Hyzaar, comprimate filmate
Informatii prospect Hyzaar, comprimate filmate
Ce este Hyzaar si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Hyzaar este o combinatie intre un antagonist al receptorilor de angiotensina II (losartan) si un diuretic (hidroclorotiazida).
Hyzaar este indicat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale esentiale (presiune sanguina crescuta).
Mod de administrare
Utilizati intotdeauna Hyzaar exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va decide doza corespunzatoare de Hyzaar in functie de starea dumneavoastra si de utilizarea altor medicamente. Este important sa continuati sa utilizati Hyzaar pe toata perioada recomandata de catre medicul dumneavoastra, pentru a mentine un control constant al tensiunii dumneavoastra arteriale.
Tensiune arteriala crescuta
Pentru majoritatea pacientilor cu tensiune arteriala crescuta doza uzuala de Hyzaar recomandata pentru a controla tensiunea arteriala pe o perioada de 24 ore, este de 1 comprimat Hyzaar 50 mg/12,5 mg in fiecare zi. Aceasta poate fi crescuta la 2 comprimate filmate de Losartan/Hidroclorotiazida 50 mg/12,5 mg o data pe zi sau inlocuita cu 1 comprimat filmat de
Losartan/Hidroclorotiazida 100 mg/25 mg (o concentratie mai puternica) o data pe zi. Doza zilnica maxima este de 2 comprimate filmate de Losartan/Hidroclorotiazida 50 mg/12,5 mg o data pe zi sau 1 comprimat filmat de Losartan/Hidroclorotiazida 100 mg/25 mg o data pe zi.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Hyzaar
In caz de supradozaj, adresati-va imediat medicului dumneavoastra, astfel incat sa poata fi acordata imediat asistenta medicala. Supradozajul poate determina scaderea brusca a tensiunii arteriale, palpitatii, puls incetinit, modificari ale compozitiei sangelui si deshidratare.
Daca uitati sa utilizati Hyzaar
Incercati sa utilizati Hyzaar zilnic, asa cum a fost prescris. Cu toate acestea, daca omiteti o doza, nu luati o doza suplimentara. Reveniti doar la schema obisnuita de administrare.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Nu utilizati Hyzaar
• daca sunteti alergic (hipersensibil) la losartan, hidroclorotiazida sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament;
• daca sunteti alergic (hipersensibil) la alte substante derivate de sulfonamida (de exemplu alte tiazide, unele medicamente antibacteriene cum este co-trimoxazol, intrebati medicul dumneavoastra in cazul in care nu sunteti sigur);
• daca sunteti, considerati ca ati putea fi sau intentionati sa ramaneti gravida;
• daca alaptati;
• daca aveti afectare severa a functiei hepatice;
• daca aveti afectare severa a functiei renale sau rinichii dumneavoastra nu produc deloc urina;
• daca aveti valori scazute ale potasiului, valori scazute ale sodiului sau valori crescute ale calciului care nu pot fi corectate prin tratament;
• daca suferiti de guta.
Precautii
Aveti grija deosebita cand utilizati Hyzaar
• daca ati avut in trecut edem al fetei, buzelor, gatului sau limbii;
• daca utilizati diuretice (medicamente care cresc diureza);
• daca urmati o dieta cu restrictie de sare;
• daca aveti sau ati avut varsaturi si/sau diaree severe;
• daca aveti insuficienta cardiaca;
• daca arterele de la nivelul rinichilor sunt ingustate (stenoza de artera renala) sau aveti un singur rinichi functional, sau ati suferit recent un transplant renal;
• daca aveti ingustarea arterelor (ateroscleroza), angina pectorala (durere in piept datorita functiei cardiace deficitare);
• daca aveti „stenoza de valva aortica sau mitrala” (ingustarea valvelor inimii) sau „cardiomiopatie hipertrofica” (o boala care determina ingrosarea musculaturii inimii);
• daca sunteti diabetic;
• daca ati prezentat guta;
• daca aveti sau ati avut o afectiune alergica, astm bronsic sau o afectiune care determina dureri articulare, eruptii trecatoare pe piele si febra (lupus eritematos sistemic);
• daca aveti valori crescute ale calciului sau valori scazute ale potasiului sau urmati o dieta cu restrictie de potasiu;
• daca urmeaza sa fiti supus unei anestezii (chiar si cea de la stomatologie) sau inainte de interventia chirurgicala, sau daca trebuie sa efectuati teste pentru verificarea functiei paratiroidiene, trebuie sa spuneti medicului sau personalului medical despre faptul ca utilizati comprimate de losartan potasic si hidroclorotiazida;
• daca suferiti de hiperaldosteronism primar (un sindrom asociat cu secretie crescuta a hormonului aldosteron de catre glanda suprarenala, determinat de o anomalie in interiorul glandei).
Interactiuni medicamentoase
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Medicamentele diuretice, cum este hidroclorotiazida continuta in Hyzaar, pot interactiona cu alte medicamente. Medicamentele continand litiu nu trebuie luate in asociere cu Hyzaar fara o supraveghere atenta din partea medicului dumneavoastra. Pot fi necesare precautii speciale (de exemplu analize de sange) daca utilizati suplimente de potasiu, substituenti de sare continand potasiu sau medicamente care economisesc potasiul, alte diuretice („medicamente care cresc diureza”), unele laxative, medicamente pentru tratamentul gutei, medicamente care controleaza ritmul cardiac sau medicamente pentru diabet zaharat (antidiabetice orale sau insulina).
De asemenea, este important ca medicul dumneavoastra sa stie daca utilizati alte medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale, steroizi, medicamente pentru tratamentul cancerului, medicamente pentru calmarea durerilor, medicamente pentru tratamentul infectiilor fungice sau medicamente pentru tratamentul artritei, rasini utilizate pentru a reduce colesterolul crescut, cum este colestiramina, medicamente care relaxeaza musculatura dumneavoastra, comprimate pentru inducerea somnului; medicamente opioide cum este morfina, „amine presoare” cum este adrenalina sau alte medicamente din aceeasi clasa; (antidiabetice orale sau insulina).
De asemenea, atunci cand este planificata utilizarea substantelor de contrast iodate, va rugam sa informati medicul dumneavoastra despre utilizarea Hyzaar.
Utilizarea Hyzaar cu alimente si bauturi
Se recomanda sa nu consumati alcool etilic in timpul utilizarii acestor comprimate: alcoolul etilic si comprimatele Hyzaar isi pot amplifica reciproc reactiile adverse.
Regimul alimentar cu cantitati excesive de sare poate neutraliza efectul comprimatelor Hyzaar.
Comprimatele Hyzaar pot fi administrat cu sau fara alimente.
Sarcina si alaptarea
Nu trebuie sa utilizati Hyzaar in primele 12 saptamani de sarcina si nu trebuie utilizat deloc dupa a 13-a saptamana de sarcina, deoarece utilizarea sa in timpul sarcinii poate fi daunatoare copilului.
Daca deveniti gravida in timpul tratamentului cu Hyzaar, spuneti imediat medicului dumneavoastra. Trecerea la un tratament alternativ adecvat trebuie realizata inaintea planificarii sarcinii.
Nu trebuie sa utilizati Hyzaar daca alaptati.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Utilizarea la copii si adolescenti
Nu exista experienta privind utilizarea Hyzaar la copii. De aceea, Hyzaar nu trebuie administrat la copii.
Utilizarea la pacienti varstnici
Hyzaar actioneaza la fel de bine si este la fel de bine tolerat la majoritatea pacientilor adulti varstnici si mai tineri. Cei mai multi pacienti varstnici necesita aceeasi doza ca si pacientii mai tineri.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Cand incepeti tratamentul cu acest medicament, nu trebuie sa efectuati activitati care pot necesita atentie deosebita (de exemplu conducerea unui automobil sau folosirea de utilaje periculoase) pana cand aflati cum tolerati medicamentul dumneavoastra.
Informatii importante privind unele componente ale Hyzaar
Hyzaar contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la anumite categorii de glucide, adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a utiliza acest medicament.
Informatii suplimentare
Compozitie
Substantele active sunt losartan potasic si hidroclorotiazida.
Hyzaar contine substantele active losartan potasic 50 mg si hidroclorotiazida 12,5 mg.
Hyzaar contine urmatorii excipienti: celuloza microcristalina, lactoza monohidrat, amidon de porumb pregelatinizat, stearat de magneziu, hidroxipropilceluloza, hipromeloza, dioxid de titan (E 171), galben de chinolina (E 104) si ceara Carnauba (E 903).
Hyzaar contine 4,24 mg (0,108 mEq) de potasiu.
Ambalaj
Hyzaar este furnizat sub forma de comprimate filmate de culoare galbena, forma ovala, marcate cu 717 pe o parte si netede sau cu linie mediana gravata pe cealalta parte.
Hyzaar – ambalaj cu blistere din PVC-PE-PVdC si folie din aluminiu continand 28 comprimate filmate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Merck Sharp & Dohme Romania S.R.L.
Sos. Bucuresti-Ploiesti nr. 1A, Cladirea C1, Etaj 3 Sector 1, Bucuresti
Fabricanti
Merck Sharp & Dohme BV
Waarderweg 39, 2031 BN, Haarlem,
Olanda
Merck Sharp & Dohme Ltd.
Shotton Lane Cramlington, Northumberland NE23 3JU
Marea Britanie
Acest prospect a fost aprobat in August 2009
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Imunofix – un produs nou pentru imunitate, de la o companie cu traditie in sanatate
In anul in care implineste 65 de ani de activitate neintrerupta , Antibiotice vine in sprijinul romanilor si a sanatatii acestora lansand Imunofix, un supliment alimentar din gama Nutriensa. Imunofix este un produs destinat sustinerii sistemului imunitar, cu un rol...citeste mai mult
-
Sindromul Piriformis
Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult
-
Metronidazolul si sarcina
Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult
-
Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere
Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter