Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Imigran, tablete

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Imigran, tablete

Ce este Imigran, tablete si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Imigran tablete este indicat pentru calmarea rapida a atacurilor de migrena cu sau fara aura.

Mod de administrare

Imigran este indicat atat pentru tratamentul acut intermitent al migrenei cat si al cefaleei in ciorchine. Nu se va folosi profilactic. Se recomanda ca Imigran sa fie administrat cat se poate de devreme dupa debutul unui atac migrenos, fiind insa la fel de eficient daca este administrat in orice moment al atacului.

Migrena: Doza orala de Imigran recomandata la adult este o singura tableta de 50 mg. Anumiti pacienti pot necesita 100 mg. Daca simptomele se repeta, doza poate fi repetata in urmatoarele 24 de ore, dar nu mai mult de 300 mg in 24 ore. Tabletele se vor inghiti intregi, cu apa.

Copii: La copii nu a fost stabilita inca siguranta si eficienta sumatriptanului.

Varstnici: Poate fi folosit la pacientii peste 65 de ani. Experienta in folosirea sumatriptanului la acesti pacienti este limitata. Farmacocinetica nu difera semnificativ de cea a populatiei tinere, dar pana la noi date clinice, folosirea Imigran nu este recomandata la pacientii peste 65 de ani.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la orice component al preparatului. Se va recomanda evitarea administrarii produsului la pacientii cu infarct miocardic. Pana la noi date, nu este recomandata folosirea Imigran la pacientii cu afectiuni vasculare periferice sau la pacientii cu semne si simptome de afectiuni cardiace ischemice.

De asemenea, nu se recomanda la pacientii cu antecedente de accidente cerebrovasculare sau atacuri ischemice tranzitorii, insuficienta hepatica severa sau hipertensiune necontrolata, cardiopatie ischemica dureroasa, infarct miocardic in antecedente, angina Prinzmetal. Este contraindicat tratamentul cu methysergide (un derivat de ergotamina) in timpul tratamentului cu Imigran.

Precautii

In urma administrarii de sumatriptan, se pot asocia simptome tranzitorii, inclusiv dureri toracice si tensiune toracica, care poate fi intensa si poate interesa gatul. In cazul in care aceste simptome sugereaza o afectiune cardiaca ischemica se va face evaluarea pacientului. Sumatriptan nu este indicat in tratamentul migrenei hemiplegice, bazilare sau oftalmoplegice. Este contraindicata administrarea concomitenta de inhibitori de monoaminooxidaza (MAO) sau cu maxim doua saptamani inainte de tratamentul cu Imigran.

Dozele de Imigran recomandate nu trebuie depasite. Somnolenta poate fi rezultatul migrenei sau al tratamentului cu Imigran. Se recomanda precautie la pacientii ce presteaza munci care cer indemanare, cum ar fi conducerea autovehiculelor sau manevrarea utilajelor. Sumatriptan trebuie administrat cu precautie la pacientii cu hipertensiune controlata, deoarece a fost observata la o mica proportie din populatie o crestere temporara a presiunii arteriale si a rezistentei periferice. Au fost descrise reactii vasospastice prelungite, cand se administreaza impreuna cu ergotamina. Deoarece aceste efecte pot fi aditive, administrarea concomitenta a ergotaminei si a sumatriptanului trebuie evitata.

Asocierea Imigran cu orice medicament vasoactiv trebuie facuta cu precautie la orice pacient care prezinta conditii favorabile aparitiei cardiopatiei ischiemice si vasospasmului coronarian. Imigran trebuie administrat cu atentie la pacientii cu afectiuni ce pot afecta semnificativ absorbtia, metabolismul si excretia medicamentului, ca in afectiunile ce altereaza functia renala sau hepatica.

Interactiuni medicamentoase

Au fost semnalate cresteri tranzitorii ale tensiunii arteriale imediat dupa administrare. Tulburari minore ale functiei hepatice au fost observate uneori. In cazuri extrem de rare au fost raportate tulburari coronariene serioase care includ aritmii cardiace, modificari ischemice trecatoare pe EKG sau infarct miocardic. Nu exista nici o evidenta a interactiunilor medicamentoase cu propranolol, flunarizina, dihidroergotamina, pizotifen sau alcool. Dovezile de sensibilitate incrucisata, la pacientii cu hipersensibilitate la sulfonamide, sunt limitate, cu toate ca precautii pot fi luate la pacientii tratati cu sumatriptan.

Sarcina si alaptarea

Administrarea acestui medicament trebuie luata in considerare daca beneficiul potential este mai mare decat posibilul risc pentru fat. Nu s-a observat vreun efect teratogen la sobolani sau la soareci. Experienta in privinta folosirii sumatriptanului in timpul sarcinii este insa limitata. Intrucat rezultatele studiilor de reproducere la animale nu pot fi extinse totdeauna la om, administrarea acestui medicament trebuie luata in considerare numai in cazul in care beneficiul potential pentru mama este mai mare decat orice risc posibil pentru fat.

Alaptarea: Sumatriptanul este excretat in laptele matern al animalelor. Nu exista date similare la oameni. Trebuie luate anumite precautii atunci cand se ia in considerare administrarea de Imigran la femeia care alapteaza. S-a demonstrat ca in urma administrarii subcutanate de sumatriptan, o parte din acesta se excreta in lapte. Expunerea copilului la produs poate fi evitata prin intreruperea alaptarii timp de 24 ore dupa administrarea tratamentului.

Reactii adverse posibile

Efectele secundare raportate includ: senzatia de parestezie, caldura, presiune sau greutate in orice parte a corpului, eritem, ameteala si senzatie de slabiciune. Acestea sunt de intensitate usoara pana la moderata si tranzitorii. Au fost descrise oboseala si somnolenta. Greata si varsaturile au fost prezente la cativa pacienti, dar relatia lor cu Imigranul nu este clara.

Supradozare

S-au semnalat anumite cazuri de supradozare dupa administrarea subcutanata de Imigran in doze peste nivelul celor recomandate. Doze pana la 16 mg subcutanat sau 400 mg oral nu au fost asociate cu alte efecte secundare in afara celor mentionate. Nu exista experienta cu doze mai mari decat acestea. Daca apare totusi un supradozaj de sumatriptan, pacientul trebuie monitorizat pentru cel putin 10 ore si trebuie aplicat tratamentul standard de sustinere necesar. Nu se cunosc efectele hemodializei sau ale dializei peritoneale asupra concentratiilor de sumatriptan. Dupa administrarea orala, sumatriptan este rapid absorbit, 70% din concentratia maxima aparand dupa 45 de minute. Dupa o doza de 100 mg, concentratia plasmatica maxima este de 54 mg/ml.

Informatii suplimentare

Ambalaj

Tabletele contin 50 sau 100 mg sumatriptan baza sub forma de succinat. Solutia injectabila contine 6 mg sumatriptan in 0,5 ml solutie.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva

Gasesti in Comunitate

  • Dorcea Mariana?

    Sufâr de migrena de 29 de ani,am luat codamin mulți ani după care nu și-a mai făcut efectul.Un medic neurolog mi-a prescris să iau două tablete de propanolol de 10 mg(pe zi) iar seara o tb de amitriptilina de 25 mg pentru a preveni crizele de migrena iar la debutul acesteia să iau...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter