Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ikobel, solutie oftalmica

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Ikobel, solutie oftalmica

Ce este Ikobel si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Spectrul larg antimicrobian al tobramicinei este utilizat impotriva urmatoarelor microorganisme: Grampozitivi: stafilococi coagulozo-pozitivi si coagulozo-negativi, incluzand tulpini rezistente la penicilina, Streptococcus pneumoniae si Streptococcus haemoliticus, streptococi beta-hemolitici si non-hemolitici grup A. Gramnegativi: majoritatea formelor de Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Klebisiella pneumoniae, Enterobacter aerogenes, Proteus mirabilis indol-negativ si specii de Proteus indol-pozitive. De asemenea: Haemophilus influenzae, Haemophilus aegyptius, Moraxella lacunata, Acinetobacter calcoaceticus, la fel ca si speciile de Neisseria, incluzand si Neisseria gonorrhoae. Studiindu-se sensibilitatea microbiana, se constata ca multe micro-organisme rezistente la gentamicina sunt sensibile la tobramicina.

Infectii externe ale ochilor si anexelor lor, produse de microorganisme grampozitive si gramnegative sensibile la tobramicina, cum ar fi: conjunctivita, keratita, keratoconjunctivita, ulcere ale corneei, blefarite, blefaroconjunctivite si dacriocistite. Se poate, de asemenea, folosi pentru prevenirea infectiilor oftalmice dupa indepartarea unei particule straine din cornee sau conjunctiva, dupa leziuni provocate de factori chimici sau fizici si profilactic, inainte si dupa operatiile chirurgicale efectuate pe ochi. Se poate utiliza, de asemenea, pentru tratamentul otitei externe provocate de microbi sensibili. Supravegherea bolnavului este necesara pentru determinarea raspunsului microbian la terapie.

Mod de administrare

Doza zilnica este in general cuprinsa intre 200 si 400 mg, administrata pe cale orala sau parenterala si divizata in doua prize. Doza de 200 mg/zi este indicata indeosebi in tratamentele indelungate. La pacientii varstnici medicul trebuie sa stabileasca cu atentie dozajul si sa decida daca o eventuala reducere a dozelor de mai sus ar fi necesara.

La pacientii in varsta, peste 65 de ani, doza zilnica recomandata este de 100-200 mg. Cand se administreaza pe cale orala, medicamentul trebuie luat dupa mese. Pentru prevenirea formarii cheagurilor in timpul circulatiei extracorporeale (hemodializa), doza de indobufen va fi stabilita in functie de starea pacientilor. Inainte de fiecare sedinta de hemodializa, 100 mg de Indobufen pot fi administrate fie pe cale orala, fie pe cale parenterala, la latitudinea medicului. In cazul administrarii pe cale injectabila, aceasta se poate face fie intravenos, fie intramuscular.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Afectiuni hemoragipare congenitale sau dobandite, ulcer sau orice alta leziune activa la nivelul tractului gastro-intestinal, hipersensibilitate dovedita la medicament sau la alti compusi din aceeasi clasa chimica.

Precautii

Prelungirea tratamentului cu antibiotice topice poate provoca dezvoltarea exagerata a microorganismelor rezistente la produs si a ciupercilor.

Reactii adverse posibile

Posibila ototoxicitate, nefrotoxicitate. Prurit, edem palpebral si hiperemie conjunctivala, in unele cazuri. La unii bolnavi simptomele unui dozaj excesiv se pot manifesta asemanator cu reactiile adverse clinice.

Cand aplicarea locala a tobramicinei la ochi este combinata cu administrarea sistemica concomitenta a aminoglicozidelor, trebuie luata in considerare si concentratia totala a antibioticului in sange. Reactii alergice, in special la nivelul conjunctivei.

Informatii suplimentare

Compozitie

Fiecare ml de solutie oftalmica Ikobel contine tobramicina 0,3% (3 mg/ml).

Ambalaj

Flacon cu sistem picator a 5 ml.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor

    Ordin nr. 653 din 25 septembrie 2001 privind asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 777 din 5 decembrie 2001 Ministrul sanatatii si familiei, vazand Referatul comun de aprobare al Directiei generale...citeste mai mult

  • Cum sa ne protejam ochii in sezonul alergiilor

    Generalitati Pentru o mare parte dintre noi, sezonul alergiilor pare interminabil: primavara ne confruntam cu polenul, vara cu iarba si fanul uscat, toamna cu praful in exces. Oricare ar fi cauza alergiei, rezultatul ramane acelasi: avem ochii rosii, ne ustura,...citeste mai mult

  • Ambliopia

    Generalitati Vederea normala se dezvolta odata cu utilizarea obisnuita, in egala masura pentru ambii ochi. Ambliopia, numita si "ochiul lenes", debuteaza de obicei cand un ochi nu este folosit suficient pentru ca sistemul vizual din creier sa se dezvolte...citeste mai mult

  • Orjeletul si Salazionul

    Generalitati Orjeletul (urciorul sau ulciorul, in termeni populari) si salazionul (chalazionul) sunt afectiuni care pot interveni la nivelul unei mici glande sebacee de la nivelul pleoapei superioare sau inferioare. Urciorul (sau orjeletul extern) este infectia...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter