarcinii (in special in primul trimestru) ca si in perioada de alaptare, Isoptin-solutie injectabila nu va fi administrat decat in caz de maxima necesitate.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic
Generalitati Iedera salbatica, alaturi de stejarul salbatic si otetarul salbatic sunt plante responsabile de aparitia dermatitei de contact (eruptie tegumentara de natura alergica ce apare la contactul cu aceste plante). Eruptia caracteristica este sub forma de linii...citeste mai mult
-
Neurodermatita
Generalitati Neurodermatita cunoscuta si sub numele de lichen simplex este o forma cronica de dermatita. Din cauza pruritului constant si a scarpinarii, pielea se ingroasa si isi modifica textura. Pruritul (mancarimea) poate fi cauzata de o intepatura de insecta,...citeste mai mult
-
Fentanil
Descriere Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat in anii 1950 in Belgia de catre Paul Janssen, cu o potenta analgezica de aproximativ 80 ori mai mare decat morfina.A fost introdus in practica medicala in anii 1960 ca anestezic intravenos sub denumirea...citeste mai mult
-
Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor
Generalitati Migrenele sunt dureri de cap cu caracter recurent ce pot fi uni sau bilaterale, pot sau nu sa fie insotite de aura migrenoasa sau prodrom dar care, indiferent de tipul lor, altereaza foarte mult starea de sanatate a pacientului si ii scad considerabil...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Pierderi usoare de cunostinta in timpul acceselor de tuse
Buna ziua, Multumesc intai pentru raspunsurile de pana acum, pentru sfaturile si indrumarile folositoare. Cer in continuare sprijin intr-o alta privinta. De cateva vreme, in timpul unor accese puternice de tuse (cauzate de vreo raceala..., ), se intampla sa imi pierd usor cunostinta pentru...
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter