Ipradol, comprimate
Informatii prospect Ipradol, comprimate
Ce este Ipradol si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Ipradol este un simpaticomimetic cu actiune selectiva pe receptorii beta2-adrenergici si prezinta un efect bronhodilatator puternic si de lunga durata, avand un efect slab de stimulare asupra receptorilor beta1 (crestere a frecventei cardiace).
Atac iminent sau acut de astm bronsic, bronsita (in special cu componenta spastica), bronsita cronica datorata emfizemului pulmonar, spasme bronsice de diferite etiologii.
Mod de administrare
Injectare i.v. sau perfuzie i.v. Fiole OPC - autocasabile. Nu necesita pilire in vederea taierii gatului fiolei. Instructiuni pentru folosirea fiolelor OPC (taiate intr-un punct): Pozitionati varful fiolei cu punctul colorat in sus! Coborati solutia din varful fiolei prin lovituri usoare si prin scuturarea acesteia. Pozitionati varful fiolei cu punctul colorat in sus! Rupeti gatul fiolei.
Pentru obtinerea unui efect terapeutic maxim se va determina doza individuala cea mai eficienta. Adulti: Pentru crize acute de astm se va injecta 1 fiola. In caz de dispnee severa se va injecta 1 1/2 pana la maxim 2 fiole. In caz de stare de "rau astmatic" se va administra 1 fiola de 3 sau 4 ori pe o perioada de 24 de ore. Copii: 1-3 ori pe zi: 3-6 luni 1 mcg; 6-12 luni 2 mcg; 1-3 ani 2 - 3 mcg; 3-10 ani 3-4 mcg. Fiola trebuie injectata i.v. lent (2 minute per fiola). Se poate dilua fiola cu solutie izotonica de clorura de sodiu.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Hipersensibilitate la unul dintre componentii Ipradol. Datorita continutului in sulfit, fiolele de Ipradol nu trebuie administrate pacientilor astmatici care sufera de hipersensibilitate la sulfit. Hipertiroidism, boli cardiace, in special tahicardie, miocardite, afectiuni ale valvei mitrale si stenoza aortica subvalvulara hipertrofica idiopatica, afectiuni severe hepatice sau renale, glaucom cu unghi ingust. In cazul unei hipertensiuni permanente si infarct miocardic recent, se vor lua precautii speciale la administrarea de Ipradol.
Precautii
Cand se administreaza Ipradol la diabetici se verifica frecvent nivelul glicemiei. A se verifica data expirarii!
Interactiuni medicamentoase
Blocantii neselectivi ai receptorilor beta scad sau neutralizeaza complet actiunea Ipradol. Metilxantinele ca teofilina intensifica efectul produs de Ipradol. Inmagazinarea de glicogen in ficat (datorita glucocorticoizilor) este diminuata de Ipradol datorita actiunii sale glicogenolitice.
Actiunea hipoglicemianta a antidiabeticelor orale este diminuata de Ipradol. Nu se recomanda folosirea simultana de alte medicamente simpatomimetice cum ar fi anumite medicamente pentru circulatie si astm, deoarece aceasta poate duce la efecte crescute asupra cordului si la simptome de supradozare. Ipradol nu trebuie administrat in timpul sarcinii in combinatie cu medicamente ce contin calciu sau vitamina D, dihidrotahisterol sau mineralocorticoizi.
Este posibila o sensibilizare a cordului fata de simpatomimetice datorita administrarii anumitor narcotice (de exemplu halotan). Administrarea simultana poate cauza aritmii. Compatibilitate: Sulfitul este un component cu mare reactivitate. De aceea Ipradol nu trebuie combinat cu alte medicamente cu exceptia serului fiziologic si a solutiilor de glucoza.
Reactii adverse posibile
Ipradol este in general bine tolerat. In timpul tratamentului pot aparea anxietate, ameteli, tremor, transpiratie, palpitatii si cresterea frecventei pulsului. Medicamentul contine sulfit. Anumite persoane, in special pacientii astmatici, pot prezenta reactii de hipersensibilitate fata de acest component, manifestand: greata, diaree, dispnee, criza acuta de astm, tulburari de constienta sau soc. Aceste reactii evolueaza diferit la fiecare individ si pot duce la situatii care pun viata pacientului in pericol.
Informatii suplimentare
Compozitie
Fiecare fiola de 2 ml contine 5 mcg de hexoprenalina sulfat, 0,0400 mg pirosulfit de sodiu (echivalent cu 0,027 mg SO2) in solutie izotona de clorura de sodiu.
Ambalaj
Cutii cu 5 fiole x 2 ml si 5 x 5 fiole x 2 ml (pachet multiplu).
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Sindromul Piriformis
Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult
-
Metronidazolul si sarcina
Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult
-
Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere
Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult
-
Stenoza spinala cervicala
Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter