Hotemin, crema
Informatii prospect Hotemin, crema
Indicatii
Hotemin este un antiinflamator nesteroidian indicat in diferite afectiuni care necesita un tratament antiinflamator si/sau analgezic.
Inainte de a va prescrie piroxicam, medicul va evalua beneficiul pe care il puteti obtine din utilizarea acestui medicament comparativ cu riscul de a avea reactii adverse. Deoarece luati piroxicam, poate fi nevoie ca medicul sa va faca controale periodice si va va spune de cate ori este necesar acest lucru.
Piroxicam este utilizat pentru a ameliora unele simptome determinate de osteoartrita (care pot sa apara in artroza, boala degenerativa a articulatiilor), poliartrita reumatoida si spondilita anchilozanta (reumatismul coloanei vertebrale), cum sunt inflamatia, intepenirea articulatiilor si durerea articulara. Acest medicament nu vindeca artrita si va va ajuta doar in perioada in care il utilizati.
Medicul va va prescrie piroxicam doar daca ameliorarea simptomelor cu alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) a fost nesatisfacatoare.
Contraindicatii
Nu utilizati Hotemin
- daca ati avut ulcer, sangerare sau perforatie la nivelul stomacului sau intestinului;
- daca aveti ulcer, sangerare sau perforatie la nivelul stomacului sau intestinului;
- daca ati avut sau cineva din familia dumneavoastra a avut tulburari gastro-intestinale (inflamatia stomacului sau intestinului) care predispun la tulburari hemoragice, cum sunt: colita ulcerativa, boala Crohn, cancerul gastro-intestinal sau diverticulita (pungi inflamate sau infectate in colon);
- daca luati alte AINS, inclusiv AINS COX-2 selective si acid acetilsalicilic, o substanta prezenta in multe medicamente utilizate pentru a ameliora durerea si febra;
- daca luati medicamente anticoagulante, cum este warfarina, pentru a preveni coagularea sangelui;
- daca ati avut o reactie alergica anterioara la piroxicam, alte AINS sau alte medicamente, in special reactii cutanate grave (indiferent de severitate), cum sunt dermatita exfoliativa (inrosirea intensa a pielii, cu exfolierea in placi sau straturi), reactii veziculo-buloase (sindrom Stevens -Johnson, o afectiune caracterizata prin cruste pe piele sau cu sangerari, eroziuni si vezicule ale pielii) si necroliza epidermica toxica, (o boala cu vezicule si descuamarea stratului extern al pielii) sau sunteti alergic la oricare dintre celelalte componente ale Piroxicam;
- daca aveti tulburari ale hemostazei;
- daca aveti insuficienta hepatica sau renala severa;
- daca aveti insuficienta cardiaca severa (o boala grava de inima);
- in cazul copiilor cu varsta sub 15 ani;
- sunteti gravida (peste 5 luni).
Reactii adverse
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare: disconfort
Tulburari gastro-intestinale: stomatite, anorexie, epigastralgii, greata, constipatie, disconfort abdominal, flatulenta, diaree si tulburari de digestie.
De asemenea, pot sa apara ulceratii, hemoragii si perforatii gastro-intestinale, care necesita intreruperea imediata a tratamentului. Rar, pot sa apara pancreatite.
Tulburari hepatobiliare: tulburari usoare ale functiei hepatice (modificari ale valorilor standard ale parametrilor functiei hepatice, cresterea valorilor serice ale transaminazelor). Insuficienta hepatica severa, icterul sau hepatite urmate de deces au fost rar intalnite. Tratamentul trebuie imediat intrerupt daca apar asemenea reactii.
Tulburari cardiovasculare: palpitatii, dispnee.
Reactiile adverse raportate in asociere cu tratamentul cu AINS au fost edemul (in special la pacientii cu afectiuni cardiace, la nivelul membrelor inferioare), hipertensiunea arteriala si insuficienta cardiaca.
Medicamente precum Hotemin se pot asocia cu un risc usor crescut de aparitie a atacului de cord ("infarct miocardic") sau a accidentului vascular cerebral.
Tulburari ale sistemului nervos: ameteli, somnolenta, cefalee, confuzie, parestezii.
Tulburari psihice: insomnie, depresie, instabilitate psihica, nervozitate, halucinatii, cosmaruri.
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat: eruptii cutanate, prurit, fotosensibilizare, rar onicoliza, alopecie. Similar altor antiinflamatoare nesteroidiene pot sa apara in cazuri izolate necroliza epidermica toxica (sindrom Lyell), sindrom Stevens-Johnson si eruptii veziculo-buloase.
Tulburari ale sistemului imunitar: anafilaxie, bronhospasm, eruptii cutanate, edem angioneurotic, vasculite, boala serului.
Tulburari renale si ale cailor urinare: cresterea reversibila a uremiei si creatininemiei, nefrite interstitiale, sindrom nefrotic, insuficienta renala, necroza papilara renala.
Alte reactii adverse: tulburari ale vederii (vedere incetosata), tinitus.
Tulburari hematologice si limfatice: scaderea hemoglobinei si hematocritului (chiar si in absenta hemoragiilor digestive), scaderea agregarii plachetare, anemie, trombocitopenie, purpura Henoch- Schonlein, leucopenie, eozinofilie. Rar poate sa apara anemie aplastica sau hemolitica sau epistaxis.
Tulburari metabolice si de nutritie: hipoglicemie, hiperglicemie, modificari ale greutatii corporale.
Rar, reactie de pozitivare a ANA si surditate.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa comunicati medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Cremele de la A la Z
Generalitati Cum poate fi aleasa cea mai buna crema? In primul rand persoanei trebuie sa-i placa caracteristicile percepute: mirosul, consistenta, absorbabilitatea. Apoi ar trebui sa aiba efectul maxim, astfel ca este nevoie de timp pentru a o verifica. Crema...citeste mai mult
-
Pericolele utilizarii cremelor de protectie solara
Generalitati Cremele dar si alte produse cu rol de protectie a pielii impotriva razelor UV nocive ale soarelui sunt cele care filtreaza razele ultraviolete atunci cand sunt aplicate pe piele. Acestea absorb o parte din razele UV in scopul de a apara pielea si a...citeste mai mult
-
Cum alegi crema de protectie solara potrivita
Generalitati Pentru ca radiatiile ultraviolete sunt tot mai puternice, fiind anuntat chiar si un „tsunami solar”, crema cu factor de protectie UV nu ar trebui sa-ti lipseasca din geanta. Crema de protectie solara nu-ti garanteaza sanatatea...citeste mai mult
-
Cremele BB si rolul lor in ritualul de infrumusetare
Generalitati Cremele BB sunt produse cosmetice cu multiple proprietati, popularitatea acestora datorandu-se rolului practic pe care il detin. Recent introduse de producatori pe piata occidentala, cremele BB inlocuiesc cremele hidratante, serurile de ten, baza de...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter